Kuusi parasta iltasatua - Äitiyden Ihme
 

Kuusi parasta iltasatua

Kuusi parasta iltasatua
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2021

Internet ja teknologian kehittyminen ovat tuoneet kaikkien saataville uusia tapoja kuluttaa viihdettä, ja monien perinteisen median kanavien suosio on laskenut. Vaikka monet nauttivatkin tänä päivänä kirjansa ääni- ja e-kirjoina, iltasatujen lukeminen on edelleen rutiini useissa perheissä.

Iltasadut ovat tuoneet vanhemmat ja lapset yhteen jo sukupolvien ajan. Sen lisäksi, että satuhetki on tärkeä osa jokailtaista turvallisuuden tunnetta luovaa rutiinia, satujen kuunteleminen kehittää lapsen kielitaitoa ja auttaa häntä oppimaan uusia sanoja ja ilmaisutapoja. Satutuokio on myös erityinen yhteinen hetki, joka lähentää lapsen ja vanhemman suhdetta ja rikastuttaa molempien elämää.

Kuusi parasta iltasatua

1. Kolme pientä porsasta

Monet tämän päivän aikuisista muistavat Kolme pientä porsasta -satuklassikon. Kyseessä on vanha satu, jossa kolme pientä porsasta rakentaa jokainen itselleen talon suojellaakseen itseään isolta pahalta sudelta. Ensimmäiset kaksi porsasta rakentavat talonsa oljenkorsista ja tikuista päästäkseen nopeasti ulos leikkimään, mutta kolmas porsas on huolellisempi ja rakentaa talonsa tiilistä.

Iso paha susi puhaltaa oljista ja tikuista rakennetut talot kumoon, mutta tiilistä rakennettua taloa se ei pysty kaatamaan. Sadusta on olemassa kaksi eri versiota, joista ensimmäisessä susi syö kaksi porsasta, mutta joutuu lopussa itse kolmannen porsaan pataan. Toisessa, pienille lapsille paremmin sopivassa versiossa kaikki porsaat pelastuvat tiilitalon sisään.

2. Ruma ankanpoikanen

Kuusi parasta iltasatua

Ruma ankanpoikanen on H. C. Andersenin kirjoittama tarina erilaisuudesta ja siitä, miltä tuntuu olla ulkopuolinen. Satu kertoo ankkaemosta, joka huomaa yhden hautomistaan munista olevan epätavallisen suuri. Se päättää kuitenkin jatkaa hautomista, ja lopulta munasta syntyy suuri ja ruma poikanen. Ankkatarhan asukkaat ja jopa oma perhe kohtelevat poikasta huonosti, ja se päättää karata. Talven yli kestävällä karkumatkallaan poikanen törmää erilaisiin vaikeisiin tilanteisiin.

Kevään koittaessa poikanen huomaa siipiensä vahvistuneen ja lentää puutarhaan. Yhtäkkiä pensaikosta ilmestyy kolme joutsenta, joihin poikanen haluaa tutustua, vaikka pelkääkin niiden hyljeksivän itseään muiden lintujen tavoin. Poikanen ojentaa kaulansa ja näkee samalla järven pinnasta peilautuvan kuvansa. Tässä vaiheessa se ymmärtää olevansa itsekin joutsen. Muut joutsenet toivottavat poikasen tervetulleeksi joukkoonsa, ja se on onnellisempi kuin koskaan aikaisemmin elämässään.

3. Saapasjalkakissa

Saapasjalkakissa on klassinen ranskalainen satu puhuvasta myllärin poikaa auttavasta kissasta. Tarinassa vanha mylläri jättää kahdelle pojalleen perinnöksi rahaa ja kolmannelle vain kissan. Pojan ollessa hämmentynyt ja tyrmistynyt isänsä päätöksestä, kissa vakuuttaa tälle, ettei tämän tarvitse olla huolissaan köyhyydestään, mikäli hän hankkii kissalle säkin ja saappaat. Älykäs kissa muuttaa pojan elämän täysin viisautensa ansiosta, ja tarinan alun köyhä ja toivonsa menettänyt nuori mies muuttuu lopulta rikkaaksi aateliseksi, joka päätyy naimisiin prinsessan kanssa.

4. Keisarin uudet vaatteet

Myös Keisarin uudet vaatteet on H. C. Andersenin kirjoittama satu. Tarinassa huijarit saavat suuresti uusista vaatteista pitävän keisarin uskomaan, että he voivat valmistaa tälle asun, joka näkyy vain älymystölle. Koska tyhmät ja virkaansa pätemättömät eivät näkisi vaatteita lainkaan, keisari uskoi saavansa uusien vaatteidensa avulla selville, ketkä hänen virkamiehistään ovat kykenemättömiä tehtäviinsä.

Vaatturit pyytävät vaatteiden valmistamisesta suuren määrän kultaa ja silkkiä ja toimittavat myöhemmin keisarille tämän uuden vaatekerran – jota ei todellisuudessa ole olemassakaan. Keisari huomaa, ettei hän itsekään näe vaatteita, mutta päättää olla tunnustamatta tätä, koska pelkää muiden toteavan hänet kyvyttömäksi tehtäväänsä. Samoin käyttäytyy useampi keisarin virkamiehistä.

Lopulta keisari pukee vaatteet päälleen ja lähtee kulkueen mukana kaupunkiin, missä vaatteiden ihailu jatkuu, kunnes pieni lapsi huutaa, ettei keisarilla ole vaatteita päällään. Tämä tarina opettaa sen, miten suuri vaikutus valheella voi olla. Sekä keisari että hänen alaisensa pelkäävät typerältä näyttämistä, kun tosiasiassa pelko ja häpeä ovat ne asiat, jotka saavat heidät näyttämään typeriltä.

Kuusi parasta iltasatua

5. Punahilkka

Punahilkka on yksi tunnetuimmista länsimaisista lastensaduista, josta on tehty suuri määrä erilaisia versioita. Tänä päivänä tunnetuin versio on Grimmin veljesten 1800-luvulla kirjoittama tarina. Satu kertoo pienestä punahilkasta, joka lähtee viemään vanhalle isoäidilleen ruokaa ja joutuu matkallaan kulkemaan synkän metsän halki.

Metsässä tyttö kohtaa suden, joka saa tietää tytön määränpään. Susi kulkee oikopolkua isoäidin talolle, syö isoäidin ja pukeutuu tämän vaatteisiin. Kun tyttö saapuu isoäidin talolle, susi toivottaa hänet tervetulleeksi. Punahilkka kummastelee isoäidin muuttunutta ulkonäköä, mutta ei ymmärrä pelätä. Lopulta susi syö tytön suihinsa, mutta paikalle osuu puunhakkaaja, joka surmaa suden ja pelastaa sekä Punahilkan että isoäidin.

6. Tuhkimo

Tuhkimo on kaikkien tuntema epäoikeudenmukaisuudesta ja sisar­kateudesta kertova satu. Siitä on olemassa monia toisistaan poikkeavia versioita, mutta nykyisin se tunnetaan lähinnä kahtena muunnelmana, joista toisen kirjoitti Charles Perrault vuonna 1697 ja toisen Grimmin veljekset 1810-luvulla.

Molemmissa versioissa tarina kertoo nuoresta Tuhkimosta, joka on jäänyt äitinsä kuoltua asumaan äiti- ja sisarpuoltensa kanssa. Perhe kohtelee Tuhkimoa huonosti ja pakottaa hänet hoitamaan kaikki kotityöt. Eräänä päivänä Tuhkimo on jälleen suorittamassa tehtäviään, kun hyvä haltijatar saapuu ja taikoo hänelle resuisten vaatteiden tilalle kauniin tanssiaismekon ja muuttaa kurpitsan hienoiksi vaunuiksi, joilla Tuhkimo matkaa valtakunnan prinssin järjestämiin juhliin.

Juhlissa Tuhkimo herättää prinssin huomion, mutta koska taika raukeaa keskiyöllä, hän poistuu kiireellä paikalta, pudottaen samalla lasikenkänsä. Tuhkimo hurmasi prinssin niin, että tämä päättää lähteä etsimään tyttöä lasikengän avulla. Hän matkaa läpi valtakuntansa ja sovittaa kenkää jokaisen kohtaamansa neidon jalkaan. Myös Tuhkimon sisarpuolet yrittävät mahduttaa lasikengän jalkaansa, siinä tietenkään onnistumatta. Lopulta Tuhkimo sovittaa kenkää, joka istuu hänelle täydellisesti. Tämän jälkeen prinssi lupaa ottaa Tuhkimon puolisokseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.