Milloin toinen raskaus on ajankohtainen? - Äitiyden Ihme
 

Milloin toinen raskaus on ajankohtainen?

Ennen vanhemmaksi tuloa moni nainen ja mies toivoo useampaa kuin yhtä lasta. Esikoisen syntymän jälkeen tilanne voi kuitenkin muuttua monestakin syystä. Samoin kuin ensimmäisen, myös toisen lapsen saamisen yrittäminen on iso ja tärkeä päätös.
Milloin toinen raskaus on ajankohtainen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 13 maaliskuuta, 2019

Vanhemmuus ei ole helppo tehtävä, ja on selvää, että vanhemman tai pariskunnan elämä muuttuu dramaattisesti, kun perheeseen syntyy lapsi. Jos perheeseen toivotaan useampaa kuin yhtä lasta, alkavat vanhemmat miettiä jossain vaiheessa esikoisen syntymän jälkeen, milloin toinen raskaus ja lapsi on ajankohtainen. Äiti voi myös puntaroida, onko hän sittenkään valmis kantamaan tai hoitamaan toista lasta.

Toinen lapsi on monella tapaa loistava asia esikoisen kannalta. Lisäksi kokemukset, joita vanhemmat ovat keränneet esikoisen kanssa, ovat suureksi avuksi toisen lapsen kohdalla.

Joka tapauksessa kyseessä on iso päätös, joka vaikuttaa niin vanhempien kuin esikoisenkin elämään. Kuinka vanhemmat voivat olla varmoja, että perhe on valmis toiseen lapseen? Vastausta voidaan etsiä monella tavoin.

Milloin toinen raskaus on ajankohtainen?

Yksi ennen toisen lapsen hankkimista läpikäytävistä asioista on äidin fyysinen tila. On tärkeää, että ensimmäisen lapsen syntymästä on kulunut tarpeeksi aikaa ja äidin keho on ehtinyt palautua ja parantua. Jos aikaa on kuulunut muutama kuukausi ja pariskunnan seksielämä on palannut uomiinsa ilman ongelmia, saattaa toisen lapsen yrittäminen olla sopivaa. Fyysisessä mielessä tämä tarkoittaa, että naisen lantion alueen kudokset ovat saaneet takaisin joustavuutensa.

Lisäksi tulee miettiä naisen painon palautumista ja fyysisen kunnon vakautta edellisen raskauden, synnytyksen ja imetyksen jäljiltä. Tämä on tärkeää, sillä uusi raskaus tarkoittaa jälleen uusia muutoksia kehossa.

Myöskään äidin ikää ei voida jättää laskuista, sillä tietyn iän jälkeen hedelmöittymisen todennäköisyys alkaa laskea. Nykyisin kuitenkin monet 40-45-vuotiaat äidit käyvät läpi raskauden ja synnytyksen ongelmitta.

Milloin toinen raskaus on ajankohtainen?

Tunne-elämän ja taloustilanteen vakaus

Lapsen saaminen on naiselle erittäin suuri muutos. Se on prosessi, joka vaikuttaa hänen tunteisiinsa syvällisesti. Nainen, jolle on jo syntynyt lapsi, on saanut kypsyyttä ja tunnetason tasapainoa.

Toisen lapsen saapuminen tarkoittaa kuitenkin lisärasitusta tässäkin mielessä. On tarpeen, että tuleva äiti on psykologisesti valmistautunut uuteen vastuuseensa. Hänen tulisi miettiä, kuinka paljon aikaa hänen tarvitsee käyttää työn, kodin sekä ensimmäiseen lapseen liityvien velvollisuuksien lisäksi uuteen lapseen.

Jotta voisit selvittää, oletko valmis toiseen raskauteen, mieti myös sinun ja kumppanisi taloudellista vakautta. Lapsi luo suuret kulut, ja jotta voidaan ottaa vastaan toinenkin lapsi, on välttämätöntä pystyä kohtaamaan tilanne hyvin.

Perheen kodin tulee myös olla tarpeeksi iso. Vastasyntynyt nukkuu vanhempiensa huoneessa, sillä hän pelkää olla yksin, mutta myöhemmin vauva tarvitsee oman tilansa. Pian koko talo on pienten lasten valloittama.

Ei tarvita palatsia toisen lapsen sopeuttamiseksi, mutta turvallinen ja mukava tila, jossa kaikki perhenjäsenet tuntevat olonsa suojatuksi, on tärkeä.

Rutiinin luominen ensimmäisen lapsen hoitoon

Nainen, joka on uupunut velvollisuuksista ja arjen hoitotoimista ensimmäisen lapsen vuoksi, ei tosiaankaan ole valmis toisen lapsen saamiseen. On hyvin tärkeää, että on saavutettu tarpeeksi hyvä perheen rutiini, jotta ajasta uuden lapsen kanssa voidaan nauttia rauhallisesti.

Lapsen tulo tarkoittaa radikaaleja muutoksia monella tapaa, ja suuri osa naisen omasta ajasta katoaa. Hänellä on nyt ihminen, joka tarvitsee häntä kaiken aikaa.

Lisänä tulevat työn ja kodinhoidon velvollisuudet. Tilanne voi muuttua painajaiseksi, joka vaikuttaa naisen sekä pariskunnan tasapainoon.

Milloin toinen raskaus on ajankohtainen?

Kun nainen on valmis toiseen lapseen, pariskunta kohtaa unohtumattoman, uuden vaiheen. Estääksenne kaaosta syntymästä, on tärkeää järjestää kaikki kunnolla ja pystyä saamaan apua.

On oleellista, että molemmat vanhemmat vastaavat lapsen hoidosta – etenkin, jos suunnitellaan toisen hankkimista.

Yksi avainasioista on se, kun ensimmäinen lapsi nukkuu öidensä lävitse. Tämä vähentää vanhempien uupumusta sekä tekee tilanteesta paremmin toisen raskauden suunnitteluun sopivan.

Haluatko toista lasta koko sydämestäsi ja riittävätkö voimasi?

Ei ole mitään kaavaa sen selvittämiseksi, milloin toinen lapsi kannattaa. Jotkut asiat ovat tietysti aina tärkeitä, mutta merkittävintä on se, että lasta halutaan täysillä koko sydämestä ja että vanhempien henkiset akut on ladattu uutta haastetta varten.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.