Miksi eläimet kiehtovat lapsia? - Äitiyden Ihme
 

Miksi eläimet kiehtovat lapsia?

Miksi eläimet kiehtovat lapsia?

Viimeisin päivitys: 21 heinäkuuta, 2021

Lähes kaikki lapset pitävät luonnostaan eläimistä, ja monen pienen lapsen elämässä tulee vaihe, jolloin hän alkaa pyytää vanhemmiltaan lemmikkiä, jos sellaista ei perheessä jo ole. Mutta oletko koskaan miettinyt, miksi eläimet kiehtovat lapsia niin paljon?

Miksi eläimet kiehtovat lapsia?

Tilastokeskuksen mukaan noin 31 % suomalaisista kotitalouksista on jokin lemmikki, joista yleisimpiä ovat koirat ja kissat. Eläimiä elää niin lapsettomissa kodeissa kuin lapsiperheissäkin. Lapsuuden lemmikit jäävät usein elämään muistoihimme vuosikausiksi. Moni tämän päivän aikuisista muistaa koiran, kissan tai muun eläimen, jonka kanssa sai kasvaa lapsuudessaan tai nuoruudessaan.

On sanoja, jotka muuttavat elämää, mutta on haukahduksia, jotka muuttavat sielua.

Lemmikki on perheenjäsen

Monet eläimet ovat ihanteellisia leikkikavereita. Esimerkiksi koira on aina valmis leikkiin, jatkuvasti hyvällä tuulella, eikä koskaan väsy. On täysin normaalia, että lapsi saattaa kokea lemmikin yhdeksi sisaruksistaan. Usein vauvan ensimmäisiin sanoihin lukeutuu lemmikin nimi.

Miksi eläimet kiehtovat lapsia?

Lemmikki on rikostoveri ja suojelija

Lemmikit ovat usein lapsen seurana erilaisissa kujeiluissa, ja eläin saattaa ymmärtämättään joutua osalliseksi pahantekoon. Lapsi rakastaa eläimeltä saamaansa ehdotonta kiintymystä ja uskollisuutta.

Lemmikki saa lapsen nauramaan

Lemmikit viihdyttävät tempauksillaan niin lapsia kuin aikuisiakin. Tämän lisäksi yksiä ensimmäisistä äänistä, jotka moni lapsi muistaa ja osaa tuottaa, ovat eläinten äänet. Kyse voi olla esimerkiksi koiran haukunnasta tai kissan naukumisesta. Moni lapsi todella rakastaa jäljitellä eläinten ääntelyä, ja se jos mikä saa lapsen nauramaan!

Television sankarit

Kuten aina, televisiolla, elokuvilla ja muilla medioilla on tärkeä rooli lasten mieltymysten muokkaamisessa. Eläimillä on usein tarinoissa inhimillisiä piirteitä, joiden ansiosta niistä kehkeytyy keskeisiä hahmoja lapsen mielessä.

Erilaisten käyttäytymismuotojen arviointi

Monet asiat ovat aikuisille arkipäiväisiä ja jopa tylsiä, mutta tämä ei päde lapsiin. Pienelle lapselle, joka vasta tutustuu maailmaan, mudassa kierivä possu tai vapaana kirmaava hevonen on suuri ihmetyksen aihe. Lapset lumoutuvat monista asioista, joita vanhemmat pitävät itsestään selvinä tai joille he eivät suo ajatusta. Jos soisivat, hekin saattaisivat muistaa eläinten todella olevan ihmeellisiä olentoja.

Miksi eläimet kiehtovat lapsia?

Lemmikin hyödyt lapselle

Lemmikin kanssa elämisen on todistettu hyödyttävän ihmisen terveyttä monella tapaa, minkä lisäksi eläimen kanssa eläminen opettaa lapselle muun muassa kunnioitusta, vastuullisuutta ja eläinrakkautta.

  • Tunteiden kokeminen seuralaisen kanssa. Eläimiä rakastava lapsi kokee lemmikin kanssa leikkimisen luonnolliseksi, samaan tapaan kuin ystävän kanssa ajan viettämisen. Viha, ilo ja muut tavalliset lapsen tunteet ovat syvempiä ja tuovat enemmän positiivisuutta elämää kohtaan, kun ne saadaan jakaa lemmikin kanssa.
  • Vastuuntunnon oppiminen. Jos lapsi rakastaa eläimiä, hänet kannattaa ottaa ikään sopivalla tavalla mukaan lemmikin hoitamiseen. Kävelytykset, peseminen ja ruokkiminen antavat lapselle tunteen vastuusta, ja tämä oppi kestää koko loppuelämän ajan.
  • Kärsivällisyyden kehittyminen. Kun perheeseen tulee lemmikki, lapsi saa kokea kaikki eläimen kanssa elämisen positiiviset puolet, mutta hänen täytyy myös oppia sietämään lemmikin kanssa elämisen vähemmän miellyttäviä puolia.
  • Eläimen tarkkaileminen ja siitä oppiminen. Uteliaisuus on yksi lasten parhaista ominaisuuksista. Jos lapsella on lemmikki, hän saattaa viettää päiväkausia eläimen käytöstä tutkien ja tarkkaillen, verraten jokaista uutta huomiota omiin kokemuksiinsa.
  • Emotionaalisen siteen ja luottamuksen syntyminen. Joillakin lapsilla on vaikeuksia ilmaista rakkautta toisia ihmisiä kohtaan. Lemmikkiä lapsi kuitenkin pystyy rakastamaan vilpittömästi ilman ongelmia, mikä parhaassa tapauksessa auttaa häntä viestimään yleisestikin ottaen avoimesti.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gómez G., L. F., Atehortua H., C. G., & Orozco Padilla, S. C. (2007). La influencia de las mascotas en la vida humana. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, ISSN-e 0120-0690, Vol. 20, No. 3, 2007, Págs. 377-386.
  • González Jiménez, A., Márquez Hernández, V., López Rodríguez M. (2015). Educación y salud en una sociedad globalizada. Edition: 1ª, Chapter: 39. Universidad de Almería. Pp.186-192. Extraído de: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=VjwwBwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA186&dq=amistad+mascotas+y+niños&ots=gZSP8yTJVE&sig=wQCtniVtSde2BjvJE-1BaibDLEA#v=onepage&q=amistad%20mascotas%20y%20niños&f=false
  • Martínez, C. A. C., Garaviño, S. M. H., Martínez, D. I. J., & Restrepo, M. T. (2011). Estudio descriptivo de los efectos que ejerce el perro como mascota en el desarrollo de la motricidad gruesa de infantes sanos de cinco años de edad. Revista Lasallista de Investigacion.
  • Taxa, J. (2012). Representaciones y vínculo entre niños y sus mascotas (MasterThesis). Pontificia Universidad Católica de Perú. Lima. Extraído de: http://tesis.pucp.edu.pe/repositorio/bitstream/handle/123456789/1701/TAXA_MARCOS_JUAN_CARLOS_REPRESENTACIONES.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.