Savella leikkiminen on hauskaa ja stimuloivaa puuhaa lapselle
 

Savella leikkiminen on hauskaa ja stimuloivaa puuhaa lapselle

Savi on monipuolinen materiaali, jota lapsi voi hyödyntää monin tavoin leikeissä ja askarteluissa.
Savella leikkiminen on hauskaa ja stimuloivaa puuhaa lapselle
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Savella leikkiminen on hauskaa ja stimuloivaa puuhaa, jota jokaisen lapsen kannattaa joskus kokeilla. Saven muovaileminen herättää mielikuvituksen ja luovuuden, ja savea koskiessa ja käsitellessä mieliala parantuu. Saven käsittely stimuloi lapsen aisteja, mutta myös hänen tunteitaan, sillä savella leikkiminen rauhoittaa ja rentouttaa.

Kannusta lasta leikkimään savella

Vanhempien on hyvä huomioida se, että saven käsittely tarjoaa lapselle valtavia hyötyjä. Saven tekstuurin, hajun ja kosteuden ansiosta kyseinen materiaali tarjoaa loistavia aistikokemuksia lapselle. On myös lapsia, joille saven koskeminen on vaikeaa, eivätkä he halua liata käsiään. Jokaisen lapsen omia toiveita on siis tärkeää kunnioittaa, ja on hyvä odottaa aikaa, jolloin lapsi on valmis käsittelemään savea. Jokaisella lapsella on erilainen kynnys sensoriseen stimulointiin. Tulee olla kärsivällinen ja odottaa oikeaa aikaa, milloin lapsi todella nauttii savella leikkimisestä.

Savella leikkiminen tekee lapsen onnelliseksi

Eräässä haastattelussa italialainen pedagogi Francesco Tonucci  sanoi, että “savi on lelujen prinssi”, millä hän tarkoitti sitä, että vaikka se ei olekaan mitään erityistä, siitä voi silti muodostua vaikka mitä. Se on luonnonmateriaali, jota on saatavilla kaikkina vuodenaikoina. Paras aika nauttia siitä, on kuitenkin kesäaika, sillä kuumuus ja tarve saada viilennystä tekee savella leikkimisestä entistäkin miellyttävämmän kokemuksen.

Savella leikkiminen on hauskaa ja stimuloivaa puuhaa lapselle

Savella leikkimisen hyödyt

Viimeaikainen tutkimus osoittaa, että savella – tai tässä tapauksessa maa-aineksella – leikkiminen voi auttaa parantamaan puolustusjärjestelmän toimintaa ja estämään mahdollisten allergioiden kehittymistä tulevaisuudessa. Usein vanhemmat juoksevat lastensa perässä putsaamassa heidän mutaisia käsiään, mutta se ei oikeastaan auta lapsen luonnollista vastustuskykyä, vaan se voi jopa olla sille haitaksi.

Tutkijat ovat selvittäneet, että maaperä sisältää Mycobacterium vaccae -bakteeria, joka auttaa vähentämään ahdistuneisuutta ja stressiä sekä lisäämään hyvänolon ja onnellisuuden tunnetta. Näin ollen saven työstäminen auttaa tukemaan lapsen tervettä kasvua.

Savella leikkimisen tarjoamia hyötyjä ovat esimerkiksi:

  • Kun lapsi on onnellinen, hänen elimistönsä tuottaa serotoniinia, mikä helpottaa keskittymistä ja siten edistää oppimista.
  • Saven käsittely voi auttaa ehkäisemään allergioita. Lapsen immuunijärjestelmä vahvistuu, kun sitä stimuloidaan. Jos lapsi ei saa koskaan olla tekemisissä bakteerien kanssa, hänen elimistönsä saattaa reagoida negatiivisesti erilaisiin ärsykkeisiin, kuten siitepölyyn.
  • Savella leikkiminen voi jopa auttaa helpottamaan astman oireita.
  • Joidenkin lähteiden mukaan savella leikkiminen edistää lapsen D-vitamiinin saantia.

Ideoita savella leikkimiseen

Savesta on vaikka mihin; aistien stimuloinnin lisäksi se auttaa edistämään myös muita taitoja, kuten motoristisia, kognitiivisia ja kielellisiä taitoja sekä luovuutta. Seuraavaksi esittelemme joitakin leikkejä, joita lapsi voi tehdä saven kanssa.

Savella leikkiminen on hauskaa ja stimuloivaa puuhaa lapselle

Savitorni

Savi stimuloi kaikkia lapsen aisteja ominaishajullaan, sen työstämisen tuottamalla äänellään sekä kostealla ja raikkaalla koostumuksellaan. Tässä leikissä voidaan selvittää, kuka lapsista tekee korkeimman savitornin. Tämä onnistuu laittamalla saven paloja toistensa päälle niin, että tornista tulee mahdollisimman korkea. Tämä aktiviteetti stimuloi lapsen aisteja hauskalla tavalla.

Mutakakut

Tätä klassikkoleikkiä on varmasti moni leikkinyt lapsena. Tässä leikissä voi käyttää maa-ainesta tai mutaa. Lapsi voi esimerkiksi tehdä mutakakkuja hyödyntämällä kasveja, kukkia ja kiviä. Lapsi voi myö keksiä omia mutakakkureseptejä, joten myös lapsen luovuus ja mielikuvitus kehittyy. Luonnonantimet voivat olla mitä parhaampia leluja lapselle.

Savihahmot

Kuten voidaan huomata, savi on hyvin monipuolinen materiaali ja siitä voi tehdä vaikka mitä. Yksi idea on luoda savesta erilaisia hahmoja, joita lapsi voi myöhemmin käyttää omissa leikeissään. Näiden hahmojen ja muiden esineiden avulla lapsi voi luoda oman pienoismaailmansa.

On selvää, että savella leikkiminen on lapselle hyvin hyödyllistä monin tavoin. Anna siis lapsen koskea ja käsitellä sitä, sotkea sillä ja hyötyä kaikista kauniista kokemuksista, joita se voi lapselle tarjota. Savi tarjoaa lapselle myös vapautta sen monipuolisuudella. Samalla se tarjoaa lapselle oppimiskokemuksia luoden onnellisia ja unohtumattomia muistoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Matthews, D. M., & Jenks, S. M. (2013). Ingestion of Mycobacterium vaccae decreases anxiety-related behavior and improves learning in mice. Behavioural processes, 96, 27-35.
  • Reber, S. O., Siebler, P. H., Donner, N. C., Morton, J. T., Smith, D. G., Kopelman, J. M., … & Greenwood, B. N. (2016). Immunization with a heat-killed preparation of the environmental bacterium Mycobacterium vaccae promotes stress resilience in mice. Proceedings of the National Academy of Sciences, 113(22), E3130-E3139. https://www.pcaaz.org/wp-content/uploads/2017/07/E44-Nature-Play-Real-Benefits.pdf
  • Lowry, C.A.; Hollis, J.H.; De Vries, A.; Pan, B.; Brunet, L.R.; Hunt, J.R.F.; Paton, J.F.R.; Van Kampen, E. et al. (2007). “Identification of an immune-responsive mesolimbocortical serotonergic system: Potential role in regulation of emotional behavior”. Neuroscience.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.