12 taideterapiaharjoitusta lapselle - Äitiyden Ihme
 

12 taideterapiaharjoitusta lapselle

12 taideterapiaharjoitusta lapselle
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 18 joulukuuta, 2020

Taideterapia on terapiamuoto, jossa hyödynnetään erilaisia taiteellisia ilmaisumuotoja ilman taiteellisia tavoitteita. Välineenä voidaan käyttää esimerkiksi maalaamista, luovaa tanssia tai musiikkia. Taiteen harrastaminen muuttuu terapiaksi, kun sillä haetaan muutosta ja se on ammattilaisen kanssa suoritettava prosessi. Taideterapian avulla henkilö voi ilmaista sisäistä maailmaansa ja ratkoa tunneperäisiä ja psykologisia ongelmia. Se on terapiamuoto, joka sopii niin aikuisille, nuorille kuin lapsillekin.

Taide viittaa kaikkiin niihin toimintoihin ja tuotteisiin, joilla ihminen aistein havaittavin keinoin pyrkii herättämään toisissa itse kokemiaan tunnevaikutuksia. Se koostuu erilaisten elementtien tarkoituksellisen järjestelyn tuloksista ja prosesseista, joilla pyritään vaikuttamaan tunteisiin tai ajatteluun subjektiivisella tasolla. Se on ilmaisun, viestinnän, kannanoton ja mielihyvän tuottamisen väline. Terapia sen sijaan on pyrkimys korjata terveysongelma.

12 taideterapiaharjoitusta lapselle

12 taideterapiaharjoitusta lapselle

  1. Ulkona maalaaminen. Suosittelemme kokeilemaan tätä harjoitusta läheisessä puistossa. Se onnistuu kuitenkin myös omalla pihalla tai terassilla. Tärkeintä on löytää sellainen paikka, jossa voit olla yhteydessä luontoon. Tätä harjoitusta varten tarvitset tyhjän kanvaasin, paperia, sormivärejä ja värikyniä.
  2. Vuorovaikutus luonnon kanssa ja luovuus. Luonto tarjoaa paljon materiaalia, jota voidaan käyttää taideterapiassa. Mahdollisuudet ovat loputtomat: kiviä, keppejä, hiekkaa, maa-ainesta, lehtiä ja kukkia. Kaikki, mitä vain tarvitset, löytyy luonnosta. Näistä materiaaleista voi luoda loistavia taideteoksia, mutta tärkeintä on olla yhteydessä luontoon.
  3. Sinä maalaat minut ja minä maalaan sinut. Keho voi toimia työkaluna, jolla maalaamme kanvakselle värikkäitä kuvia.
  4. Valot ja varjot. Voit asettaa kanvakselle erilaisia esineitä, joiden varjon lapsi voi maalata tai piirtää.
  5. Hiekkaan piirtäminen. Lapsi voi käyttää sormiaan piirtääkseen hahmoja ja kuvia hiekkaan. Jos lapsi ei ole tyytyväinen tekemäänsä, ne voi pyyhkiä pois ja aloittaa uudelleen.
  6. Kasvomaalaukset. Tässä harjoituksessa voi maalata kasvoihin käyttämällä sormia tai sivellintä.
  7. Luonnonmateriaaleihin maalaaminen. Kun teet retken lapsesi kanssa rannalle, vuorille tai metsään, kerätkää kaikenlaista materiaalia, joita on helppo maalata tai hyödyntää taideteosten tekemiseen. Tällaisia materiaaleja voivat olla esimerkiksi kepit, simpukankuoret, etanan kotilot, kivet ja lehdet.
  8. Jaloilla maalaaminen. Tämä harjoitus on hyvin viihdyttävä ja hauska, mutta myös hyvin haasteellinen. Vanhempien on tärkeää valvoa harjoituksen tekemistä, jotta kotona ei tapahdu tarpeetonta tuhoa!
  9. Kivien ympärille neulominen. Tässä harjoituksessa kiven ympärillä olevaan kankaaseen voi ommella erilaisia kuvioita.
  10. Mandala villalangasta. Jotta mandala-kuviosta tulisi mahdollisimman suuri ja näyttävä, jokaisen perheenjäsenen tulee osallistua tähän luovaan ja innostavaan aktiviteettiin.
  11. Veistoksen tekeminen kierrätysmateriaalista. Sen sijaan että heittäisit vanhaa tavaraa pois, voit kierrättää niitä ja luoda niistä jotain kiehtovaa. Tämän harjoituksen avulla voidaan ilmaista tunteita sekä käsitellä menneisyydessä tapahtuneita asioita. Parhaita materiaaleja tähän harjoitukseen ovat esimerkiksi muovipullot, talouspaperi- ja wc-paperihylsyt sekä kananmunakennot.
  12. Pimeässä piirtäminen. Oletko koskaan ajatellut pimeässä piirtämistä? Se on hyvin terapeuttista, etenkin jos taustalla soi vielä kaunista musiikkia. Valitse taustalle soimaan sellaista musiikkia, joka muistuttaa sinua jostain positiivisista tai negatiivisista asioista, ja anna tunteiden ja mielikuvituksen virrata paperille.
12 taideterapiaharjoitusta lapselle

Kun haluat lapsesi kokeilevan näitä taideterapiaharjoituksia, on tärkeää että lasta ohjaa vastuullinen aikuinen sekä auttaa tarvittaessa. Harjoituksista ei kuitenkaan tule tehdä liian vakavaa, vaan voitte taideterapian lomassa pitää lapsesi kanssa hauskaa. Mahdollisuuksia on monia ja rajana on ainoastaan mielikuvituksenne.

Taideterapian hyödyt lapselle

  1. Se on todella hauskaa.
  2. Se kehittää lapsen nokkeluutta.
  3. Se on hyväksi lapsen emotionaaliselle hyvinvoinnille.
  4. Se kasvattaa luovuutta ja kekseliäisyyttä.

“Taide ei ole sitä, mitä näet, vaan mitä saat muut näkemään.”

– Edgar Degas

Nämä 12 taideterapiaharjoitusta lapselle täyttävät erityisen funktion. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, miten niitä voidaan soveltaa eri yksilöiden tai ryhmien kohdalla. Nämä harjoitukset auttavat lasta kehittämään monia tärkeitä taitoja sekä oppimaan kanavoimaan emootioitaan sopivalla tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.