10 vapaaseen liikkumiseen kannustavaa aktiviteettia lapsille
 

10 vapaaseen liikkumiseen kannustavaa aktiviteettia lapsille

Lapsen täytyy saada liikkua vapaasti kehittyäkseen oikein. Tänään esittelemme kymmenen liikkumiseen kannustavaa aktiviteettia, joista lapsi tulee varmasti pitämään.
10 vapaaseen liikkumiseen kannustavaa aktiviteettia lapsille
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Leikkiminen ja vapaa liikkuminen on elintärkeää pienen lapsen kasvun ja kehityksen kannalta. Vanhempien on hyvä pitää mielessä, että hauskan pitäminen yhdessä perheenä auttaa lasta kehittymään oikealla tavalla. Tässä artikkelissa jaamme kymmenen vapaaseen liikkumiseen kannustavaa aktiviteettia, joista jokainen lapsi varmasti pitää.

10 vapaaseen liikkuumiseen kannustavaa aktiviteettia lapsille

1. Arokierijä

Kuvitelkaa olevanne arokierijöitä, jotka kierivät ja pomppivat aavikolla tuulen vietävinä. Kierikää ympäriinsä pehmeiden mattojen päällä tai nurmikolla, välillä palloina ja välillä kädet levitettyinä. Kieriminen on hyvää harjoitusta ja vahvistusta selän, niskan, hartioiden ja lantion lihaksille. Jos pihallanne tai lähipuistossanne on pieni mäki, voitte kieriä alamäkeen. Tämä on sekä hauskaa että hyödyllistä lapsen kehitykselle.

Voit myös asettaa nurmikolle tai lattialle viltin, jonka toisesta päästä pidät kiinni. Pyydä lasta käymään makaamaan viltin toiseen päähän ja kierittämään sitten itsensä toukaksi viltin sisään.

Lasta kannattaa kannustaa vapaaseen liikkumiseen, sillä se on hyväksi hänen kehitykselleen

2. Mikä eläin olen?

Tämä aktiviteetti kehittää lapsen mielikuvitusta, ajattelua ja karkeamotorisia taitoja. Valitkaa vuorotellen eri eläimiä ja yrittäkää jäljitellä niiden liikkeitä. Arvatkaa vuorotellen, mitä eläintä toinen esittää. Hyödyntäkää erilaisia kategorioita valitsemalla esimerkiksi hyppääviä, lentäviä tai nopeasti juoksevia eläimiä.

3. Jäädy!

Tässä leikissä henkilö jäätyy paikalleen toisen leikkijän saadessa hänet kiinni ja sulaa jäästä vain toisen leikkijän kosketuksesta. Tämä leikki on erityisen hauska, kun siihen osallistuu koko perhe tai koululuokka. Erilaiset hippaleikit opettavat lasta liikuttamaan ja koordinoimaan kehoaan, kun hänen täytyy varoa törmäämästä toisiin ihmisiin tai asioihin. Lisäksi ne testaavat lapsen nopeutta ja reaktiokykyä.

4. Pahvilautasten yli hyppääminen

Laita pahvilautasia lähekkäin maahan. Leikkikää sitten olevanne sammakoita, jotka loikkivat lumpeenlehdeltä toiselle. Voitte myös esittää olevanne jotain muita eläimiä, jotka ylittävät jokea hyppimällä kiveltä toiselle.

Kun lapsen tasapaino ja koordinaatiokyky kehittyvät, voit siirtää pahvilautasia kauemmaksi ja eri suuntaan toisistaan. Nyt lapsen pitää seurata uusia reittejä.

5. Aarteenmetsästys

Ulkona luonnossa juoksenteleminen on jo itsessään hyvin hyödyllinen aktiviteetti. Joten miksi et kokeilisi vaikka luonnossa järjestettävää aarteenmetsästystä? Piirrä tai liimaa paperille kuvia esineistä, jotka lapsen tulisi etsiä luonnosta. Juoskaa sitten yhdessä ympäri pihaa tai puistoa etsimässä näitä aarteita.

6. Tikashyppely

Tikkaita voi hyödyntää monin eri tavoin. Voit esimerkiksi käyttää suuria puolapuita, köysitikkaita tai tavallisia tikkaita. Aseta tikkaat maahan, ja hyppikää lapsen kanssa tikasaskelmien väleissä.

Voitte hyppiä yhdellä jalalla jalkoja välillä vaihdellen ja toisinaan molemmilla jaloilla, mikä tuo haastetta leikkiin. Kyky hyppiä on suuri saavutus lapsen kehityksessä. Voit myös kannustaa lasta kävelemään tikkaiden pitkää sivua pitkin, kuin nuorallakävelijä konsanaan.

7. Hyppynaruhyppely

Kuten juuri mainitsimme, hyppiminen on suuri saavutus pienen lapsen karkeamotorisissa taidoissa. Para tapa saada lapsi harjoittamaan tätä taitoa onkin opettaa lasta hyppimään hyppynarua. Voit sitoa hyppynarun toisen pään johonkin tolppaan, ja ala sitten vähitellen liikuttamaan narua hitaasti puolelta toiselle, jolloin lapsi hyppii narun ylitse. Voit pikkuhiljaa alkaa nostaa hyppynarua korkeammalle huomioiden lapsen taidot.

10 vapaaseen liikkumiseen kannustavaa aktiviteettia lapsille

8. Kuunteluleikki

Sen lisäksi, että erilaiset kuunteluleikit kannustavat lasta vapaaseen liikkumiseen, ne myös edistävät lapsen kuuntelutaitoja ja muistia. Anna lapselle hauskoja ohjeita, kuten “hypi kolme kertaa”, “juokse puun ympäri” tai “hypi taaksepäin”. Seuraa, kuunteleeko lapsi ohjeita tarkasti, ja tekeekö hän pyydetyt asiat. Aloita yhdellä tai kahdella ohjeella pienen lapsen kanssa, ja anna sitten useampia ohjeita lapsen iän ja kyvyt huomioiden.

9. Tasapainokilpailu

Kilpaile lapsesi kanssa siitä, kuka pystyy säilyttämään tasapainonsa pisimpään. Jos lapsia on enemmän, lapset voivat kilpailla toisiaan vastaan. Käyttämällä ajastinta, lapset saavat myös yrittää lyödä omat ennätyksensä.

Tasapainoharjoituksena voi seisoa yhdellä jalalla, sitten toisella, ja vaikka silmät kiinni. Voitte myös asettaa pään päälle kirjan, ja selvittää, kuinka kauan voitte säilyttää tasapainon yhdellä jalalla seisten ja kirjan pään päällä pitäen.

10. Saippuakuplien puhaltaminen

Lapset rakastavat saippuakuplien puhaltamista, ja sitä voi tehdä joko omalla pihallaan tai puistossa. Pienten lasten lisäksi saippuakuplien puhaltaminen viehättää ihan kaiken ikäisiä. Voit tehdä tästä myös hauskan leikkimielisen kilpailun: puhalla saippuakuplia, ja seuratkaa kuinka monta kuplaa kukin lapsi saa puhkaistua. Tämä on loistava tapa harjoittaa sekä edistää lapsen käsi-silmä-koordinaatiota.

Voit myös pyytää jokaista lasta puhkaisemaan yhden kuplan. Kaksi lasta ei saa koskea samaan kuplaan. Tämä leikki kehittää refleksejä sekä opettaa lasta tekemään nopeita päätöksiä, ja liikuttamaan kehoaan tarkasti.

Toivomme, että lapsesi kanssa nautit edellä esittelmistämme vapaaseen liikkumiseen kannustavista aktiviteeteista. Sen lisäksi että ne ovat hauskoja, ne auttavat myös edistämään lapsen kokonaisvaltaista kehitystä. Joten nyt on aika pitää hauskaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Muñoz García, A,. (2010) Psicología del desarrollo en la etapa de educación infantil. Editorial: Pirámide

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.