Keisarileikkausarven hoito synnytyksen jälkeen - Äitiyden Ihme
 

Keisarileikkausarven hoito synnytyksen jälkeen

Keisarileikkaus on kirurginen toimenpide, joka jättää jälkeensä arven, jota tulee hoitaa asianmukaisesti. Mikä on paras tapa auttaa ihoa paranemaan?
Keisarileikkausarven hoito synnytyksen jälkeen

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 12 helmikuuta, 2019

Keisarileikkausarven hoito synnytyksen jälkeen ei ole monimutkaista, mutta ihon paraneminen vaatii säännöllistä huolenpitoa. Kehon muodostaessa arpikudosta haavan parantaakseen, on tärkeä varmistaa, että haava ei tulehdu, eikä muita komplikaatioita pääse syntymään.

Tässä artikkelissa esittelemme muutamia käytännöllisiä keinoja synnytyksen jälkeiseen keisarileikkausarven hoitoon ja ihon paranemisen nopeuttamiseen.

Keisarileikkausarven hoito ja paraneminen

Keisarileikkaus on iso kirurginen operaatio, josta toipuminen vie aikaa. Haavan ja kudosten paraneminen vie kauemmin kuin ilman komplikaatioita tapahtuneesta alatiesynnytyksestä toipuminen.

Sektion ja haavan sulkemisen jälkeen äiti siirretään heräämön kautta vuodeosastolle. Tässä vaiheessa uusi äiti huomaa keisarileikkausarven olevan peitetty haavateipillä, joka poistetaan noin kaksi vuorokautta leikkauksen jälkeen.

Haava paranee päällisin puolin muutamassa viikossa, ja tänä aikana naisen on tarkkailtava haavan aluetta verenvuodon tai haavan avautumisen varalta. Ensimmäisten päivien aikana haavaa peittävä suoja on vaihdettava säännöllisesti tulehduksen syntymisen estämiseksi. Noin kahden päivän jälkeen haavan jatkuva peittäminen ei enää ole tarpeellista.

Yleisesti ottaen haavat paranevat nopeammin saadessaan hengittää. Haavan peittäminen voi kerätä iholle kosteutta, joka synnyttää mikrobien ja patogeenien kasvulle otollisen ympäristön.

Synnytyksen jälkeisen normaalia runsaamman hienerityksen, jälkivuodon ja maidon erittymisen vuoksi uuden äidin on tärkeä huolehtia hygieniastaan ja käydä suihkussa päivittäin. Haavaa suositellaan huuhdottavan kevyesti lämpimällä vedellä peseytymisen yhteydessä. Hajustetut suihkusaippuat, kuorinta-aineet ja antibakteeriset saippuat voivat ärsyttää ihoa, eikä niiden käyttöä suositella.

Pesty iho tulee kuivata varovasti ja huolellisesti. Haava-aluetta ei saa hangata, vaan se kannattaa taputella kuivaksi puhtaalla pyyhkeellä tai kankaalla. Kostea iho voi toimia kasvualustana bakteereille ja muille taudinaiheuttajille.

Ihoa pestessä ja kuivatessa tulee välttää äkkinäisiä vatsan lihaksia rasittavia liikkeitä. Mikä tahansa vahinko tai rasitus vatsan alueella voi viivästyttää paranemista.

Muodostuva arpi on normaalisti tasainen ja vaaleanpunainen. Noin viidelle prosentille keisarileikkauksen läpikäyneistä naisista kehittyy keloidi, eli arpi kasvaa suhteettomasti ympäristöönsä nähden. Tämän vuoksi naisen on tärkeä käydä säännöllisissä terveystarkastuksissa sektion jälkeen. Lääkäri tunnistaa mahdollisen arven liikakasvun ja osaa ohjeistaa arven hoidossa.

Keisarileikkausarven hoito synnytyksen jälkeen

Ihosta huolehtiminen raskauden aikana

Jotta keisarileikkausarven hoito on mahdollisimman helppoa ja arven liikakasvun riski pienenee, valmistautuminen ja ihon hoito kannattaa aloittaa jo raskauden aikana.

Iholle kannattaa levittää päivittäin kosteusvoidetta tai aloe veraa sisältävää voidetta, joka auttaa ihoa säilyttämään joustavuutensa. Tämä estää ihoa halkeilemasta ja auttaa arven muodostumisessa sektion jälkeen.

Myös raskauden aikaisella ruokavaliolla voidaan vaikuttaa ihon kuntoon. Odottavan äidin täytyy syödä runsaasti proteiinia ja muistaa nauttia tarpeeksi vettä. Tämän lisäksi hedelmien ja vihannesten nauttiminen vahvistaa vastustuskykyä ja ehkäisee ummetusta.

Haava paranee päällisin puolin muutamassa viikossa, ja tänä aikana naisen on tarkkailtava haavan aluetta verenvuodon tai haavan avautumisen varalta

Jätä haava peittämättä paranemisen nopeuttamiseksi

Leikkausta seuraavien päivien aikana keisarileikkaushaavaa peittää haavateippi, mutta noin kahden päivän jälkeen haavan jatkuva peittäminen ei enää ole tarpeellista. Haavan peittäminen voi synnyttää iholle kostean mikroilmaston, joka hidastaa paranemisprosessia ja synnyttää otollisen ympäristön mikrobien ja muiden taudinaiheuttajien kasvulle.

Mitä enemmän haava saa hengittää, sitä helpommin ja nopeammin se paranee. Vaatteet voivat kuitenkin hangata ihoa ja aiheuttaa ärsytystä haavan ympäristöön. Näin ollen etenkin kotoa poistuttaessa haava voidaan suojata kevyellä sideharsolla, joka kiinnitetään ihoteipillä.

Keisarileikkausarven hoito synnytyksen jälkeen

Suosi pehmeitä puuvillaisia vaatteita

Toipumisprosessin aikana olosi on mukavampi käyttäessäsi pehmeitä ja kevyitä, mielellään puuvillasta valmistettuja, vaatteita. Paksut vaatteet ja synteettiset kankaat voivat kerätä kosteutta vatsan alueelle ja altistaa näin haavan mikrobeille. Jos sää on kylmä, pue paksumpien vaatteiden alle puuvillainen aluspaita.

Tärkeintä on varmistaa, että ihon kanssa kosketuksissa oleva kangas ei häiritse haavan arpeutumista tai aiheuta allergista reaktiota. Jokainen ihminen on erilainen ja jokainen keho paranee omaan tahtiinsa. Huolehtiessasi keisarileikkausarvesta, kuuntele kehoasi ja kiinnitä huomiota omiin tarpeisiisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.