Kuinka opettaa lasta leikkimään yksin? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka opettaa lasta leikkimään yksin?

Kuinka opettaa lasta leikkimään yksin?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vanhempien kanssa vietetyt leikkihetket ja laatuaika auttavat lasta kasvamaan ja kehittymään terveellä tavalla. On kuitenkin tärkeää, että lapsi alkaa harjoitella myös itsenäisyyttä ja oppii leikkimään yksin.

Kuinka opettaa lasta leikkimään yksin?

Maailmassa ei ole montaa parempaa asiaa kuin lapsen kanssa vietetty laatuaika. Jokaisen perheen elämässä tulee kuitenkin eteen hetki, jolloin lapsen täytyy alkaa opetella tekemään asioita itse, vaikka vain kymmenen tai kahdenkymmenen minuutin ajan. Pienen lapsen itsenäisen leikkimisen tulee aina tapahtua vanhemman valvonnassa, jotta mahdollisilta vahingoilta vältytään.

1. Viettäkää aikaa erikseen samassa huoneessa

On hyvä idea viettää lapsen kanssa aikaa samassa huoneessa niin, että lapsi saa leikkiä itsekseen mitä haluaa. Näin pieni lapsi saa touhuta itsenäisesti vanhemman valvovan silmän alla. Lapselle voidaan antaa muutama lelu tai esimerkiksi kirja selailtavaksi. Hänelle ei kannata tarjota liikaa virikkeitä kerralla, vaan suunnittele etukäteen yksi leikki leikittäväksi.

2. Ole hyvä esimerkki

Kuinka opettaa lapsi leikkimään yksin?

Toimiaksesi hyvänä esimerkkinä, lapsen on hyvä nähdä sinun tekevän asioita itseksesi. On yleisesti tiedossa, että lapsi oppii matkimalla – ja etenkin vanhempiensa toimia jäljittelemällä. Voit esimerkiksi leikkiä lapsen rakennuspalikoilla tämän katsellessa, lukea kirjaa tai piirtää pienen kuvan.

3. Vältä liikaa ruutuaikaa

Televisio, älypuhelin tai tabletti ei ole hyvä lapsenvahti. Älylaitteiden käyttö voi kyllä auttaa siinä, ettei lapsi ole enää yhtä riippuvainen vanhemmastaan, mutta tällöin riippuvuus ainoastaan siirtyy laitteisiin. Tämä ei ole tavoite, sillä lapsen halutaan olevan autonominen, leikkivän vapaasti ja käyttävän mielikuvitustaan ja luovuuttaan.

4. Luo turvallinen tila

On tärkeää, että kotona on turvallinen tila, jossa lapsi voi leikkiä ja tutkia ympäristöään yksin ilman vaaraa itsensä loukkaamisesta.

5. Älä keskeytä leikkiä

Jos lapsella on leikki kesken ja hän viihtyy sen parissa, älä keskeytä häntä. Anna lapsen leikkiä esimerkiksi ylimääräiset 15 minuuttia, vaikka ruoka olisi valmis tai olisi aika tehdä jotain muuta. Muista olla joustava, koska nämä leikkihetket ovat tärkeitä lapsen emotionaaliselle kehitykselle ja ne auttavat häntä kehittämään itsenäisyyttään ja autonomiaansa. Mitä enemmän lapsi kasvaa, sitä tärkeämpää autonomia on.

6. Älä huolehdi sotkusta

Lapsi leikkii Legoilla

Älä turhaudu, vaikka kotona olisikin hieman sotkuista, ja salli pieni kaaos leikkituokioiden aikana. Ajatuksena on päästää hetkeksi irti lapsen kontrolloimisesta, kunnes hän oppii kunnolla viihdyttämään itseään. Kun leikki on loppunut, siivotkaa yhdessä lelut paikalleen, jolloin lapsi oppii pikkuhiljaa myös vastuullisuutta.

7. Vietä lapsen kanssa laatuaikaa

Se, että lapsen annetaan leikkiä yksin tavoitteena hänen itsenäisyytensä ja autonomiansa vahvistaminen, ei tarkoita, että vanhempien tulisi lopettaa lapselle huomion antaminen. Vaikka lapsen on hyvä opetella olemaan myös yksin lyhyitä aikoja, hän tarvitsee laatuaikaa vanhempiensa kanssa. Lapsen yksin leikkien parissa viettämän ajan tulisi olla rajoitettua ja hänen kuuluu nauttia myös vanhempien kanssa vietetystä ajasta.

8. Etene pikkuhiljaa

Lapsen voi olla aluksi vaikea nauttia yksin vietetystä ajasta, mikä on täysin normaalia. Voi kestää muutamia minuutteja ennen kuin lapsi alkaa leikkiä tai muutaman minuutin leikki saattaa olla hänelle tarpeeksi. Harjoittelu kannattaa aloittaa varaamalla lapselle muutama minuutti aikaa yksin leikkimiseen, ja tätä aikaa voidaan kasvattaa pikkuhiljaa päivien kuluessa, kunnes perhe löytää lapselle parhaiten sopivan tavan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.