Onko alkuraskauden aikainen tiputteluvuoto vaarallista? - Äitiyden Ihme
 

Onko alkuraskauden aikainen tiputteluvuoto vaarallista?

Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikainen vähäinen verenvuoto on tavallisimpia odottavien äitien kokemia oireita. Tänään perehdymme aiheeseen tarkemmin ja kerromme, millaisista oireista on syytä huolestua.
Onko alkuraskauden aikainen tiputteluvuoto vaarallista?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 23 lokakuuta, 2021

Alkuraskauden aikainen tiputteluvuoto ei ole harvinainen oire, mutta se voi ymmärrettävästi pelästyttää odottavan äidin. Yleensä vuoto on niukkaa, kivutonta ja vaaratonta, mutta se voi olla myös merkki poikkeavasta raskaudesta.

Raskauden ensimmäiset merkit

Nainen voi jo ennen raskaustestin tekemistä arvella olevansa raskaana tiettyjen merkkien perusteella:

  • Alavatsan nipistely tai kivut. Suurin osa naisista ei huomaa alkion kiinnittymistä kohtuun noin viikko hedelmöityksen jälkeen. Joillekin tapahtuma kuitenkin aiheuttaa tiputteluvuotoa tai kuukautiskipuja muistuttavia tuntemuksia alavatsassa.
  • Rintojen arkuus ja muutokset. Alkuraskauden hormonaaliset muutokset voivat turvattaa rintojen kudoksia, minkä vuoksi rinnat saattavat vaikuttaa tavallista suuremmilta ja aristavimmilta. Osaa odottavista äideistä kiusaavat hyvin herkät nännit.
  • Pahoinvointi ja oksentelu: Raskauspahoinvoinnin perimmäistä syytä ei edelleenkään tunneta, mutta se yhdistetään istukan tuottamiin raskautta ylläpitäviin hormoneihin. Myös se tiedetään, että matkapahoinvointiin ja migreeniin liittyvään pahoinvointiin taipuvaisilla naisilla on isompi riski kärsiä pahoinvoinnista myös raskauden aikana.
  • Väsymys. Jotkut odottavat äidit kärsivät kovasta väsymyksestä etenkin alkuraskauden aikana. Asiantuntijoiden mukaan väsymyksen aiheuttaa todennäköisesti alkion erittämä keltarauhashormoni.
  • Normaalia tiheämpi virtaamistarve. Raskaus vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, mikä näkyy tihentyneessä virtsaamisen tarpeessa. Myös kasvava kohtu alkaa painaa virtsarakkoa jo raskauden ensimmäisellä kolmanneksella.
  • Mielialan vaihtelut. Jokainen raskauden kokenut nainen tietää, että raskaus voi aiheuttaa mitä erikoisempaa tunteiden myllerrystä.
Onko alkuraskauden aikainen tiputteluvuoto vaarallista?

Suosituksena on, että äitiysneuvolaan otetaan yhteyttä heti raskaustestin näyttäessä positiivista. Vaikka ensimmäinen neuvolakäynti suoritetaankin tavallisesti vasta raskausviikoilla 8-10, kannattaa neuvolaan olla yhteydessä muutaman päivän sisällä positiivisen raskaustestin tekemisestä.

Neuvolassa asiantuntija kertoo paitsi raskauden etenemisestä, myös alkuraskauteen liittyvistä oireista. Näin odottava äiti tietää, mitä on tulevilta viikoilta ja kuukausilta on odotettavissa.

Mistä alkuraskauden aikainen tiputteluvuoto johtuu?

Kuten jo yllä mainitsimme, alkuraskauden aikainen tiputteluvuoto on kohtalaisen yleinen oire, eikä niukasta ja kivuttomasta vuodosta tarvitse yleensä huolestua. Joka neljäs nainen kokee alkuraskauden aikana niin sanotut valekuukautiset, eli vähäistä verenvuotoa ajankohtana, jolloin kuukautisvuoto normaalisti alkaisi.

Tällainen tiputteluvuoto voi liittyä odottavan äidin kohdun ja verenkierron muutoksiin sekä raskauden ensimmäisten viikkojen aikaiseen koagulaatioon, jotka lisäävät verenvuodon riskiä. Tämä ei kuitenkaan tarkoittaa, että jokaiseen raskauteen liittyisi verenvuotoa. Tiputteluvuodon puute ei siis ole syy huoleen.

Mahdollinen kohdunkaulan transvaginaalinen ultraäänitutkimus voi aiheuttaa kevyttä verenvuotoa. Tällöin vuoto on punertaa ja sitä esiintyy samana päivänä, jolloin tutkimus suoritettiin. Joissain tapauksissa tiputtelu alkaa vasta tutkimusta seuraavina päivinä, ja tällöin vuoto on väriltään rusehtavaa.

Onko alkuraskauden aikainen tiputteluvuoto vaarallista?

Myös seksin harrastaminen alkuraskauden aikana voi aiheuttaa niukkaa verenvuotoa. Emättimen ja kohdunnapukan limakalvo voi olla raskauden aikana turpea ja hauras, mikä saattaa aiheuttaa yhdynnän jälkeistä vuotoa.

Asiantuntijat suosittelevat, että niukasta ja kivuttomasta vuodosta kärsivä odottava äiti ottaa yhteyttä neuvolaan muutaman päivän sisällä vuodon alkamisesta.

Mitkä oireet vaativat lääkärissä käynnin?

Alkuraskauden aikainen tiputteluvuoto ei siis yleensä kerro ongelmista, mutta toisinaan se voi olla merkki poikkeavasta raskaudesta.

Seuraavat oireet ovat merkki siitä, että jotain saattaa olla vialla:

  • Runsas verenvuoto. Tässä viitataan vuotoon, joka ei ole pelkkää niukkaa tiputtelua. Runsas verenvuoto voi viitata keskenmenoon.
  • Voimakas alavatsakipu. Voimakas ja jatkuva vatsakipu yhdistettynä niukkaan ruskeaan vuotoon voi viitata kohdunulkoiseen raskauteen.
  • Korkea kuume. Kuume voi olla merkki tulehduksesta. Myös emättimen ja kohdunkaulan tulehdukset voivat aiheuttaa niukkaa verenvuotoa. Tulehdukseen liittyy tyypillisesti muitakin oireita kuten kirvelyä, kutinaa tai normaalista poikkeavaa hajua.

Terveyskeskukseen tai lääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä seuraavan ohjeen mukaan:

  • Jos vuoto on alkuraskauden aikana hyvin niukkaa ja kivutonta, on hyvä ottaa yhteyttä äitiysneuvolaan muutaman päivän sisällä.
  • Jos verenvuoto on kuukautisia runsaampaa tai jos siihen liittyy kovia kipuja, kannattaa ottaa välittömästi yhteyttä terveyskeskuspäivystykseen. Yleensä riittää, että lääkäriin hakeudutaan seuraavana arkipäivänä.
  • Jos verenvuoto on hyvin runsasta, kivut erittäin voimakkaita tai nainen pyörtyy, tulee ottaa välittömästi yhteyttä sairaalan poliklinikkapäivystykseen.
  • Jos verenvuotoa ilmenee 22. raskausviikon jälkeen, tulee päivystykseen ottaa välittömästi yhteyttä.
  • Jos naisella on verenvuodon lisäksi korkea kuume, tulee ottaa yhteyttä päivystykseen.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Deutchman, M., Tubay, A. T., & Turok, D. K. (2009, June 1). First trimester bleeding. American Family Physician, Vol. 79, pp. 985–992. American Academy of Family Physicians.
  • Norwitz, E. R., & Park, J. S. (2019). Overview of the etiology and evaluation of vaginal bleeding in pregnant women. UpToDate, 1–19. https://doi.org/10.1177/10883576060210010401

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.