Kuinka rauhoittaa koliikista kärsivää vauvaa? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka rauhoittaa koliikista kärsivää vauvaa?

Vauvan pitkään jatkuva ja terävä itku voi olla turhauttavaa, erityisesti, jos lasta on vaikea rauhoitella. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka vanhemmat voivat pyrkiä rauhoittamaan koliikkista vauvaa. 
Kuinka rauhoittaa koliikista kärsivää vauvaa?

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2019

Koliikkia esiintyy noin joka kymmenennellä lapsella. Koska kyseessä on hyvin yleinen vaiva, vanhempien on tärkeä tuntea sen oireet ja osata rauhoittaa koliikista kärsivää vauvaa oikein.

Mikä koliikki on?

Koliikilla tarkoitetaan imeväisikäisen lapsen runsasta selittämätöntä itkuisuuttaSe alkaa yleensä noin kaksi viikkoa syntymän jälkeen ja jatkuu 3-4 kuukauden ikään asti. Virallinen koliikin diagnoosi edellyttää vähintään kolmen tunnin itkua vähintään kolmena päivänä viikossa vähintään kolmen viikon ajan.

Koliikin tarkkaa syytä ei tunneta, mutta sen takana arvellaan olevan useampia aiheuttajia. Koliikkivaivat on perinteisesti yhdistetty suoliston toiminnan hitaaseen kehittymiseen tai häiriöön tai suoliston kaasunmuodostukseen, mutta tänä päivänä ajatellaan, että osalla lapsista vaiva voi liittyä hermoston yleisempään kehitykseen.

Koliikin takana voi olla esimerkiksi seuraavia syitä:

  • Refluksi eli vatsalaukun sisällön takaisinvirtaus ruokatorveen, kurkkuun, nieluun ja suuhun.
  • Ruoansulatusongelmat, joita voivat aiheuttaa proteiini- tai laktoosi-intoleranssi.
  • Alikehittynyt ruoansulatusjärjestelmä voi aiheuttaa suoliston lihasten kouristelua.
  • Suolistoon kertyvä kaasu.
  • Normaalia korkeammat hormonitasot voivat aiheuttaa levottomuutta ja vatsakipuja.
  • Erityisen korkea herkkyys ympäristön ärsykkeille, kuten valolle ja äänelle.
  • Alikehittynyt hermojärjestelmä.
  • Korkeat tai matalat lämpötilat.

Tähän päivään mennessä ei ole saatu tieteellistä näyttöä siitä, että koliikilla olisi pitkäaikaisia vaikutuksia lapsen terveyteen.

Mistä tunnistaa, että vauva kärsii koliikista?

Kuinka rauhoittaa koliikista kärsivää vauvaa?
  • Vauvan lohduttomat itkukohtaukset. Koliikista kärsivä vauva itkee yleensä joka päivä samoihin aikoihin, yleensä illalla tai yöllä. Koliikin aiheuttamat itkukohtaukset voivat kestää muutamasta minuutista tunteihin.
  • Voimakas itkeminen. Koliikin aiheuttama itku on voimakasta ja kuulostaa hyvin kivuntäyteiseltä. Itku on korkeataajuista, ja itkevän vauvan kasvot muuttuvat punaisiksi. Vauvaa voi olla hyvin vaikea rauhoittaa.
  • Vauva itkee ilman näkyvää syytä. On tavallista, että vauvat itkevät. Lapsi voi viestittää itkullaan, että hänen vaippansa tulee vaihtaa, hänellä on nälkä tai että hänellä on liian kylmä tai kuuma. Jos vauva kuitenkin itkee ilman näkyvää syytä, voi itku johtua koliikista.
  • Muutos asennossa. Koliikista kärsivän vauvan kädet ovat nyrkissä, vatsalihakset jännittyneinä ja jalat koholla. Hänen kasvonsa alkavat punoittaa ja hänen vatsansa tuntuu kovalta.

Kuinka rauhoittaa koliikista kärsivää vauvaa?

Seuraavien vinkkien avulla voidaan pyrkiä helpottaamaan ruoansulatusongelmista kärsivän vauvan kramppeja.

Imetyksen aikana

Imettävien äitien on hyvä välttää parsa-, kukka-, ruusu- ja valkokaalia sekä muita vastaavia ruokia. Niiden on todettu olevan yhteydessä kaasua muodostaviin vatsatulehduksiin. Myös hyvin mausteisten ruokien syömistä kannattaa välttää.

Koliikin uskotaan olevan yhteydessä vauvan ruoansulatusjärjestelmän mahdolliseen kypsymättömyyteen, mikä aiheuttaa vatsakipuja.

Jos vauvaa ruokitaan jauhemaisella äidinmaidon korvikkeella, kannattaa tarkkailla maitojauheen ja veden suhdetta. On tärkeää noudattaa pakkausselosteen tai neuvolan hoitajan ohjeita. Hoitaja tai lääkäri osaavat kertoa sopivan annostuksen lapsen iän ja tarpeiden mukaan.

Kuinka rauhoittaa koliikista kärsivää vauvaa?

Muita keinoja

  • Röyhtäytä vauva aina syömisen jälkeen. Varmista, että hän röyhtäisee riittävän monta kertaa.
  • Hiero hellästi vauvan vatsaa myötäpäivään. Liikuta samalla hänen jalkojaan varovasti.
  • Kylvetä vauvaa lämpimässä kylvyssä. Näin lapsi tuntee olonsa mukavammaksi, minkä lisäksi lämpimässä vedessä oleskelu rauhoittaa häntä.
  • Aseta vauva pystysuoraan asentoon joko erikoisvalmisteisen tuolin avulla tai itse häntä käsivarsilla pidellen. Tämä asento auttaa lasta pääsemään eroon suolistoon kertyneestä ilmasta ja vähentämään happoisuutta.

Jos epäilet lapsesi kärsivän koliikista, käänny neuvolan tai lääkärin puoleen, ja asiantuntijat antavat lisätietoa siitä, miten voit auttaa pienokaistasi parhaalla mahdollisella tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zeevenhooven J., Brown PD., L’Hoir MP., Weerth C., et al., Infant colic: mechanisms and management. Nat Rev Gastroenterol Hepatol, 2018. 15 (8): 479-496.
  • Gelfand AA., Infant colic. Semin Pediatr Neurol, 2016. 23 (1): 79-82.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.