13 neuvoa, jotta voisit nukkua raskauden aikana paremmin - Äitiyden Ihme
 

13 neuvoa, jotta voisit nukkua raskauden aikana paremmin

13 neuvoa, jotta voisit nukkua raskauden aikana paremmin
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Odottaessasi lasta kehosi käy läpi useita merkittäviä muutoksia. Todennäköisesti toivoisit voivasi nukkua raskauden aikana paremmin. Tämän vuoksi haluamme jakaa listan hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla saat tarvitsemasi unen.

Muista, että on olennaista levätä tarpeeksi ja rentoutua. Loppujen lopuksihan sinulla kasvaa uusi elämä sisälläsi!

Helpot ohjeet, jotta voit nukkua raskauden aikana paremmin

1. Vältä nokosten ottamista päivän aikana. Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana tunnet itsesi todennäköisesti erityisen väsyneeksi. Unettomuus on yleistä, ja koet varmasti houkutusta ryömiä takaisin sänkyyn. Yritä kuitenkin välttää päivällä nukkumista. Näin sinun on helpompi levätä yöllä.

2. Korvaa kaikki se unenpuute, joka sinulla oli ennen raskautta. Monet naiset tulevat raskaaksi sellaisena aikana elämässään, jolloin heillä on paljon univajetta. Jotta nukkuisit paremmin raskauden aikana, sinun tarvitsee korvata näitä unettomia tunteja. Yritä siis mennä nukkumaan aikaisemmin illalla ja myös nukkua vähän myöhempään aamulla.

3. Vähennä stressiä ja ahdistusta. Stressi ja ahdistus ovat molemmat sellaisia tiloja, jotka vaikuttavat mieleesi ja kehoosi sekä pitävät sinut hereillä öisin. Huono unenlaatu voi aiheuttaa komplikaatioita synnytyksen aikana. Kun olet väsynyt tai stressaantunut, lihaksesi väsyvät ja niiltä puuttuu synnytykseen tarvittavaa joustavuutta.

4. Käytä tyynyjä tukemaan vartalosi painoa. Riippumatta siitä, missä asennossa haluat nukkua, tarvitset riittävästi tukea nukkuaksesi paremmin raskauden aikana. Aseta kehosi ympärille tyynyjä, jotta löydät mukavan asennon.

5. Käytä laventeliöljyä. Tällä kasvilla on miellyttävä tuoksu, joka rentouttaa kehoa ja mieltä. Hyvä niksi on laittaa pisara eteeristä laventeliöljyä tyynylle. Voit myös sijoittaa laventelinoksan tyynyliinasi sisäpuolelle. Tuoksu kestää koko yön.

6. Älä juo liikaa nestettä neljän jälkeen. Raskaana olevilla naisilla on ylimääräistä painoa  virtsarakkonsa päällä, mikä saa heidät käymään vessassa useammin. Tämä on erityisen ärsyttävää öisin. Vältä tätä ongelmaa rajoittamalla nesteiden nauttimista iltapäivästä alkaen neljän jälkeen. Tämä antaa kehollesi aikaa poistaa ylimääräiset nesteet ennen nukkumaanmenoa.

7. Kokeile lämpimiä pakkauksia. Selkäkipu on yleistä raskaana olevilla. Se pitää sinut usein hereillä öisin kääntelehtimässä ja yrittämässä löytää mukava asento. Lämmitä kuumavesipullo ja aseta se lantiosi tai selkäsi päälle. Tämä auttaa lievittämään kipua, jotta voisit nukkua raskauden aikana paremmin.

8. Mene lämpimään kylpyyn. Täytä kylpyammeesi lämpimällä vedellä, jotta voisit paremmin rentoutua. Tämä auttaa myös lihaksiasi ja verenkiertoasi valmistautumaan synnytykseen.

9. Säädä nukkumisrytmisi. Jopa viikonloppuisin sinun tulee noudattaa samaa rytmiä. Kehosi sopeutuu tähän päivittäiseen rutiiniin, ja sinä puolestasi saat kaipaamasi levon toimiaksesi tehokkaasti koko päivän.

10. Poista ruokavaliostasi kaikki ruoat, jotka vaikuttavat kielteisesti sinuun, kun on aika nukkua. Yritä pysyä erossa paistetuista ruoista tai liian mausteisista elintarvikkeista. Nämä ruoat voivat aiheuttaa ruoansulatuksen ongelmia, jotka puolestaan vaikeuttavat nukahtamistasi.

11. Syö pieniä annoksia ruokaa pitkin päivää. Jos pysyt normaalissa tavassasi syödä 3 tavallisen kokoista ateriaa päivässä, tulet olemaan nälkäinen aterioiden välissä. On paljon parempi syödä pieniä määriä ruokaa useita kertoja päivässä. Tämä takaa ruoansulatusjärjestelmän terveellisen toiminnan. Lisäbonuksena se myös auttaa hallitsemaan raskauden aikaista painonnousua.

12. Pysy kaukana tupakasta. Jos poltat, sinun on luonnollisesti lopetettava tapasi, mikäli olet raskaana tai yrität tulla raskaaksi. Mutta sinun on myös vältettävä epäsuoraa altistusta tupakansavulle. Naiset, jotka altistuvat tupakansavulle, kärsivät todennäköisemmin unihäiriöistä. Ja älkäämme myöskään unohtako tupakan aiheuttamia hengitysvaikeuksia.

13. Pysy liikkeellä – 30 minuutin päivittäinen kuntoilurutiini vahvistaa kehoasi ja helpottaa synnytystä. Voit mennä kävelemään, uida tai harrastaa matalan sykkeen aerobista liikuntaa. Jos et ole tottunut kuntoilemaan, voit aloittaa vain 5 minuutilla päivässä. Lisää 5 minuuttia rutiiniisi joka viikko, kunnes saavutat täydet 30 minuuttia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.