25. raskausviikko - Äitiyden ihme
 

25. raskausviikko

25. raskausviikko

Viimeisin päivitys: 22 heinäkuuta, 2020

25. raskausviikko on ratkaisevaa aikaa niin äidille kuin kehittyvälle lapsellekin. Tässä vaiheessa 30-33 senttimetriä pitkän ja 680 grammaa painavan sikiön keuhkot ovat täysin kehittyneet, ja rasvan ja kasvavien lihasten ansiosta sikiö pyöristyy päivä päivältä. Myös äidin keho käy läpi suuria muutoksia, ja hän saattaa kärsiä erinäisistä oireista.

25. raskausviikolla sikiön pää on hyvin suuri suhteessa vartaloon, mutta kehon osat kasvavat pikkuhiljaa sopusuhtaisemmiksi. Tässä vaiheessa raskautta sikiö voi jo avata silmänsä, ja hänellä on silmäripset. Hän voi liikuttaa kieltään puolelta toiselle, ja hänen sormenkyntensä kasvavat ja ovat selkeästi sormista erotettavissa.

25. raskausviikko on ratkaiseva vaihe sikiölle

Pienokaisesi on 25. raskausviikolla noin 21 senttimetriä pitkä ja painaa jotakuinkin 650 grammaa. Jokainen vauva kasvaa tietysti eri tahdissa, mutta suurin osa vauvoista on 25. viikolla suurin piirtein saman kokoisia. Perimällä ja ympäristötekijöillä on suuri vaikutus pienokaisesi kasvuun, vaikka sitä ei voidakaan juuri nähdä syntymähetkellä. Sitä mukaa kun raskautesi edistyy, myös nestetasapaino ja munuaisten toiminta paranee.

Mitä odottaa, kun 25. raskausviikko koittaa?

Lapsivesi

Vauvaasi ympäröivä lapsivesi muuttuu raskauden edetessä yhä enemmän virtsan kaltaiseksi. Napanuoran ja istukan verenkierto säätelee sikiön lämpötilaa. Vauvasi lämpötila tulee vastaamaan viikkojen kuluessa yhä enemmän ja enemmän omaa lämpötilaasi.

Ruskea rasvakudos

Vauvat alkavat muodostamaan 25. raskausviikon aikana ruskeaa rasvakudosta. Tämä rasvakudos auttaa kehoa pysymään lämpimänä ja energisenä. Tätä kudosta ilmaantuu yleensä rintakehällä, selässä ja kaulalla.

Ihon keratiinin tuotanto

25. raskausviikolla pienokaisesi ihokerrokset vahvistuvat ja verisuonet tulevat paremmin näkyviin. Vauvasi iho tuottaa enemmän keratiinia, jota kerääntyy suurissa määrin erityisesti hänen jalkoihinsa ja käsiinsä.

Äidin kehon muutokset 25. raskausviikon aikana

Raskaana olevan naisen keho on kokenut 25. raskausviikkoon mennessä jo monia muutoksia. Vatsa on tänä aikana jo hyvin huomattavissa. Kunnollisten äitiysvaatteiden käyttäminen on hyvin tärkeää, sillä painosi nousee tänä aikana taatusti. Vältä tiukkoja ja epämukavia vaatteita ja valitse mieluummin puuvillaiset alusvaatteet.

Uniongelmat

25. raskausviikko tietää suuria muutoksia naisen vatsanseudulle. Vatsan kasvaminen tekee nukkumisesta usein vaikeaa. Tämän lisäksi vauvasi liikkeet ovat aiempaa selkeämpiä, ja vauva liikehtii paljon yön aikana. Päiväsaikaan omat liikkeesi toimivat vauvaan tuudittamisen tavoin, ja tämän tuloksena hän viettää suurimman osan päivästä nukkuen. Eli juuri kun olet valmis unille, silloin vauvasi herää ja lähtee liikkeelle!

Naisilla on tässä vaiheessa raskautta usein vaikeuksia nukahtaa tai nukkua hyvin. Lisäksi kokoa kasvanut vauvasi painaa virtsarakkoasi, joten koet myös jatkuvaa virtsaamisen tarvetta. Hormonit saavat oman osansa syytöksistä, sillä estrogeenitasojen nousu tekee nukkumisesta hankalaa.

25. raskausviikko: mitä odottaa tältä ajalta?

Refluksitauti ja närästys

Tässä raskauden vaiheessa koet hyvin todennäköisesti refluksitautia tai vatsahappojen aiheuttamia kipuja. Tämä johtuu siitä, että keltarauhashormonit hidastavat ruoansulatustasi ja rentouttavat lihaksiasi. Siksi siis vatsasi sisältöä nousee takaisin ruokatorveesi. Lisäksi vauvasi alkaa raskauden edetessä painamaan vatsalaukkuasi, mikä osaltaan pahentaa tätä vaivaa. Vauvasi aiheuttama paine vatsalaukkuusi vie tilaa sinne kuuluvalta ruoalta ja aiheuttaa siten lisää vaivaa.

Ilmavaivat

25. raskausviikolla ilmavaivat ovat hyvin yleisiä. Suolikaasujen aiheuttamat kivut voidaan joskus sekoittaa supistuksiin. Tässä vaiheessa alat lähestyä laskettua aikaasi, joten sinun on tärkeää kiinnittää huomiota kehosi signaaleihin.

Jalkojen turvotus

Turvonneet kädet ja jalat ovat tässä vaiheessa raskautta tavallinen vaiva painonnousun takia. Painonnoususi aiheuttaa muutoksia hormonitasoihisi, ja tämä taas johtaa nivelsidevaivoihin.

Sykkeen muuttuminen

Äidit kokevat myös muutoksia sydämen sykkeessä. Tämän tuloksena saatat kokea kärkkäitä mielialanvaihteluita sekä muutoksia energiatasoissasi. On hyvin tärkeää, että kumppanisi ymmärtää nämä muutokset ja auttaa sinua selviämään niistä. Sinun mielialanvaihtelusi ovat tulosta muutoksista hormonitasoissasi, ja tämä on täysin normaalia. Hormonitasosi palaavat tietysti lopulta normaalitasoille lapsesi syntymän jälkeen.

25. raskausviikolla eletään raskauden ratkaisevia hetkiä, joten on tärkeää, että pidät huolta itsestäsi. Voit yhä harrastaa liikuntaa ja kevyitä urheilulajeja, mutta muista, että äkkinäiset liikkeet voivat olla vaaraksi sikiölle. Vauvan terve kehitys riippuu suuresti omista tavoistasi raskauden aikana, eli vältä epäterveellisiä tapoja – etenkin tupakointia ja alkoholijuomien nauttimista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sevilla-Montoya, R., Grether-González, P., Quintana-Palma, M., Martínez-Juárez, A., Aguinaga-Ríos, M. El papel de la genética en la restricción del crecimiento intrauterino. Perinatol Reprod Hum 2012; 26 (2): 115-120
  • Huamán Guerrero, Moisés, & Sosa Olavarría, Alberto. (2015). Madurez pulmonar fetal: evaluación ecográfica, ¿es confiable?. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 61(4), 427-432. Recuperado en 25 de mayo de 2021, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322015000400013&lng=es&tlng=es.
  • Vicente, M. Crecimiento fetal y del recién nacido: análisis de la composición corporal y parámetros endocrino-metabólicos al nacimiento y a los 12 meses de vida. Universitat de Barcelona. 2009.
  • Aros A, S. Exposición fetal a alcohol. Rev Chil Pediatr 2008; 79 Supl (1): 46-50
  • F. Mataa, I. Chulvia, J. Roiga, J.R. Herediaa, F. Isidroa, J.D. Benítez Sillerob, M. Guillén del Castillo. Prescripción del ejercicio físico durante el embarazo. Revista Andaluza de Medicina del Deporte. Vol. 3. Núm. 2. Pág. 68-79.
  • Gonzales, G. Impacto de la altura en el embarazo y en el producto de la festación. Rev Peru Med Exp Salud Publica. 2012; 29(2):242-49.
  • Cabanyes Truffino, J. “El comportamiento fetal: una ventana al neurodesarrollo y al diagnóstico temprano.” Pediatría Atención Primaria 16.63 (2014): e101-e110.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.