6 lääketieteellistä syytä synnytyksen käynnistämiseen - Äitiyden Ihme
 

6 lääketieteellistä syytä synnytyksen käynnistämiseen

6 lääketieteellistä syytä synnytyksen käynnistämiseen

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 23 huhtikuuta, 2020

Synnytys alkaa yleensä luonnollisesti, kun on sen aika, mutta toisinaan synnytys joudutaan käynnistämään äidin ja lapsen terveyden suojelemiseksi ja komplikaatioiden välttämiseksi. Synnytyksen käynnistämiseen on monia syitä, joista kerromme tarkemmin tässä artikkelissa.

6 lääketieteellistä syytä synnytyksen käynnistämiseen

Jokainen raskaus on erilainen, minkä vuoksi raskauden ja synnytyksen kulkua on mahdotonta ennustaa tarkasti. Vaikka raskausaika sujuisi kaikin puolin hyvin, synnytys voidaan joutua käynnistämään erinäisistä syistä. Synnytyksen käynnistäminen on tarpeen tilanteessa, jossa raskauden jatkumisen riskit ovat äidille ja sikiölle suuremmat kuin synnytyksen käynnistämiseen ja raskauden päättämiseen liittyvät riskit. Suomessa noin joka neljäs synnytys käynnistetään.

Yleisimmät syyt synnytyksen käynnistämiseen ovat seuraavat:

 1. Äidin raskauden aikainen komplikaatio tai sairaus, kuten pre-eklampsia, raskaushepatoosi, jatkuva vuoto, sydänongelmat, raskausdiabetes tai korkea verenpaine. Äidin sairaus vaarantaa myös syntymättömän lapsen terveyden.
 2. Sikiöön liittyvät ongelmat, kuten kasvun hidastuminen, poikkeava sykekäyrä, kohdun tulehdustila tai lapsiveden vähyys.
 3. Lapsivesi on mennyt, mutta supistukset eivät ole alkaneet. Lääkäri ja kätilö saattavat odottaa synnytyksen spontaania alkamista, mutta jos näin ei tapahdu, synnytys käynnistetään.
 4. Yliaikainen raskaus, eli raskauden kesto ylittää 42 raskausviikkoa. Liian pitkään kestävä raskaus vaarantaa sikiön ravinnon saannin.
 5. Sikiöpussi ei hajoa luonnollisesti, jolloin synnytys ei ala spontaanisti.
 6. Vauvan suuri koko voi saada ammattilaiset päättämään synnytyksen käynnistämisestä pitkän, uuvuttavan ja mahdollisesti vammoja tuottavan synnytyksen välttämiseksi.

“Et tiedä, mitä rakkaus todella on, ennen kuin katsot vastasyntyneen silmiin.”

– Tuntematon

Kuinka synnytys käynnistetään?

6 lääketieteellistä syytä synnytyksen käynnistämiseen

Synnytyksen käynnistämisellä tarkoitetaan pyrkimystä alatiesynnytykseen saamalla aikaan supistuksia ennen synnytyksen luonnollista käynnistymistä. Kohdunkaulan tulee pehmentyä ja avautua, jotta vauva mahtuu syntymään. Kohdunkaulan epäkypsyys lisää epäonnistumisten, pitkittyneen ja pysähtyneen synnytyksen sekä sikiön synnytyksen aikaisen hapenpuutteen riskiä.

Kohdunkaulaa voidaan kypsytellä joko lääkkeellisesti tai mekaanisesti, ja varsinainen synnytyksen käynnistäminen aloitetaan puhkaisemalla sikiökalvot. Synnytyksen käynnistämiseksi on olemassa eri tapoja, joista prostaglandiinien käyttö on tavallisin. Valittava metodi riippuu naisen kohdunkaulan kypsyydestä.

Lääkäriseura Duodecimin mukaan Suomessa käytettävät synnytyksen käynnistystavat ovat seuraavat:

 • Prostaglandiinivagitoriot
 • Prostaglandiinitabletit suun kautta
 • Oksitosiinitiputus
 • Kalvojen puhkaisu
 • Balonkikypsytys
 • Edellä olevien yhdistelmät

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.