Vastasyntyneen vieroitusoireyhtymä - Äitiyden ihme
 

Vastasyntyneen vieroitusoireyhtymä

Niin huumausaineiden, reseptilääkkeiden, alkoholin kuin tupakankin väärinkäyttö voi aiheuttaa monia terveysongelmia raskaana olevalle naiselle ja hänen lapselleen.
Vastasyntyneen vieroitusoireyhtymä

Viimeisin päivitys: 17 toukokuuta, 2020

Vastasyntyneen vieroitusoireyhtymästä voivat kärsiä sikiöaikana päihdealtistuksen alaiseksi joutuneet vauvat. Päihteiden haittavaikutuksia sikiölle ja sen kehitykselle on tutkittu jo vuosikymmenten ajan, ja valitettavasti vastasyntyneen vieroitusoireyhtymä on yhä yleisempi ilmiö.

Vastasyntyneen vieroitusoireyhtymä

Huumausaineet, kuten amfetamiini, barbituraatit, kokaiini, diatsepaami, marihuana ja opiaatit, aiheuttavat lukuisia negatiivisia seuraamuksia sekä odottavalle äidille että sikiölle. Sama pätee väärin käytettyihin reseptilääkkeisiin, alkoholiin ja tupakkaan. Vastasyntyneen vieroitusoireyhtymä syntyy siksi, että päihdeaine löytää tiensä istukkaan ja sitä kautta kohdussa kehittyvään sikiöön. Näin sekä äidille että vauvalle kehittyy päihderiippuvuus.

Kun vauva lopulta lakkaa saamasta näitä lääkeaineita syntymän yhteydessä, hänelle kehittyy vieroitusoireita. Tämä johtuu vauvan hermojärjestelmän ylistimuloimisesta, joka syntyy kehossa silloin, kun se ei enää saa riippuvuuden aiheuttamaa ainetta. Vastasyntyneen vieroitusoireyhtymä voi kestää yhdestä viikosta jopa kuuteen kuukauteen, sekä lisäksi se aiheuttaa lapselle psykologisia, psykososiaalisia että kliinisiä muutoksia.

Vastasyntyneen vieroitusoireyhtymän yleisiä oireita ovat muun muassa:

  • Synnynnäiset viat
  • Alipainoisuus
  • Ärsyyntyneisyys, liioiteltu itkeminen ja uniongelmat
  • Ruoansulatusongelmat (ripuli, oksentelu, huono ruokavalio tai painonnousu)
  • Nopea hengitys, hikoilu, tai kouristelut
  • Ennenaikainen syntyminen
  • Pieni kefaalinen kehä
  • Kätkytkuolema (äärimmäisissä tapauksissa)

Vastasyntyneen vieroitusoireyhtymän diagnosointi

Oireiden vakavuuteen vaikuttaa huumeiden väärinkäytön vakavuus, sekä se, minkälaisia huumeita äiti on raskauden aikana käyttänyt, kuinka paljon, ja kuinka pitkään. Vaikutukset riippuvat pitkälti siis siitä, kuinka kauan vauva on altistunut huumeiden vaikutukselle.

Vastasyntyneen vieroitusoireyhtymä aiheuttaa lapselle psykologisia, psykososiaalisia ja kliinisiä muutoksia.

Vastasyntyneen vieroitusoireyhtymä

Tunnistaakseen vieroitusoireyhtymän pienillä lapsilla, äidiltä tulisi aina kysyä yllä mainituista tekijöistä. Loogisesti, on siis tärkeää että äiti vastaa kysymyksiin totuudenmukaisesti, jotta ongelmaan ja mahdollisiin tuleviin oireisiin osataan puuttua oikeaoppisesti.

Kyselyn lisäksi äidille voidaan tietyissä tapauksissa suorittaa myös virtsakokeet, joiden avulla voidaan arvioida oireita Finnegan-asteikon mukaan (MeHS-pisteytysjärjestelmä, joka antaa pisteitä potilaan tilanteen vakavuuden mukaan, oikean hoidon määrittämiseksi), sekä virtsan ja vauvan ensimmäisten ulosteiden toksikologinen tutkimus.

Vastasyntyneen vieroitusoireyhtymän hoito

Hoito-ohjeet ovat hyvin samankaltainen tarina, kuin oireisiin liittyenkin. Siihen vaikuttaa olennaisesti siis tieto siitä, mitä huumeita raskaana ollut äiti on käyttänyt, eli mille lääkeaineille vauva on altistunut.

Ensimmäisen viikon aikana, lääkärit monitoroivat vauvan terveydentilaa koko ajan. He analysoivat kuinka vauva nukkuu, syökö se hyvin, toimiiko vauvan keho muuten normaalisti, ja ilmeneekö vauvalla joitakin vieroitusoireita. Lääkärit myös tarkkailevat vauvan pituutta sekä painoa, ja jopa lihasmassan tiheyttä.

Yksinkertaisimmat keinot vastasyntyneen vieroitusoireyhtymästä kärsivän vauvan rauhoitteluun, on tarjota vauvalle mahdollisimman rauhallinen kasvuympäristö, heijata vauvaa kevyesti joko sylissä tai kehdossa, ja jutella vauvalle rauhallisesti kuiskailemalla tämän korvaan.

Joissain tapauksissa lääkärit saattavat katsoa parhaaksi annostella vauvalle pieniä määriä lääke-ainetta, jolle riippuvainen äiti on altistanut vauvan raskauden aikana. Annosta ja lääkkeen antamista sitten pienennetään vähitellen, täten helpottaen vauvan kärsimien vieroitusoireiden voimakkuutta.

Tämä on kuitenkin tarpeellista vain vakavimmissa riippuvuustapauksissa, ja vain noin puolet vieroitusoireyhtymää sairastavista vauvoista päätyvät tähän käsittelyyn. Jos oireet ovat vakavia, lääkäri määrää muita lääkkeitä, kuten fenobarbitaalia tai klonidiinia. He tekevät tällöin vauvalle myös laajemman ja edistyneemmän hoidon.

Mitä taas ruokaan tulee, erittäin herkkä aihe tämän ikäisestä lapsesta puhuttaessa, vauvalle tarjotaan korkeamman kaloripitoisuuden omaavia ruokia, ravinteiden puutteen kompensoimiseksi.

Hälyttävä määrä tapauksia

Jopa 66 % lapsista, joidin äidit ovat väärinkäyttäneet raskauden aikana joko huumeita, alkoholia tai tupakkatuotteita, kärsivät vastasyntyneiden vieroitusoireyhtymästä. Lisäksi Espanjan Sevillan yliopiston sairaanhoidon, fysioterapian ja jalkahoidon tiedekunnan asiantuntijoiden suorittamat tutkimukset vahvistavat, että Espanjassa huumausaineiden väärinkäytön on havaittu lisääntyneen nykypäivän yhteiskunnassa. Tämä ei poissulje yhtälöstä raskaana olevia naisia, melkein 3% raskaana olevista naisista, käyttävät laittomia huumeita.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa huumeita käyttävien naisten osuus syntymistä on noin 5-10 % luokkaa. Samoin Kanadassa huumeiden väärinkäyttö raskauden aikana kasvoi 8,4 prosentista 17,2 prosenttiin vuonna 2010. Yhdysvalloissa luvut ovat yhtä huolestuttavia, 25-vuotiaiden huumeita väärinkäyttävien raskaana olevien naisten osuudessa oli 7,4 % nousua vuonna 2010.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Porcel Gálvez Ana María, Ortega Martínez Sandra María, Barrrientos Trigo Sergio, Ferrinho Ferreira Rogerio, Martínez Lara Concepción. Síndrome de abstinencia neonatal: evolución en los últimos diez años. Enferm. glob. 2014. 13(36): 337-351.
  • Zapata Díaz Juan Pablo, Rendón Fonnegra Julián, Berrouet Mejia Marie Claire. Síndrome de abstinencia neonatal: revisión de tema. Pediatr. 2017;50(2):52-57

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.