12 keinoa, joiden avulla päästä eroon katkeruudesta
Katkeruus on yksi ihmisen pahimmista vihollisista. Se kertoo usein siitä, että jokin omassa menneisyydessä vaatii vielä huomiota ennen kuin siitä voi päästää irti. Tästä mielen ja kehon epätasapainoiseen tilaan saattavasta syvästä tunteesta voi olla hyvin vaikea päästä eroon, ja se saattaa kääntyä ihmistä vastaan aiheuttaen vakaviakin ongelmia aina ahdistuksesta psykosomaattisiin oireisiin. Jokaisen olisi oman ja läheistensä hyvinvoinnin vuoksi hyvä pyrkiä pääsemään eroon katkeruudesta ja kaunoista.
Katkeruus on negatiivinen tunne ja painava taakka, joka vaikuttaa fyysiseen ja henkiseen terveyteen ja varastaa mielenrauhan. Se on huomaamaton vihollinen, joka kahlitsee ihmisen tilanteeseen, jossa hän on kokenut pettymystä, kipua, nöyryytystä, torjuntaa, pelkoa, epäonnistumista tai muita negatiivisia tunteita. Katkeruus aiheuttaa yksinäisyyttä ja kärsimystä ja saattaa jopa saada ihmisen kantamaan kaunaa itseään kohtaan. Katkeran ihmisen on vaikea unohtaa erimielisyyksiään muiden ihmisten kanssa, ja hän tarvitsee aikaa käydäkseen tilanteen läpi ja tehdäkseen päätöksen anteeksiannosta ja asian taakse jättämisestä.
Hyvät ja läheiset ihmissuhteet auttavat ketä tahansa ylläpitämään tervettä henkistä tasapainoa ja olemaan tyytyväinen ympäristöönsä. Näiden lisäksi asioiden jakaminen ja toisen ihmisen elämään osallistuminen antavat tukea vaikeina aikoina. Vaikka läheisistä ihmissuhteista onkin valtavasti hyötyä, ne voivat myös aiheuttaa konflikteja, yhteenottoja ja vahingoittavia tunteita kuten:
- Ylimielisyyttä
- Vihaa
- Katkeruutta
- Kaunaa
- Mielipahaa
12 keinoa, joiden avulla päästä eroon katkeruudesta
Katkeruus ei ole terve tunne, ja se voi johtaa vihaan ja kostonhimoon. Elämä saattaa alkaa pyöriä täysin katkeruuden tunteen ympärillä, imien lopulta kaiken energian.
- Yritä päästää katkeruudesta irti kirjoittamalla tunteesi paperille tai keskustelemalla luotetun ihmisen kanssa. Ulkopuoliselle henkilölle voi olla helpompi puhua kuin tutulle ihmiselle.
- Ymmärrä, että katkeruus aiheuttaa ainoastaan kipua ja kärsimystä.
- Käännä uusi sivu elämässäsi, äläkä katso taaksesi, vaan pidä katse suunnattuna eteenpäin.
- Tiedosta, että vihan tunne ei edistä hyvinvointiasi, vaan ainoastaan tuhlaa aikaasi ja energiaasi.
- Opettele hyväksymään ihmisten epätäydellisyys. Jokainen tekee virheitä.
- Älä ota loukkauksia liian vakavasti, vaan päästä niistä irti.
- Hyväksy, että asiat ja ihmiset muuttuvat. Tuttukaan ihminen ei välttämättä enää vastaa sitä kuvaa, joka sinulla on aiemmin hänestä ollut.
- Puhu ihmiselle, joka on loukannut sinua. Kerro hänelle tunteistasi ja siitä, mitä ajatuksia tapahtunut on sinussa herättänyt.
- Kehitä omaa nöyryyttäsi, sillä se rajoittaa katkeruuden tunnetta ja auttaa tiedostamaan, että myös sinä teet virheitä.
- Ota ensimmäinen askel ratkaistaksesi ongelmasi. Tämä on toiminnan askel, ei antautumisen merkki.
- Unohda kostonhimoiset aikeet, sillä niistä ei seuraa mitään hyvää. Yritä löytää ratkaisuja, älä rankaise syyllistä.
- Löytääksesi sisäisen rauhan ja seesteisyyden, anna sinua loukanneelle ihmiselle aidosti anteeksi ja jätä hänen tekemänsä negatiiviset asiat taaksesi.
Negatiivisten tunteiden sisällä kantaminen on kuin raskaan fyysisen taakan olalla raahaaminen. Jos henkilö ei pysty käsittelemään katkeruuttaan tai muita negatiivisia tunteitaan, kannattaa hänen keskustella asiasta psykologin kanssa. Vaikeiden, mieltä syövyttävien asioiden kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä apua on tarjolla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Jordán, M. E. L., & Medina, M. F. G. (2006). Disciplinar con inteligencia emocional: técnicas para enseñar hábitos y valores en los niños. Ediciones Gamma SA.
- Ortega Ruiz, P., & Mínguez Vallejos, R. (2003). Familia y transmisión de valores. https://gredos.usal.es/handle/10366/71937