Synnytyksen vaiheet
Virallisen määritelmän mukaan kyseessä on synnytys, kun raskaus on kestänyt vähintään 22 viikkoa tai kun sikiö painaa vähintään 500 grammaa. Täysiaikaisesta synnytyksestä puhutaan, kun raskaus on kestänyt 37 viikkoa, ja yliaikaisesta, kun raskaus on kestänyt yli 42 viikkoa. Tänään kerromme, mistä synnytyksen lähestymisen tunnistaa ja mitä synnytyksen vaiheet ovat.
Mistä synnytyksen lähestymisen tunnistaa?
Odottava äiti alkaa yleensä tuntea synnytystä ennakoivia oireita jo muutamia viikkoja ennen synnytystä. On tavallista, että tässä vaiheessa selkävaivat pahenevat, painon tunne lantiossa lisääntyy, käveleminen käy vaikeaksi ja raskaaksi, virtsaamistarve lisääntyy ja valkovuoto muuttuu entistä runsaammaksi.
Muita synnytyksen lähestymisestä tai alkamisesta kertovia merkkejä ovat:
- Limatulpan irtoaminen: Limatulppa on kohdun seinämistä irtoavan liman muodostama klöntti, joka suojaa kohdunsuuta raskauden aikana. Tämän kohdunkaulan sitkeän liman irtoaminen antaa viitteitä synnytyksen lähestymisestä, mutta ei kuitenkaan käynnistä synnytystä. Limatulpan irtoamisesta voi kulua tunteja, päiviä tai jopa viikkoja synnytykseen.
- Lapsiveden meneminen: Lapsivesi suojaa sikiötä ulkoisilta uhilta, auttaa sitä liikkumaan kohdussa ja auttaa kehittämään sen keuhkoja ja ruoansulatusjärjestelmää. Lapsivesi voi mennä missä vaiheessa synnytystä tahansa, eli synnytys voi käynnistyä lapsiveden menolla ennen supistusten alkamista tai vesi voi mennä vasta synnytyssalissa.
- Supistukset: Moni odottava äiti kärsii lasketun ajan lähestyessä harjoitussupistuksista, kun kohtu kasvaa, venyy ja valmistautuu synnytykseen. Nämä harjoitussupistukset ovat täysin normaaleja, mutta eivät vielä kerro synnytyksen alkamisesta. Jos synnytys käynnistyy supistuksilla, äidin voi olla vaikea arvioida, milloin on oikea aika lähteä synnytyslaitokselle. Yleissääntö on, että supistusten on täytynyt jatkua vähintään kaksi tuntia ja oltava voimistuvia ja säännöllisiä, eli tapahtua alle 10 minuutin välein.
Synnytyksen vaiheet
1. Avautumisvaihe
Avautumisvaihe alkaa säännöllisten kohdunsuuta avaavien supistusten alkaessa ja päättyy kohdunsuun avauduttua täysin auki. Tämä vaihe voi alkaa joko luonnollisesti ja spontaanisti tai lääkkeiden avulla tapauksissa, joissa synnytyksen käynnistämisen arvioidaan olevan tarpeellista äidin tai sikiön terveyden kannalta.
Kohdunkaulan avautuminen on usein hidas ja kivulias prosessi, ja avautumisvaihe onkin synnytyksen pisin vaihe. Se kestää ensisynnyttäjillä tyypillisesti 7-14 tuntia ja jo aiemmin synnyttäneillä 6-10 tuntia. Kohdunkaula avautuu keskimäärin senttimetrin tunnissa, mutta avautumistahti ei ole säännöllinen, vaan ensimmäiset senttimetrit vievät tavallisesti eniten aikaa. Jokainen äiti ja synnytys ovat kuitenkin erilaisia.
Avautumisvaihe jaetaan kolmeen vaiheeseen:
- Latenssivaihe: Noin 30-45 sekuntia kestäviä supistuksia ilmenee 5-30 minuutin välein. Kohdunkaula voi avautua kolmeen senttimetriin.
- Aktiivinen avautumisvaihe: 30-40 sekuntia kestävät supistukset ilmenevät ensin 5 minuutin välein, ja kohdunkaula avautuu 5 senttimetriin asti. Seuraavaksi supistuksia alkaa ilmetä 2-3 minuutin välein, ja ne voivat kestää 50 sekuntia. Kohdunkaula avautuu 6 senttimetriin.
- Kiihtymisvaihe: Kohdunkaulan avautumisen viimeisessä vaiheessa avautuminen on edennyt 10 senttimetriin asti. Tässä vaiheessa prosessi nopeutuu, ja supistuksia ilmenee 2-3 minuutin välein. Ne myös kestävät entistä pidempään. Tämä on naiselle synnytyksen vaikein vaihe.
2. Ponnistusvaihe
Ponnistusvaihe alkaa kohdunsuun avauduttua täyteen mittaansa. Kun sikiö painaa peräsuolta ja välilihaa, synnyttäjälle tulee tarve ponnistaa. Lapsi syntyy äidin ponnistaessa supistuksen aikana, samalla, kun avustaja tukee välilihaa repeämien estämiseksi. Ponnistusvaihe kestää tavallisesti muutamasta minuutista pariin tuntiin, ensisynnyttäjillä toisinaan pidempään. Tarvittaessa synnytystä nopeutetaan imukupin avulla.
3. Jälkeisten poistuminen
Lapsen synnyttyä hänet annetaan äidille ihokontaktiin, ja napanuora katkaistaan 1-2 minuutin kuluessa syntymästä. Samalla kohtu supistuu nopeasti, ja istukka irtoaa näiden supistusten myötä yleensä tunnin kuluessa. Istukka poistetaan synnyttäjän vatsan päältä painaen ja samalla kevyesti napanuorasta vetäen. Jos istukka ei irtoa tällä menetelmällä, se joudutaan irrottamaan käsin, ja samalla tehdään kohdun kaavinta.