Kuinka opettaa nuorelle etuoikeuksista? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka opettaa nuorelle etuoikeuksista?

Teini-ikäisen on tärkeää ymmärtää, mitä etuoikeudet tarkoittavat, jotta hän voi todella käsittää kovan työn arvon.
Kuinka opettaa nuorelle etuoikeuksista?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Me Suomessa syntyneet ja kasvaneet saamme nauttia useista etuoikeuksista, joista monissa muissa ei voida edes haaveilla. Usein pidämme näitä asioita itsestäänselvyytenä, emmekä muista pysähtyä miettimään, kuinka onnekkaita ja etuoikeutettuja olemmekaan. Etenkin monille nuorille on yhteistä se, että he ajattelevat olevan oikeutettuja moniin asioihin. Heidän onkin tärkeää oppia ymmärtämään, että monet niistä asioista, jotka he kokevat oikeudekseen, ovatkin tosiasiassa etuoikeuksia, jotka kuuluu ansaita.

Kuinka opettaa nuorelle etuoikeuksista?

Moni nuori ymmärtää, mitä etuoikeudet ja etuoikeutettu elämä todella tarkoittavat, siinä vaiheessa, kun hän muuttaa kotoa lähteäkseen opiskelemaan tai muuten aloittamaan omaa elämäänsä. Siinä vaiheessa konkretisoituu usein ensimmäistä kertaa se, että kaikilla ihmisillä ei ole elämässä samanlaisia lähtökohtia ja yhtäläisiä mahdollisuuksia.

Elämä on kuin tikapuut, joissa toiset ihmiset ovat ylemmällä askelmalla ja toiset alemmalla. Tästä syystä onkin tärkeää pystyä nauttimaan siitä, mitä itsellä on juuri nyt, sen sijaan, että haikailisi aina sen perään, mitä kuvittelee itseltään puuttuvan. Esimerkiksi nuori, joka tekee töitä opiskelujensa ohessa, on loistava esimerkki siitä, mitä tarkoittaa etuoikeuden ansaitseminen.

Kuinka opettaa nuorelle etuoikeuksista?

Opiskelun ohella työskentely opettaa nuorelle etuoikeuksista

Opiskelun ohella työskentely voi opettaa nuorelle arvokkaita taitoja, joista on hänelle myöhemmin hyötyä sekä siviili- että työelämässä. Hän oppii esimerkiksi hallitsemaan omaa aikaansa ja useita vastuita samanaikaisesti, priorisoimaan asioita ja ottamaan vastuun omasta taloudestaan.

Ne nuoret, jotka joutuvat murehtimaan opiskelukustannuksista, ymmärtävät rahan todellisen arvon ja epätodennäköisemmin pitävät asioita itsestään selvinä. Sen sijaan ne nuoret, jotka saavat kaiken valmiina vanhemmiltaan, eivät välttämättä ymmärrä etuoikeuksia samalla tavalla, ja saattavat kokea olevansa oikeutettuja kaikkeen.

Etuoikeudet ja vertailu

Ymmärtääkseen etuoikeuksien merkityksen, nuori ei saisi vertailla itseään muihin – vaikka tämä voikin olla hänelle vaikeaa. Kun nuori näkee, että ikätoverilla on enemmän rahaa ja ystäviä, isompi asunto tai arvokkaampia tavaroita, voi vertailun välttäminen olla vaikeaa, mutta siihen kannattaa opetella.

Kun nuori ymmärtää etuoikeuksien merkityksen, hän tajuaa, että hänen pitää itse ansaita asiat itselleen. Mitään ei saavuteta ilman vaivannäköä ja että asioiden eteen tulee tehdä paljon töitä. Jos teini-ikäinen haluaa esimerkiksi lisää rahaa, hänen tulee tehdä töitä sen eteen esimerkiksi leikkaamalla naapurin nurmikon.

Kuinka opettaa nuorelle etuoikeuksista?

Sinun on tärkeää muistuttaa teini-ikäistä lastasi aika ajoin siitä, ettei arvostelisi kavereitaan liian hätäisesti. Nuoren pitää ymmärtää, että kenenkään muun taustoja eivoi tuntea varmuudella. Vaikka kaveri ei tekisikään töitä opiskelun ohella tai hänellä ei ole haasteita raha-asioiden kanssa, hänellä voi ilmetä muunlaisia haasteita, esimerkiksi tunne-elämässä. Aina on myös olemassa se tyyppi, jolla on enemmän rahaa tai parempia tavaroita. Tämä ei kuitenkaan määritä ihmistä. Kokemukset luovat ihmisen ja todellisuuden. Omat kokemukset ovat siis ainoastaan osa omaa tarinaamme.

Kateus ei voita milloinkaan

Itsensä vertailu muihin on ansa, joka ei saa oloasi tuntumaan hyväksi. Jokaisen on tärkeää hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, eikä jäädä kiinni kaunaan tai kateuteen toisten ihmisten etuoikeuksia kohtaan, sillä siitä ei seuraa mitään hyvää. Ruoho tuntuu olevan aina vihreää aidan toisella puolen, olit sitten kuinka onnekas tahansa, rikas tai köyhä. Tästä syystä onkin tärkeää muistuttaa nuorta siitä, että elämässä on tärkeää osata olla kiitollinen.

Nämä jännitteet etuoikeuksia kohtaan ovat lopulta hyvästä, sillä ne osoittavat, että nuori on valmis suoriutumaan hyvin sekä menestymään. Pieni stressi osoittaa vain sen, että nuori välittää asiasta. Oikeastaan se kertoo vain innostuneisuudesta, joka saa nuoressa aikaan sen, että hän tekee asioiden eteen töitä. Sillä kateus ei voita milloinkaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.