Onko tulevan isän ahdistus raskauden aikana normaalia? - Äitiyden Ihme
 

Onko tulevan isän ahdistus raskauden aikana normaalia?

Onko tulevan isän ahdistus raskauden aikana normaalia?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 08 lokakuuta, 2018

Vaikka nainen kantaa lasta vatsassaan, joskus tuleva isä on se, jota ahdistaa eniten raskauden aikana. Jotkut isät jopa kertovat olleensa raskaana olevan kumppaninsa sijaan se, joka koki himoja tiettyjä ruokia kohtaan ja kärsi muista oireista, jotka yhdistetään yleensä odottavaan äitiin. Onko tulevan isän ahdistus raskauden aikana normaalia, mistä se johtuu ja miten siitä päästään eroon?

Onko tulevan isän ahdistus raskauden aikana normaalia?

Tulevan isän ahdistus raskauden aikana on normaali reaktio. Ahdistus voi kuitenkin liittyä laiminlyödyksi tulemisen kokemukseen. Tämä saattaa olla isän tapa osoittaa, että hänkin odottaa lasta, eikä vain äiti, jonka vatsassa vauva kasvaa.

On aivan totta, että isä kokee monia uusia asioita ja tunteita kumppaninsa raskauden aikana Vaikka hänen oma kehonsa ei käykään läpi samoja muutoksia kuin naisen keho, tulevan isän elämä on silti muuttunut.

Raskaus on luultavasti ollut pariskunnan yhteinen päätös. Raskautta on saattanut edeltää pitkäkin vaihe, jolloin on keskusteltu mahdollisesta lasten hankkimisesta ja suunniteltu raskautta. Tuona aikana valmistauduttiin lapsen hankkimiseen kysymällä kysymyksiä sekä hankkimalla ohjeita ja tietoa.

Tässä valmistautumisvaiheessa, jolloin raskaus ja lapsi olivat vain suunnitelmia tulevien vanhempien mielessä, molemmat osapuolet pystyivät osallistumaan projektiin aktiivisesti. Siinä vaiheessa, kun raskaus on tosiasia, nainen saa yhtäkkiä suurimman osan huomiosta, eikä kukaan ole enää huolissaan isästä, vaikka hänkin on edelleen tulossa vanhemmaksi.

Usein puhutaan kahden ihmisen yhdistymisestä yhdeksi ihmiseksi, jolloin kaikki se kipu ja ilo, jonka toinen tuntee, on usein toisenkin tuntemaa. Tämä on yksi syy siihen, miksi tuleva isä kokee ahdistusta, ja selittää, miksi mies voi kokea samoja oireita kuin äiti.

Onko tulevan isän ahdistus raskauden aikana normaalia?

Mahdollisia syitä tulevan isän ahdistukseen

  • Isät voivat joskus nähdä vauvan kilpailijana. Jos tämä on omana ongelmanasi, vietä lapsen kanssa mahdollisimman paljon aikaa ja ole hänen tukenaan parhaan taitosi mukaan. Näin saat nopeammin yhteyden lapseen ja vältät ikävät tunteet.
  • Jos olet altis hylätyksi tulemisen tunteelle, vauvan syntymä voi herättää pelkoja. Vaikka sinä ja kumppanisi olisitte olleet yhdessä jo vuosia, uuden ihmisen liittyminen perheeseen – vaikka raskaus olisikin toivottu ja suunniteltu – voi johtaa kriisiin.
  • Saatat olla ahdistunut isyydestä ja tavoitella täydellistä vanhemmuutta. Älä huoli, tulet pääsemään tämän vaiheen yli, kunhan lapsesi kasvaa hieman.
  • Alitajuisesti saatat kadehtia kumppanisi kykyä synnyttää uuden elämän ja voit tuntea olosi ulkopuoliseksi.

Kuinka isän ahdistus voidaan välttää?

  • Puhu kumppanillesi ja kerro hänelle, mitä ajattelet ja tunnet.
  • Yritä rentoutua. Älä anna synnytyksen lähestyessä ilmaantuvan ahdistuksen viedä ruokahaluasi, tehdä sinusta huonovointista tai aiheuttaa epämiellyttävää oloa.
  • Ehdota kumppanillesi, että teette jotain yhdessä pariskuntana. Menkää kävelylle, elokuviin tai romanttiselle illalliselle – kunhan aktiviteetti on hauska ja positiivinen!
  • Paras tapa päästä eroon näistä ikävistä tunteista, on osallistua, eli olla mukana kumppanisi uusissa kokemuksissa. Lähde mukaan neuvolaan, tarkastuksiin ja tutkimuksiin. Myös sinulla on oikeus nähdä lapsenne kasvavan, kuunnella hänen sydämenlyöntejään, nähdä hänen liikkeensä ja varmistaa, että hänellä on kaikki hyvin.
Onko tulevan isän ahdistus raskauden aikana normaalia?

Raskaus on kokemus, joka pariskunnan tulisi käydä läpi yhdessä, kumppaneina. Molemmat vanhemmat valmistautuvat lapsen saapumiseen, vaikkakin eri tavoin. Nainen kantaa lasta vatsassaan ja tuleva isä on äidin seurana ja tukena kaikissa raskauden vaiheissa ja käänteissä. Isä toivottaa lapsen tervetulleeksi perheen elämään samalla tavoin kuin äitikin.

Myös miehen kannattaa osallistua vauvan tarvitsemien tarvikkeiden hankkimiseen ja lapsen huoneen sisustamiseen. Pariskunta voi myös osallistua yhdessä synnytysvalmennukseen – onhan niin, että molemmat osapuolet tuntevat pelkoa, ahdistusta ja innostusta vauvan saapumisesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.