7 lapsille sopivaa peliä, joihin tarvitaan vain kynä ja paperia - Äitiyden Ihme
 

7 lapsille sopivaa peliä, joihin tarvitaan vain kynä ja paperia

7 lapsille sopivaa peliä, joihin tarvitaan vain kynä ja paperia
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Yksi hauska tapa viettää aikaa perheen kesken on pelata erilaisia pelejä. Tänään jaamme 7 eri ikäisille lapsille sopivaa peliä, joihin tarvitaan vain kynä ja paperia. Yksinkertaisten välineiden vuoksi nämä sopivat pelattaviksi myös esimerkiksi mökillä tai matkalla.

7 lapsille sopivaa peliä, joihin tarvitaan vain kynä ja paperia

Ensimmäiset neljä peliä sopivat pienille lapsille ja viimeiset kolme hieman isommille lapsille.

1. Yhdistä pisteet

Tämä hauska peli auttaa parantamaan lapsen päättelytaitoja. Vaikka lapsi ei olisikaan vielä taitava piirtäjä, onnistuu häneltä jo varmasti yksinkertaisten piirustusten tekeminen, joissa tarvitsee yhdistää pisteitä toisiinsa. Piirustuksissa voi olla esimerkiksi appelsiini, kala tai nallekarhu.

Sinun tulee vain piirtää kuvio pisteitä käyttäen. Lapsi saa tussilla tai väriliidulla yhdistää pisteet toisiinsa, jolloin paperista erottuu piirtämäsi kuvio. Voit aluksi piirtää kuvion haaleana lyijykynällä, sitten merkitä ja numeroida pisteet ja lopuksi pyyhkiä lyijykynäjälki pois. Lapsi yhdistää numeroidut pisteet järjestyksessä, kunnes siitä muodostuu kuvio. Lapsi tulee pitämään tästä piirustusharjoituksesta, sillä hänestä on jännittävää nähdä, mikä kuvio paperiin ilmestyykään.

7 lapsille sopivaa peliä, joihin tarvitaan vain kynä ja paperia

2. Hauska hirviö

Tämä leikki on paitsi helppo, mutta se myös tuo esille lapsesi luovuuden. Tarvitset vain kynän ja paperia, ja sitten vuorotellen alatte lapsen kanssa piirtämään. Ensimmäinen pelaaja piirtää hirviön pään, minkä jälkeen paperi taitellaan niin, että vain hieman kaulaa jää näkyviin. Seuraava pelaaja piirtää hirviölle olkapäät ja vartalon. Tämän jälkeen paperi taitellaan jälleen niin, että seuraava pelaaja pääsee piirtämään lisää osia hirviölle. Tätä leikkiä jatketaan niin kauan, kunnes jokainen pelaaja on saanut vuorollaan piirtää hirviötä. Kun kaikki ovat saaneet piirtää, taiteltu paperi avataan ja piirtämänne hirviö paljastuu. Lapsesi tulee rakastamaan tätä harjoitusta ja naurua riittää varmasti!

3. Arvaa kuka tai mikä

Yksi pelaajista piirtää paperille hahmon, henkilön tai esineen, ja muiden pelaajien tulee arvuutella, mitä paperille on piirretty.

4. Labyrintti

Vanhempi piirtää paperille labyrintin, jonka lapsen tulee osata kynällään kulkea läpi. Labyrintin alkuun voit piirtää lapsen tai pupun, tai mitä tahansa keksitkin, ja labyrintin maaliin esimerkiksi pallon tai porkkanan. Lapsen tehtävänä on piirtää viivaa koko labyrintin matkan ja löytää tiensä ulos labyrintista.

5. Sanan etsintä

Voit ladata tai ostaa tietokoneellesi erilaisia sanan etsintä -pelejä tai tehdä sellaisen itse. Piirrä paperille neliö, jonka sisälle kirjoitat sattumanvaraisesti sanoja vinottain, poikittain sekä pystysuuntaan. Lisää tyhjiin paikkoihin sattumanvaraisia kirjaimia. Varmista, että sanat ovat siistissä järjestyksessä omissa sarakkeissaan.

7 lapsille sopivaa peliä, joihin tarvitaan vain kynä ja paperia

6. Hirsipuu

Kukapa ei olisi pelannut tätä legendaarista peliä aiemmin? Yksi pelaajista keksii sanan, ja piirtää paperille niin monta viivaa, kuin kirjaimessa on sanoja. Jos haluat helpottaa peliä, voit laittaa muutaman kirjaimen valmiiksi viivalle. Muut pelaajat yrittävät arvailla vuorollaan oikeaa sanaa ehdottamalla kirjaimia. Jos pelaaja arvaa oikean kirjaimen, se kirjoitetaan viivalle, mutta mikäli ei, piirtäjä piirtää hirsipuuta ja tikku-ukkoa viiva kerrallaan. Jos piirros valmistuu ennen kuin pelaajat ovat arvanneet oikean sanan, muut pelaajat ovat hävinneet ja piirtäjä on voittanut pelin.

7. Scattegories

Tämä on hyvin hauska peli, jossa paperin ylälaitaan kirjoitetaan poikittain eri kategorioita. Näitä voivat olla esimerkiksi nimiä, eläimiä, kaupunkeja, hedelmiä, värejä, ruokia ja huonekaluja. Pelin alussa yksi pelaajista valitsee kirjaimen, jolla alkavia sanoja jokaisen pelaajan tulee keksiä jokaiseen kategoriaan. Kun yksi pelaajista on saanut keksittyä jokaiseen kategoriaan yhden sanan, aika pysähtyy, jolloin jokainen pelaaja laskee saamansa pisteet.

Jokainen oikea sana poikii kymmenen pistettä. Jos moni pelaaja on kirjoittanut saman sanan, saa sanasta viisi pistettä. Tätä peliä voi pelata niin monta kierrosta, kuin vain haluaa, ja joka kierrokselle kannattaa valita eri kirjain. Se pelaaja, jolla on eniten pisteitä koko pelissä, voittaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.