Imetys ja epäsäännölliset kuukautiset - Äitiyden Ihme
 

Imetys ja epäsäännölliset kuukautiset

Imetyksen aikaiset epäsäännölliset kuukautiset johtuvat naisen kehon raskauden vuoksi kokemista muutoksista. Kuukautiskierron epäsäännöllinen rytmi on täysin normaalia, ja tilanne palaa entiselleen ajan myötä.
Imetys ja epäsäännölliset kuukautiset

Viimeisin päivitys: 20 marraskuuta, 2020

On tavallista ja täysin normaalia, että naisen kuukautiset ovat raskauden jäljiltä ja imetyksen alettua epäsäännölliset. Raskaus ja synnytys ovat fyysisesti rankkoja kokemuksia, joista keholla ottaa kuukausia palautua. On arvioitu, että naisilla, jotka eivät imetä, kuukautiskierto palautuu suhteellisen normaaliksi 7-8 viikkoa synnytyksen jälkeen. Imettävillä äideillä kierto viivästyy yleensä kolmeksi kuukaudeksi, mutta osalla kuukautiset alkavat vasta 5-6 kuukautta synnytyksen jälkeen. Siinä missä toisilla kuukautiset ovat alusta asti tasaiset, toisilla kuukautiskierto vaihtelee hyvin tasaisen ja täysin epätasaisen välillä.

On tavallista, että naisen kuukautiskierrossa ilmenee seuraavanlaisia muutoksia imetyksen aikana:

  • Kivuliaat ja runsaat kuukautiset verrattuna raskautta edeltäneisiin kuukautisiin
  • Kuukautisia edeltävät PMS-oireet, kuten vatsakipu, oksentelu ja huimaus, ovat tavallisia
  • Voi esiintyä synnytyksen jälkeistä vuotoa, jossa on verihyytymiä, kudosta ja limakalvoa

Mistä imetyksen aikaiset epäsäännölliset kuukautiset johtuvat?

Epäsäännölliset kuukautiset imetyksen aikana johtuvat naisen kehon kokemista muutoksista

Prolaktiini eli maitohormoni sekä naisen kehon fyysiset ja hormonaaliset muutokset ovat tärkeimpiä määrittäviä tekijöitä, mitä tulee epäsäännöllisiin kuukautisiin. Kuukautiskiertoa säätelevien hormonien tuotanto on synnytyksen jälkeen normaalia vähäisempää. Prolaktiini sen sijaan kulkee käsi kädessä imettämisen kanssa, ollen vastuussa maidontuotannosta. Se myös estää ovulaation ja näin kuukautiskierron käynnistymisen tai säännöllisyyden.

Yleiskunto vaikuttaa prolaktiinitasoon, mikä selittää sen, että toisilla naisilla kuukautiset ovat säännöllisemmät kuin toisilla. Prolaktiinin tuotantoon vaikuttaa lisäksi se, kuinka usein ja miten pitkään vauva on rinnalla syömässä. Äidin prolaktiinitasot nousevat, jos vauva imee rintaa usein ja paljon, jolloin hänen elimistönsä täytyy tuottaa maitoa entistä enemmän.

On tärkeä muistaa, että vaikka kuukautiset olisivat epäsäännölliset, nainen saattaa silti ovuloida. Jotkut naiset voivat itse asiassa alkaa ovuloida jo ennen kuukautisten alkua sitä itse tietämättä. Tämä siis tarkoittaa, että hän voi tulla raskaaksi myös imetysaikana. Imetyksen aikana turvallisesti käytettävä ehkäisymenetelmä on siis ainoa tapa varmistaa, ettei tule haluamattaan raskaaksi.

Onko palautumista normaaliin kuukautiskiertoon mahdollista nopeuttaa?

Levolla on suuri merkitys imetysaikana sekä palautumisen kannalta.

Takaisin normaaliin kuukautiskiertoon palautumista ei ole mahdollista nopeuttaa. Tämä prosessi tapahtuu luontaisesti silloin, kun naisen keho palautuu ennen raskautta olleeseen tilaansa. On kuitenkin tiettyjä suosituksia, joita kannattaa noudattaa, jotta epäsäännöllisiä kuukautisia ei turhaan murehtisi ja naisen olisi helpompi olla.

  • Vauvan rytmi. Jos vauva nukkuu enemmän kuin neljä tuntia yhteen putkeen – oli se sitten päivällä tai yöllä – kuukautiset voivat hieman säännöllistyä. Samoin silloin, kun vauva alkaa syödä kiinteitä, hän myös syö vähemmän rintamaitoa. Tämän tuloksena äidin keho tuottaa vähemmän rintamaitoa, jolloin prolaktiinitasotkin laskevat.
  • Muista levätä tarpeeksi. Levolla on todella tärkeä merkitys imetysaikana sekä naisen kehon palautumisen kannalta.
  • Älä tupakoi. Tupakka on kaikissa tapauksissa keholle haitallinen aine. Tupakan aiheuttama vahinko on kuitenkin entistä suurempaa keholle, joka on juuri kantanut lasta yhdeksän kuukauden ajan.
  • Juo runsaasti vettä. Nesteytettynä pysyminen rauhoittaa. Silloin kehosta poistuu myös haitallisia toksiineja.
  • Mieti, mitä syöt. Noudata tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota.
  • Vältä stressiä ja muista rentoutua.
  • Harrasta meditaatiota ja joogaa. Nämä ovat rentouttavia aktiviteetteja ja ne auttavat sinua keskittymään vauvaasi ja kumppaniisi.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.