Ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen - Äitiyden Ihme
 

Ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen

Ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen
Leticia María Fernández Gutiérrez

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi Leticia María Fernández Gutiérrez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ovatko kuukautisesi tulleet takaisin sen jälkeen, kun olet saanut lapsen? Ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen eivät aina ilmesty silloin, kun niitä odottaa. Nyt kerromme kaiken, mitä sinun tulee tietää ensimmäisistä kuukautisistasi raskauden jälkeen.

Normaaliin palaaminen synnytyksen jälkeen on vaikea tehtävä. Kehosi, joka on kokenut valtavaa painetta, ponnistusta ja kipua, tarvitsee aikaa palatakseen siihen, mitä se oli aiemmin. Sama pätee kuukautiskiertoon.

Sinussa tapahtui useita hormonaalisia reaktioita, jotka kertoivat elimistöllesi, että olet raskaana. Sen jälkeen, kun olet synnyttänyt, on tärkeää että kehosi ymmärtää, ettei sisälläsi ole enää vauvaa.

Tulet saavuttamaan normaalin tilan, mutta sinun on oltava kärsivällinen. Kaikkea, mitä luet ja kuulet, ei tule tapahtumaan sinulle, ja tämä ei tarkoita että jotakin olisi vialla. Sinun on oltava kunnioittava omaa kehoasi ja sen toipumisprosessia kohtaan.

Mitä kuukautiskierrolle tapahtuu synnytyksen jälkeen?

Jonkin ajan kuluttua keho palautuu takaisin aiempaan tilaansa. Hormonit, jotka säätelevät kuukautiskiertoa, pysyvät matalilla tasoilla, koska synnytyksen jälkeen ne yhä priorisoivat niitä hormoneja, jotka auttavat sinua imettämään vauvaasi.

Prolaktiini on itseasiassa se hormoni, joka kulkee käsi kädessä imettämisen kanssa, sillä sen vastuulla on saada aikaan maidontuotanto. Tämä sama hormoni estää ovulaation – se torjuu kuukautiskiertoa alkamasta uudelleen.

keisarileikkaus

 

Fyysisellä tasolla synnytyksen jälkeen tapahtuu ikään kuin “karanteeni”, johon liittyy kaikkien sisäelintesi paluu tilaan, jossa ne olivat ennen raskautta. Karanteenin aikana kuukautiskierto ei ole vielä aktivoitunut uudestaan, eli silloin ei tule kuukautisia.

Milloin synnytyksen jälkeiset ensimmäiset kuukautiset ilmestyvät?

Ensinnäkin sinun on hyvä tietää, että ei ole olemassa yhtä tiettyä päivää, jolloin ensimmäisten kuukautisten tulisi ilmestyä. Jokainen nainen on ainutlaatuinen, eikä ole olemassa yhtä sääntöä, joka pätisi kaikkiin.

On osoitettu, että imettäminen saattaa viivästyttää ensimmäisiä kuukautisia. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että et saisi kuukautisia imettäessäsi, mutta ne todennäköisesti tulevat hieman myöhemmin.

On arvioitu, että naisilla, jotka eivät imetä, kuukautiskierto palautuu suhteellisen normaaliksi yleensä 7-8 viikkoa synnytyksen jälkeen. Imettävillä äideillä kierto yleensä viivästyy kolmeksi kuukaudeksi synnytyksen jälkeen.

Ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen

Kun olet juuri synnyttänyt, saatat menettää verta emättimen kautta. Nämä eivät ole kuukautiset. On täysin normaalia vuotaa synnytyksen jälkeisenä aikana, ja tätä kutsutaan jälkivuodoksi. Sen tarkoitus on poistaa istukka, kohdunkaulan limaa ja eritteitä.

Ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen eivät todennäköisesti ole aivan samanlaiset kuin aiemmat kiertosi. Kehosi on läpikäynyt suuria muutokset, joten on todennäköistä, että kuukautisiin liittyy enemmän kipua tai epäsäännöllistä vuotoa. Ole rauhassa, sillä tämä on täysin normaalia.

 

Yksi kiinnostava fakta synnytyksen jälkeisistä ensimmäisistä kuukautisista on se, ettei ole ollenkaan epätavallista, että ne ilmestyvät ilman, että ovulaatiota tapahtuu. Tämä ilmiö saa monet naiset uskomaan siihen, että he eivät voi tulla raskaaksi.

Miten kuitenkaan voimme tietää, onko munasolu irronnut vai ei? Emme yksinkertaisesti voi olla varmoja. Asiantuntijat suosittelevatkin naista olemaan varovainen yhdynnän kanssa synnytyksen jälkeen.

Vaikuttavatko kuukautiset imetykseen?

Ei, kuukautiset eivät vaikuta imettämiseen. Voit imettää ja sinulla voi olla kuukautiset ilman, että maidon laadussa tapahtuu mitään muutoksia. Mitä tulee maidon määrään, se saattaa hieman laskea kuukautisten aikana, mutta ei huomattavissa määrin.

Muista kuitenkin, että jos huomaat maidon määrän laskevan niin paljon, ettet pysty riittävästi ruokkimaan vauvaasi, ei kannata epäröidä ottaa yhteyttä lääkäriin. Hän kertoo sinulle mitä tehdä ja voi neuvoa, mikä on parasta sinulle sekä vauvallesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ramos, A; Rodríguez, F; Jordán, M. Cuidados en el puerperio normal. Intervenciones en el embarazo, parto y puerperio Tema 2. Cuidados en el puerperio normal. 519-545. [Disponible en línea].
  • Cabrera, S. (2010). Hemorragia Posparto. Revi Per Ginecol Obstet. 2010; 56:23-31. https://doi.org/10.1016/j.ogc.2007.06.007
  • Sabattini, L. (2008). Hemorragia posparto precoz. Progresos de Obstetricia y Ginecología. https://doi.org/10.1016/S0304-5013(08)72321-5

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.