9 koko perheen hauskaa lumileikkiä - Äitiyden Ihme
 

9 koko perheen hauskaa lumileikkiä

9 koko perheen hauskaa lumileikkiä
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 17 marraskuuta, 2019

Lumessa voi tehdä paljon muutakin kuin urheilla ja kävellä. Koko perheen lumileikit ovat loistava ajanviete silloin, kun maa on valkoinen. Tänään jaamme 9 hauskaa lumileikkiä, joihin sekä lapset että aikuiset voivat osallistua.

Lumileikit ovat usein perheen pienimpien suosikkiajanvietettä, mutta monet aktiviteetit tarjoavat hauskuutta koko perheelle. Tärkeintä on, että sekä lapset että vanhemmat pukeutuvat lämpimiin ja kosteutta pitäviin vaatteisiin ja kenkiin.

9 koko perheen hauskaa lumileikkiä

Suomen pohjoisissa osissa lunta sataa runsaasti joka talvi, mutta etelässä lunta on usein vain silloin tällöin lyhyitä jaksoja. Maan ollessa valkoisena lumesta, kannattaa siis tilaisuus käyttää hyväksi ja lähteä koko perheen voimin ulkoilemaan. Näin lapsille luodaan ihania talvimuistoja – ja vanhemmat voivat samalla muistella omia lumikinoksissa vietettyjä lapsuushetkiään.

1. Lumiukon rakentaminen

9 koko perheen hauskaa lumileikkiä

Aloitamme tällä tunnetuimmalla ja perinteisimmällä lumileikillä, eli lumiukon rakentamisella. Kaikki tietävät, mistä lumiukko koostuu, mutta muistatko vielä, miten tällainen hahmo kasataan taidokkaasti? Kokeile ja saat selville omat lumiukonrakennustaitosi samalla, kun lapsesi nauttivat tästä hauskasta talvisesta aktiviteetista.

Lumiukon rakentamisessa vain mielikuvitus on rajana. Lumiukko voi olla iso tai pieni, pyöreä tai laiha – tai vaikka eläimen muotoinen. Valmis lumiukko voidaan koristella perinteisellä porkkananenällä ja esimerkiksi napeilla, risuilla ja kävyillä.

2. Lumisota

Lumisota on varmasti monen lapsen – ja aikuisenkin – mielestä hauskin lumileikeistä. Pallojen muotoilemiseksi ei tarvita erityisiä ohjeita – osallistujien täytyy vain olla mahdollisimman nopeita ja yrittää osua vastapuoleen pallollaan. Tavoitteena on tietysti myös väistää muiden heittämiä lumipalloja.

Varmista kuitenkin, että lapset ymmärtävät, että lumipalloja ei saa heittää kenenkään kasvoihin, minkä lisäksi kohteen tulee aina olla tarpeeksi etäällä heittäjästä, jotta pallo ei aiheuta ikäviä vammoja.

3. Rantaleikit lumessa

Oletko huomannut, että oikeastaan kaikki, mitä rannalla rakennetaan hiekasta, voidaan rakentaa myös lumesta? Ota siis mukaasi pari ämpäriä ja lapiota ja rakenna lapsen kanssa erilaisia hahmoja ja rakennelmia.

4. Aarteenmetsästys lumessa

Kukapa lapsi ei innostuisi aarteenmetsästyksestä, ja tällainen seikkailu voidaan järjestää yhtä hyvin talvella kuin kesälläkin. Lumeen piilotettuina aarteina voidaan käyttää joko erilaisia esineitä tai esimerkiksi etukäteen valmistettuja värjättyjä jääkuutioita. Osallistujien lukumäärästä riippuen aarteita voidaan etsiä yksin tai joukkueissa.

5. Pulkkamäki

9 koko perheen hauskaa lumileikkiä

Mikään perheen yhteinen retki talviseen maastoon ei ole täydellinen, elleivät lapset saa laskea pulkalla mäkeä ja kokea tämän tuottamaa adrenaliiniryöppyä! Kotoa voi jo löytyä pulkka, ja mikäli et tällaista omista, rahallinen sijoitus ei ole suuri, sillä näitä muovisia välineitä myydään kaupoissa muutamilla euroilla.

Pienet lapset nauttivat myös pulkassa vedettävänä olemisesta.

6. Värikäs lumi

Valmista maaleja sekoittamalla pullossa vettä ja elintarvikeväriä. Näin lapset ja aikuiset voivat piirtää lumeen värikkäitä taideteoksia.

7. Lumilinnan rakentaminen

Jokainen tämän päivän aikuinen on rakentanut lapsuudessaan lumilinnoja ja -majoja. Vain mielikuvitus on rajana siinä, millainen rakennelmasta syntyy. Vahvarakenteisen majan sisällä voidaan viettää aikaa, mutta on pidettävä mielessä, että murtumisvaaran vuoksi lapsia ei tule jättää leikkimään yksin lumimajaan.

8. Jäljet lumessa

9 koko perheen hauskaa lumileikkiä

Tämä on todella innostava ja hauska leikki, jota on helppo kokeilla esimerkiksi metsäpoluilla. Leikissä yritetään tunnistaa, minkä olennon jälkiä lumessa näkyy – ehkäpä ihmisten, koirien tai jänisten.

9. Hiiri, kissa ja lumenheittäjä

Tämä leikki sopii isommalle ryhmälle – itse asiassa, mitä enemmän osallistujia on, sen parempi! Aloittakaa valitsemalla kolme pelaajaa – hiiri, kissa ja lumenheittäjä. Muut osallistujat seisovat ympyrässä käsi kädessä.

Hiiri asettuu ympyrän sisään ja kissa ulkopuolelle. Lumenheittäjä seisoo muutaman metrin päässä. Kissa yrittää päästä ringin sisään napatakseen hiiren, kun taas ringissä seisovat ihmiset yrittävät estää kissaa. Lumenheittäjä heittää lumipalloja piirissä olijoita kohti häiritäkseen ja auttaakseen kissaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.