Miksi synnytys käynnistetään ja miten se tapahtuu? - Äitiyden ihme
 

Miksi synnytys käynnistetään ja miten se tapahtuu?

Tänään kerromme, mitä synnytyksen käynnistämisellä tarkoitetaan ja millaisissa tilanteissa se on suositeltavaa.
Miksi synnytys käynnistetään ja miten se tapahtuu?
Leticia María Fernández Gutiérrez

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi Leticia María Fernández Gutiérrez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Suurimmassa osassa tapauksia synnytys alkaa luonnollisesti, mutta toisinaan synnytys joudutaan käynnistämään äidin ja lapsen terveyden takaamiseksi ja komplikaatioiden välttämiseksi. Synnytyksen käynnistämiseen on itse asiassa yleisempää kuin moni kuvitteleekaan. Suomessa synnytys käynnistetään jopa joka neljännen raskauden kohdalla.

Jokainen odottava äiti miettii jossain raskauden vaiheessa, miten synnytys tulee etenemään ja liittyykö siihen komplikaatioita. Nainen voi pähkäillä esimerkiksi, onko hänen mahdollista kieltäytyä mahdollisesta synnytyksen käynnistämisestä, sattuuko käynnistetty synnytys enemmän kuin luonnollisesti alkava synnytys ja onko käynnistetystä synnytyksestä toipuminen vaikeampaa.

Etenkin internet on täynnä erilaisia raskauteen ja synnytykseen liittyviä tarinoita, myyttejä ja väärää informaatiota, joten ei ole ihme, vaikka odottava äiti ei olisi varma mihin uskoa. Spontaani synnytys on aina paras vaihtoehto, mutta kuten jo mainitsimme, joissain tapauksissa synnytyksen käynnistäminen on tarpeellista sekä äidin että vauvan hyvinvoinnin kannalta.

Miksi synnytys käynnistetään ja miten se tapahtuu?

Mitä synnytyksen käynnistäminen tarkoittaa?

Synnytyksen käynnistämisellä tarkoitetaan pyrkimystä alatiesynnytykseen saamalla aikaan supistuksia ennen synnytyksen luonnollista käynnistymistä. Kohdunkaulan tulee pehmentyä ja avautua, jotta vauva mahtuu syntymään. Kohdunkaulan epäkypsyys lisää epäonnistumisten, pitkittyneen ja pysähtyneen synnytyksen sekä sikiön synnytyksen aikaisen hapenpuutteen riskiä.

Kohdunkaulaa voidaan kypsytellä joko lääkkeellisesti tai mekaanisesti, ja varsinainen synnytyksen käynnistäminen aloitetaan puhkaisemalla sikiökalvot. Synnytyksen käynnistämiseksi on olemassa eri tapoja, joista prostaglandiinien käyttö on tavallisin. Valittava metodi riippuu naisen kohdunkaulan kypsyydestä.

Lääkäriseura Duodecimin mukaan Suomessa käytettävät synnytyksen käynnistystavat ovat:

  • Prostaglandiinivagitoriot
  • Prostaglandiinitabletit suun kautta
  • Oksitosiinitiputus
  • Kalvojen puhkaisu
  • Balonkikypsytys
  • Edellä olevien yhdistelmät

Missä tapauksissa synnytys käynnistetään?

Jokainen raskaus on yksilöllinen, ja raskauden ja synnytyksen tarkkaa kulkua on mahdotonta ennustaa. Vaikka raskausaika sujuisi kaikin puolin hyvin, synnytys voidaan joutua käynnistämään erinäisistä syistä. Synnytyksen käynnistäminen on tarpeen tilanteessa, jossa raskauden jatkumisen riskit ovat äidille ja sikiölle suuremmat kuin synnytyksen käynnistämiseen ja raskauden päättämiseen liittyvät riskit.

Miksi synnytys käynnistetään ja miten se tapahtuu?

Yleisimmät syyt synnytyksen käynnistämiseen ovat:

  1. Äidin raskauden aikainen komplikaatio tai sairaus. Tällaisia voivat olla esimerkiksi pre-eklampsia, raskaushepatoosi, jatkuva vuoto, sydänongelmat tai raskausdiabetes. Äidin sairaus vaarantaa myös syntymättömän lapsen terveyden.
  2. Sikiöön liittyvät ongelmat. Näistä esimerkkejä ovat kasvun hidastuminen, poikkeava sykekäyrä, kohdun tulehdustila tai lapsiveden vähyys.
  3. Lapsivesi on mennyt, mutta supistukset eivät ole alkaneet. Kätilö saattaa odottaa synnytyksen spontaania alkamista, mutta jos näin ei tapahdu, synnytys käynnistetään.
  4. Yliaikainen raskaus, eli raskauden kesto ylittää 42 raskausviikkoa. Liian pitkään kestävä raskaus vaarantaa sikiön ravinnon saannin.
  5. Sikiöpussi ei hajoa luonnollisesti. Tällöin myöskään synnytys ei ala spontaanisti.
  6. Vauvan suuri koko. Synnytys saatetaan käynnistää pitkän, uuvuttavan ja mahdollisesti vammoja tuottavan synnytyksen välttämiseksi.

Spontaanisti alkava vs. käynnistetty synnytys

Osa naisista pelkää synnytyksen käynnistämistä, ajatellen sen aiheuttavan enemmän komplikaatioita joko heille itselleen tai vauvalle kuin spontaanisti alkava synnytys. Yleensä tällaiset pelot ovat kuitenkin täysin turhia.

  • Synnytyksen käynnistäminen nimensä mukaisesti ainoastaan käynnistää synnytyksen, ei määrittele sitä kokonaan. Kun synnytys on saatu käyntiin, se etenee aivan kuten mikä tahansa synnytys, pois lukien tilanteet, joissa synnytys on jouduttu käynnistämään komplikaation vuoksi.
  • Joidenkin mukaan episiotomia eli välilihan leikkaaminen on yleisempää käynnistetyissä synnytyksissä, mutta tämä ei pidä paikkaansa.
  • Yksi käynnistetyn synnytyksen riskeistä on se, ettei vauva laskeudukaan synnytyskanavaan, mikä voi aiheuttaa sikiön stressitilan. Tälläisissä tapauksissa kätilö ja lääkäri arvioivat tilanteen ja todennäköisesti päätyvät keisarileikkaukseen. Tarkoituksena on taata turvallinen synnytys sekä äidille että lapselle.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.