Spinaalipuudutus synnytyskivun lievittäjänä - Äitiyden ihme
 

Spinaalipuudutus synnytyskivun lievittäjänä

Spinaalipuudutus synnytyskivun lievittäjänä

Viimeisin päivitys: 17 helmikuuta, 2021

Siinä missä osa synnyttäneistä naisista kuvaa synnytyskivun olevan siedettävää, toisilla kipu on silkkaa tuskaa. Synnytyskivun voimakkuus on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat niin sikiön koko ja asento, supistusten voimakkuus, äidin kipukynnys kuin aiemmat synnytys- ja kipukokemuksetkin. Suurin osa synnyttäjistä kokee synnytyskivun kuitenkin joko voimakkaana tai sietämättömänä.

On tavallista, että lähestyvä synnytys ja etenkin sen aiheuttama kipu pelottavat odottavaa äitiä. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että vaikka synnytyskipua ei pystytä täydellisesti poistamaan, sitä voidaan yleensä lievittää. Kivunlievitysmenetelmä valitaan tapauskohtaisesti. Osassa tapauksista synnyttäjä pystyy itse vaikuttamaan menetelmän valintaan, mutta toisinaan synnytyksen eteneminen tai vauvan hyvinvointi estävät toivotun metodin käytön.

Synnytyskivun helpottamiseen on tarjolla lukuisia vaihtoehtoja. Ilokaasu ja vahvat kipulääkkeet vaikuttavat koko kehoon ja erilaiset puudutukset tiettyyn osaan kehosta.

Erilaisia synnytyskivun helpottamisessa käytettäviä puudutuksia ovat:

Selkäpuudutukset

Spinaalipuudutus synnytyskivun lievittäjänä

Selkäpuudutukset eli epiduraali- ja spinaalipuudus sekä niiden yhdistelmä ovat tehokkaimpia synnytyskivun lievittäjiä, mutta myös vaativimpia kivunlievitysmenetelmiä. Selkäpuudutuksen antaa anestesialääkäri, minkä vuoksi sitä käytetään tyypillisesti täydentämässä muita kivunhoitomenetelmiä.

Selkäpuudutuksella on monia etuja:

  • Puudutus ei väsytä synnyttäjää, toisin kuin opioidit.
  • Joissain tapauksissa puudutus parantaa ponnistustehoa.
  • Puudutus vähentää stressihormonien eritystä, mistä on etua etenkin, kun synnyttäjä sairastaa esimerkiksi vaikeaa
  • Puudutus vähentää stressihormonien eritystä, josta on erityisesti apua raskausmyrkytyksessä (pre-eklampsia) sekä esimerkiksi vaikeaa keuhko- tai sydänsairautta.
  • Tehokas kivunlievitys parantaa usein sikiön hapensaantia.

Spinaalipuudutus synnytyskivun lievittäjänä

Spinaalipuudutusta käytetään Suomessa paljon synnytyskivun lievityksessä. Siinä puudutusainetta ja kipulääkettä ruiskutetaan suoraan selkäydinnestetilaan. Puudutusaine leviää nopeasti ja puudutus alkaa vaikuttaa epiduraalia nopeammin. Spinaalipuudutus tehoaa myös epiduraalia paremmin ponnistusvaiheen kipuun. Huono puoli on se, että kertapuudutuksena tehtävän spinaalipuudutuksen kesto on vain noin 1,5 tuntia, eli selvästi epiduraalipuudutuksen kestoa lyhyempi.

Anestesialääkäri antaa spinaalipuudutuksen synnyttäjälle seuraavasti:

  1. Potilaan tulee joko maata kyljellään tai istua ja pysyä mahdollisimman liikkumatta.
  2. Selän iho putsataan ja puudutetaan ohuella neulalla, minkä jälkeen ohut katetri asetetaan erityisneulan kautta epiduraalitilaan, joka on selkäydintilaa ympäröivä tila selkäydinkanavan sisäpuolella.
  3. Kun katetri on paikallaan, neula poistetaan. Katetri poistetaan vasta synnytyksen jälkeen.
  4. Puudutusaine imeytyy epiduraalitilasta selkäydintasolle ja vaikuttaa kohtua hermottaviin hermojuuriin.
Spinaalipuudutus synnytyskivun lievittäjänä

Spinaalipuudutuksen mahdolliset haitat

Selkäpuudutuksen vakavat haittavaikutukset ovat hyvin harvinaisia, mutta lievempiä sivuvaikutuksia esiintyy kohtalaisen usein. 

Mahdollisia haittavaikutuksia ovat:

  • Päänsärky
  • Ruumiinlämmön nousu
  • Alaraajojen lihasvoiman heikentyminen
  • Tärinä ja kutina
  • Virtsaamisvaikeudet
  • Verenpaineen lasku
  • Hermojuuri- ja selkäydinvauriot

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.