Synnytyksestä toipuminen ja 8 muistettavaa asiaa - Äitiyden ihme
 

Synnytyksestä toipuminen ja 8 muistettavaa asiaa

Synnytyksestä toipuminen ja 8 muistettavaa asiaa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Synnytyksen jälkeen alkaa noin 6-12 viikon pituinen lapsivuodeajaksi kutsuttu vaihe, jonka aikana tuoreen äidin elimistö palautuu raskaudesta ja synnytyksestä. Synnytyksestä toipuminen on aina yksilöllistä, ja siihen vaikuttavat monet seikat. Tänään listaamme kahdeksan asiaa, jotka jokaisen tuoreen äidin on hyvä pitää mielessä, olipa hänen toipumisensa hidasta tai nopeaa.

Synnytyksestä toipuminen ja 8 muistettavaa asiaa

Synnytyksestä toipuminen ja 8 muistettavaa asiaa

1. Jälkivuoto ja hygieniasta huolehtiminen

Synnytyksen jälkeinen jälkivuoto on tuttu asia jokaiselle synnyttäneelle naiselle. Kyseessä on tyypillisesti 2-6 viikkoa synnytyksen jälkeen kestävä vuoto, joka on aluksi kuukautisvuotoa runsaampaa, mutta vähenee pikkuhiljaa, muuttuen samalla rusehtavaksi.

Jälkivuoto on luonnollinen prosessi, josta ei tarvitse huolestua, mutta sen aikana on tärkeää huolehti hyvästä hygieniasta, koska kohtutulehduksen riski on aina olemassa. Kohtutulehduksen merkkejä ovat alavatsakipu, pahanhajuinen vuoto ja kuume. Jos tällaisia oireita ilmaantuu synnytyksen jälkeen, tulee naisen olla yhteydessä synnytyssairaalaan. Sama pätee tilanteeseen, jossa vuoto on jo loppunut tai ollut loppumassa, mutta muuttuu uudestaan runsaaksi.

2. Synnytyksen jälkeiset supistukset

Synnytyksen jälkeen tuore äiti saattaa tuntea vatsakramppeja. Kyse on kohdun supistumisesta johtuvista jälkisupistuskivuista., joita ilmenee etenkin imetyksen aikana. Tällaiset supistukset alkavat helpottaa muutama päivä synnytyksen jälkeen.

3. Tarpeeksi lepoa

8 muistettavaa asiaa tuoreelle äidille

Tärkeä osa synnytyksen jälkeistä hoitoa on levon saaminen, mutta totuus on, että etenkin ensimmäiset yöt vauvan kanssa voivat olla uuvuttavia, kun vanhemmat vasta totuttelevat lapsen unirytmiin ja tuore äiti opettelee imettämistä. 

Paras tapa välttää uupumusta on seurata vauvan esimerkkiä ja nukkua myös itse silloin, kun vauva nukkuu. Se, että saa mahdollisimman paljon lepoa synnytystä seuraavina päivinä, auttaa äitiä voimaan paremmin. On täysin luonnollista, jos ainoat asiat, joita tuore äiti haluaa tehdä, ovat syöminen, nukkuminen ja lapsen hoitaminen.

“Olet ollut vatsassani yhdeksän kuukautta,  mutta tulet olemaan sydämessäni lopun elämääni.”

– Tuntematon

4. Jalkojen koholla pitäminen vähentää turvotusta

Aivan kuten raskauden aikana, myös synnytyksen jälkeen on tavallista kärsiä jalkojen turvotuksesta. Turvotuksen vähentämiseksi jalkoja kannattaa pitää koholla mahdollisimman paljon.

5. Rauhallinen kävely ehkäisee ummetusta

On normaalia, että vatsan toiminta hidastuu synnytyksen jälkeen, mikä voi johtaa ummetukseen tai peräpukamiin. Vatsan toimintaa voi edistää liikkumalla, juomalla tarpeeksi vettä ja syömällä kuitupitoista ruokaa. Esimerkiksi rauhalliset kävelylenkit ovat erinomaista liikuntaa synnytyksen jälkeen.

6. Tikkien ja repeämien hoito

Synnytyksen aikana on saatettu joutua suorittamaan episiotomia tai äidille on syntynyt repeämä, joka on jouduttu ompelemaan. Emättimen ja välilihan alueen haavat paranevat yleensä nopeasti muutamassa viikossa. On tärkeää, että haava-aluetta suihkutellaan jokaisen WC-käynnin yhteydessä. 

7. Maidon erittyminen

Synnytyksestä toipuminen ja 8 muistettavaa asiaa

Naisen keho valmistautuu imetykseen jo raskauden aikana, kun rintarauhanen kasvaa hormonien vaikutuksesta. Maidoneritys alkaa istukan synnyttyä, jolloin estrogeenin ja keltarauhashormonin määrä tuoreen äidin veressä vähenee ja prolaktiinin määrä lisääntyy. Tämä käynnistää maidontuotannon, jolloin maito nousee rintoihin. 

Tämä tapahtuu yleensä noin 2-5 vuorokautta synnytyksen jälkeen. On normaalia, että tässä vaiheessa äidin rinnat aristavat ja tuntuvat täysiltä, ja hänelle saattaa nousta nii sanottu maitokuume, jolloin hänen ruumiinlämpönsä nousee hieman. Rintojen arkuutta voidaan pyrkiä lievittämään levittämällä kostea ja viileä liina rintojen päälle. Paras keino helpottaa olotilaa on kuitenkin se, että maito saadaan ulos rinnoista – ensisijaisesti lasta imettämällä ja tarvittaessa rintapumpun avulla.

8. Tunteiden myllerrys

Raskaus ja synnytys tuovat mukanaan paitsi fyysisiä, myös henkisiä ja emotionaalisia muutoksia. Synnytyksen jälkeiseen aikaan liittyy paitsi paljon onnea ja iloa, myös pelkoja ja huolia, ja on tärkeää, että nainen saa toipumisen aikana tukea läheisiltään. Synnytyksen jälkeen äidin energiataso on usein matala. Unenpuute uuvuttaa ja lapsen tarpeet tuntuvat loputtomilta. Elämässä on harvoja niin monimutkaisia ja herkkiä aikakausia kuin synnytyksen jälkeinen aika, eivätkä tuoreet äidit aina ole kunnolla valmistautuneita siihen.

Lähes 80 % äideistä kokee määrittelemätöntä surullisuuden tunnetta synnytyksen jälkeisenä aikana, mikä on täysin normaalia. Tämä baby bluesiksi kutsuttu psykologinen ilmiö tunnetaan myös synnytyksen jälkeisenä alakulona. Sen taustalla ovat usein hormonaaliset muutokset, uudet ja pelottavat vastuut, pitkäaikaisen jännityksen purkautuminen, synnytyksen jälkeinen fyysinen uupumus, josta äidillä ei ole aikaa toipua kunnolla sekä oman itsensä uudelleen hahmottaminen äitiyden myötä.

On tärkeä huomioida, että baby blues ei ole sama asia kuin synnytyksen jälkeinen masennus. Baby bluesin aikana äiti joutuu selittämättömän alakulon valtaan muutaman päivän tai viikon ajaksi. Näiden päivien ajan äiti on kuin sumuverhon peitossa ja ärtymyksen, kyynelten ja tuskan vallassa. Synnytyksen jälkeinen masennus sen sijaan on kuukauden tai muutaman kuukauden kuluessa synnytyksestä alkava masennustila, johon noin 10-15 % tuoreista äideistä sairastuu.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.