Kestävyysharjoittelun hyödyt lapselle - Äitiyden Ihme
 

Kestävyysharjoittelun hyödyt lapselle

Kestävyysharjoittelu on lapselle turvallista, kun sitä harjoitetaan asianmukaisesti.
Kestävyysharjoittelun hyödyt lapselle
Eva Maria Rodriguez Diego

Kirjoittanut ja tarkastanut ammattikirjoittaja ja liikuntakasvatuksen asiantuntija Eva Maria Rodriguez Diego.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lasten voima- ja kestävyysharjoittelu on ollut aikoinaan kiistanalainen aihe. Nykyään kuitenkin tiedetään, että peruskestävyys on kaiken liikkumisen perusta ja näin ollen tärkein kestävyysharjoittelun muoto sekä pienillä lapsilla että nuorilla. Kestävyysharjoittelun hyödyt ovat moninaiset, sillä hyvä kestävyyskunto takaa, että lapsi jaksaa hyvin arjessa ja pystyy harrastamaan monipuolista liikuntaa.

Kestävyysharjoittelun hyödyt lapselle

Kestävyydellä tarkoitetaan elimistön kykyä vastustaa väsymystä. Kestävyysharjoittelu edistää terveyttä ja vahvistaa sydäntä, keuhkoja ja verenkiertoelimistöä. Kestävyysharjoittelu voidaan jakaa peruskestävyyteen, vauhtikestävyyteen ja maksimikestävyyteen. Peruskestävyys on kaiken liikkumisen perusta ja tämän vuoksi lasten ja nuorten tärkein kestävyysharjoittelun muoto. Hyviä harjoitusmuotoja peruskestävyyden lisäämiseksi ja ylläpitämiseksi ovat esimerkiksi juokseminen, pyöräileminen ja hiihtäminen, mutta lapsi voi kehittää peruskestävyyttään myös esimerkiksi hyötyliikunnan ja erilaisten pelien avulla.

Sen lisäksi, että hyvä peruskestävyys auttaa jaksamaan arjessa ja tukee monipuolisia liikuntaharrastuksia, kestävyysharjoittelu voi parantaa lapsen hermostollisia mekanismeja:

  • Koordinaatiota ja motorisia taitoja
  • Motoristen yksikköjen aktivointia
  • Muita hermostollisia adaptaatioita

Kestävyysharjoittelu voi parantaa lapsen fyysistä kuntoa ja urheilusuorituksia, polttaa kaloreita sekä tukea luuston kehitystä. Se myös parantaa kehon koostumusta, voimaa sekä aerobista ja anaerobista kapasiteettia.

Kestävyysharjoittelun hyödyt lapselle

Onko kestävyysharjoittelu turvallista lapselle?

Kun lapsi taitaa oikeat tekniikat ja välineiden turvallisen käytön, kestävyysharjoittelu on hänelle turvallista. Lapsille sopivia kestävyysliikunnan muotoja ovat esimerkiksi juoksu, pyöräily ja hiihto, minkä lisäksi peruskestävyyttä voi harjoittaa esimerkiksi erilaisten pelien kautta.

Peruskestävyyden harjoittamiseksi lapsen tulee harrastaa liikuntaa 3-5 kertaa viikossa niin, että yksi harjoituskerta kestää 0,5-1,5 tuntia. Tarkoitus on, että lapsi hengästyy hieman liikunnan aikana, mutta pystyy koko ajan puhumaan puuskuttamatta. Kun lapsi tulee murrosikään, hän voi halutessaan lisätä kalenteriinsa myös tehokkaampia harjoituksia peruskestävyysharjoittelun rinnalle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Faigenbaum, A. y McFarland, J. (2016). ENTRENAMIENTO DE RESISTENCIA PARA NIÑOS. Diario de salud y estado físico de Acsm , 20 (5), 16-22. doi: 10.1249 / ajuste.0000000000000236
  • Fortalecimiento muscular para niños. (2020). Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/tween-and-teen-health/in-depth/strength-training/art-20047758
  • Myers, A., Beam, N., & Fakhoury, J. (2017). Resistance training for children and adolescents. Translational Pediatrics6(3), 137-143. doi: 10.21037/tp.2017.04.01
  • Strength Training by Children and Adolescents. (2008). PEDIATRICS121(4), 835-840. doi: 10.1542/peds.2007-3790
  • Sugimoto, D., Stracciolini, A., Dawkins, C., Meehan, W., & Micheli, L. (2017). Implications for Training in Youth. Strength And Conditioning Journal39(2), 77-81. doi: 10.1519/ssc.0000000000000289

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.