Sinä olet vauvasi koti - nyt ja tulevaisuudessa - Äitiyden Ihme
 

Sinä olet vauvasi koti - nyt ja tulevaisuudessa

Sinä olet vauvasi koti - nyt ja tulevaisuudessa
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 05 marraskuuta, 2018

Sinä olet vauvasi koti, hänen pieni ja maaginen universuminsa. Olet lapsen ravinnon ja loputtoman hellyyden lähde, ja sylisi on hänen turvapaikkansa. Olet lapsellesi kaikki kaikessa.

Lapsesi ansiosta elämäsi täyttyy onnesta, toiveista, unelmista ja tunteista, joita et ole koskaan kokenut.

LiveScience-julkaisun mukaan äitiys on ainutlaatuinen ja poikkeuksellinen kokemus monesta syystä. Nainen ei edes ymmärrä, kuinka monia sisäisiä muutoksia äitiys tuo mukanaan. Niin kehomme, aivomme kuin maailmankatsomuksemmekin muuttuvat.

On tärkeää muistaa, että vanhemmaksi tuleminen on erityistä aikaa myös miehelle. Myös tuleva isä herkistyy kumppaninsa raskausaikana ymmärtäessään, että pian hän saa pitää uutta pientä elämänalkua käsivarsillaan.

Nämä muutokset – niin oudolta kuin se kuulostaakin – eivät aina tuo mukanaan pelkkää iloa ja onnea.

Pohjois-Carolinan yliopiston lääketieteellisessä Chapel Hill School of Medicine -laitoksessa psykologian professorina ja raskauden aikaisen psykiatrian yksikön johtajana toimiva Mary Kimmel allekirjoittaa myös tämän ajatuksen. Kimmel kertoo, että moni nainen tuntee pelkoa raskauden aikana. Nainen saattaa kyseenalaistaa, pystyykö hän hoitamaan kaiken lapsen mukanaan tuoman vastuun sekä oman henkilökohtaisen ja taloudellisen vakautensa.

Nainen voi murehtia myös sitä, kestääkö suhde lapsen isän kanssa. Nainen saattaa miettiä, pystyvätkö hän ja lapsi luottamaan perheeseensä sekä ystävien antamaan tukeen.

Tieto siitä, että olemme lapsellemme koko maailma, täyttää meidät ilolla ja hämmennyksellä. Toisinaan tämä sama ajatus saattaa aiheuttaa meissä huolta ja ahdistusta. On tärkeä ymmärtää, että nämä ajatukset ovat täysin normaaleja, loogisia ja jopa hyvin yleisiä.

Lapsen saaminen ei tarkoita ainoastaan vastuuta, vaan se vaatii myös rohkeutta. Rohkeutta kohdata elämä myös vaikeina aikoina, sillä sinä olet vauvasi koti, turvapaikka ja hänen yhteytensä maailmaan.

Olen lapsesi ja sinussa muodostunut – tunnen tunteesi, älä siis pelkää

Sinä olet vauvan koti - nyt ja tulevaisuudessa

Ei ole mitään syytä pelätä tulevaisuutta. Nykyisyytesi – tässä ja nyt – on täynnä onnea ja toivoa. Älä anna pelkojesi ja epävarmuutesi painaa sydäntäsi. Tulevan äidin kokema stressi vaikuttaa myös sikiön seesteisen rauhalliseen elinympäristöön, kohtuun. Äidin veren liiallinen kortisoli täyttää myös kehittyvää lasta ympäröivän lapsiveden.

Syömämme ruoka ei ole ainoa sisällämme kasvavaan sikiöön vaikuttava asia. Myös se, mitä tunnet ja koet sekä asiat, joille naurat tai itket, saavuttavat kohdussa kasvavan lapsen kaiun lailla. Nämä asiat ovat kuin näkymättömiä ravintoaineita tai hellyydenosoituksia, jotka ovat läsnä lapsen kehityksessä raskauden jokaisessa vaiheessa.

Äiti, muista, että lapsesi haluaa sinun olevan onnellinen. Hän haluaa sinun heräävän jokaiseen päivään täynnä unelmia, ideoita ja toiveita. Lapsesi haluaa sinun olevan valmis ja innokas kohtaamaan uudet haasteet.

Lapsesi tuntee sinut; olet rohkea ja pystyt mihin tahansa. Hän näkee kauniin naisen, joka tietää, mitä haluaa ja mitä ei halua tulevalle rakkaalle lapselleen.

Älä koskaan unohda itsestäsi, tunteistasi ja psyykkisestä hyvinvoinnistasi huolehtimisen tärkeyttä. Pitämällä huolta itsestäsi teet samalla palveluksen lapsellesi.

Olet vauvasi koti nyt ja tulevaisuudessa

Tulet aina olemaan vauvasi koti, turva, ja kaikki kaikessa.

Usein kuulee sanottavan, että äiti kantaa lastaan kohdussaan 9 kuukautta, sylissään kolme vuotta ja sydämessään ikuisesti. 

Sinä olet vauvasi koti – olet ollut sitä menneisyydessä ja tulet olemaan sitä myös tulevaisuudessa. Tällainen ajatus ei tee sinusta ylisuojelevaa äitiä tai äiti-lapsi-suhteesta myrkyllistä.

Paras koti on sellainen, jonka ovet ovat aina avoinna. Se on koti, jonka asukkaat voivat tulla ja mennä vapaasti niin kuin haluavat. Ja he ovat myös aina tervetulleita takaisin.

Vanhempana on kuitenkin tärkeä muistaa, että tämä koti ei ole koskaan yhtä tärkeä kuin lapsen ollessa pieni. Vahvimmat siteet rakentuvat lapsen varhaisten vuosien aikana.

Lapsen elämän ensimmäisiin vuosiin viitataan usein kohdunulkoisella elämällä. Tässä vaiheessa vauva tarvitsee äidiltään fyysistä läheisyyttä enemmän kuin missään muussa elämänvaiheessa. Ihomme, silityksemme ja sanamme muodostavat lapsellemme kodiksi näkymättömän “kohdun” hänen jatkaessaan kehittymistä.

Oppiessaan liikkumaan lapsi astuu vapauteen ja itsenäisyyteen.

Älä unohda, että vaikka lapsi ei osaakaan pukea ajatuksiaan sanoiksi, sinä olet hänelle kaikki kaikessa. Olet hänen ravintonsa ja lämpönsä lähde, syli, johon nukahtaa, ja rinta, jota vasten kasvaa ja kehittyä.

Joten muista pitää itsestäsi huolta. Ole onnellinen ja rohkea, ole sellainen ihminen, jota lapsesi rakastaa, ja jonka hän ansaitsee. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.