Miksi lapset rakastavat dinosauruksia? - Äitiyden Ihme
 

Miksi lapset rakastavat dinosauruksia?

Lentokoneet, prinsessat, eläimet, yksisarviset. Lapset käyvät kasvaessaan läpi monia kiinnostuksen kohteita. Yksi vaihe, jonka useimmat lapset käyvät läpi, on valtava kiinnostus dinosauruksia kohtaan. Lue artikkelistamme, miksi lapset rakastavat näitä kauan sitten eläneitä olentoja.
Miksi lapset rakastavat dinosauruksia?
María José Roldán

Tarkistanut ja hyväksynyt: kasvatuspsykologi María José Roldán.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 04 helmikuuta, 2019

Oletko huomannut, että lapset rakastavat dinosauruksia lähes poikkeuksetta? Moni lapsi kerää ihailtavan kokoisen kokoelman hirmuliskoleluja ja muuta rekvisiittaa. Ja mitä tulee dinosauruksiin, lapsella on kokonainen maailma löydettävänään.

Dinosaurukset jaetaan liskonlantioisten ja linnunlantioisten lahkoihin niiden lantion rakenteen perusteella. Näiden ikivanhojen maaeläinten koko vaihteli suuresti aina 200-grammaisista pienistä olennoista 100 tonnin painoisiin Argentinosauruksiin. Osa dinosauruksista oli kasvinsyöjiä, osa lihansyöjiä ja osa kaikkiruokaisia.

Dinosaurusten aikakausi herättää edelleen uteliaisuutta ja kiinnostusta kaiken ikäisissä ihmisissä, mutta erityisesti lapsissa. Kiinnostus hirmuliskoja kohtaan herää usein elokuvien ja kirjojen kautta. Nämä lohikäärmettä muistuttavat olennot herättävät pienten lasten mielenkiinnon, eivätkä vanhemmatkaan lapset ole immuuneja Jurassic Park -elokuvan kaltaisten tarinoiden jännitykselle.

Vaikka alituiseen kehittyvä tiede onkin ratkonut ja jopa tuhonnut monia dinosauruksiin liittyviä myyttejä, nämä ikiaikaiset pedot elävät edelleen omaa elämäänsä lasten mielikuvituksessa. Tässä artikkelissa esittelemme viisi syytä sille, miksi lapset rakastavat dinosauruksia.

Miksi lapset rakastavat dinosauruksia?

1. Lapsi haaveilee olevansa yhtä voimakas kuin dinosaurus

Dinosaurukset tunnetaan voimakkaina, hurjina ja lähes voittamattomina olentoina. Nämä ovat ominaisuuksia, jotka lähes jokainen lapsi haluaisi itselleen.

Kun lapsi alkaa ymmärtää ympäröivää maailmaa, hän ihailee ja kaipaa vahvuuden ja voiman kaltaisia ominaisuuksia. Hän ihailee olentoja, jotka osaavat puolustaa itseään, ja saattaa matkia näitä. Leikkiessään ja kuvitellessaan olevansa hirmulisko, lapsi testaa näitä piirteitä ja ilmaisee oman luonteensa uusia puolia.

2. Dinosaurusten häviämiseen liittyvä mysteeri kiehtoo lasta

Yksi asia, jonka vuoksi lapset rakastavat dinosauruksia, on näiden valtavien olentojen yhtäkkinen ja mystinen sukupuuttoon kuoleminen. Tämä ilmiö kiehtoo edelleen kaiken ikäisiä ihmisiä ja saa aikaan tieteellistä debattia. Lapsille tällaiset isot kysymykset ovat erityisen kiehtovia.

Tämä asettaa hirmuliskot samaan kategoriaan muiden mystisten olentojen kanssa, jotka ovat kuin tieteiselokuvan hahmoja. Kyseessä ei ole täysin todentuntuinen eläin, kuten susi tai elefantti, mutta ei myöskään mielikuvituksen tuotosta oleva olento, kuten lohikäärme.

Dinosauruksilla on aivan oma roolinsa lasten mielikuvituksessa. Ne ovat olentoja, jotka olivat aikoinaan olemassa, mutta eivät ole enää keskuudessamme.

3. Lapsi on ylpeä tietämyksestään

Olet saattanut kuulla tarinan siitä, kuinka Lontoon luonnontieteellinen museo myönsi sekaannuksen näytteille asettamansa dinosauruksen nimessä – kiitos 10-vuotiaan pojan. Poika vieraili museossa perheensä kanssa ja huomasi virheen erään dinosauruksen nimessä. Hän kertoi ongelmasta museon työntekijälle, ja lähteiden tarkastuksen jälkeen museo myönsi virheensä.

Voimme kaikki kuvitella, kuinka ylpeä lapsi on pystyessään tekemään vaikutuksen vanhempiinsa luettelemalla dinosaurusten pitkiä ja monimutkaisia nimiä.

Moni nuori dinosaurusfani tuntee kaikki hirmuliskot nimeltä, kerää aiheeseen liittyviä kirjoja ja esineitä ja katselee suurella mielenkiinnolla kaikki lempiolennoistaan tehdyt dokumentit. Lapsen laaja tietämys yllättää usein jopa vanhemmat. Asiantuntijuuden aiheuttama mielihyvä rohkaisee lasta oppimaan aina vaan lisää dinosaurusten kiehtovasta maailmasta.

4. Dinosaurukset ovat yhteys menneisyyteen

Dinosaurukset edustavat kaukaista menneisyyttä. Aikaa ennen äitiä, isää ja isovanhempia, aikaa niin kauan sitten, että sitä on vaikea edes kuvitella.

Lapset ovat uteliaita maailmaa ja sen historiaa kohtaan. Millainen maapallo oli vuosituhansia sitten? Keitä olivat ensimmäiset ihmiset?

Dinosauruksista kiinnostuneet lapset ymmärtävät näiden petojen kuuluvan maailmaan, joka oli olemassa kauan ennen heitä, heidän perhettään ja kaikkea heidän tuntemaansa. Tämä on positiivinen ja nuorta mieltä stimuloiva ajatus.

5. Dinosaurukset eivät ole pelottavia

Lasten kiinnostus dinosauruksia kohtaan johtuu osittain myös siitä, että näitä olentoja ei ole enää olemassa. Nämä valtavat eläimet hallitsivat maapalloa kauan ennen ihmisten astumista kuvaan, eivätkä näin tunnu lapsesta uhkaavilta.

Tieto siitä, että emme jaa planeettaa näiden pelottavien olentojen kanssa, on lapsista hyvin huojentava. Lapset tietävät, etteivät nämä menneisyyden hirviöt tule ja hyökkää heidän kimppuunsa, olivatpa ne miten hurjia tahansa omana aikanaan.

On hyvä muistaa, että lasten kiinnostuksen kohteet vaihtelevat usein kausittain. Jokaisesta lapsiperheestä löytyy jälkikasvulle vuosi sitten syntymäpäivälahjaksi hankittuja leluja, jotka on jo hylätty kiinnostavampien tieltä. Näin ollen myöskään lapsen kiinnostus dinosauruksia kohtaan ei välttämättä kestä loppuelämää.

Mutta vaikka lapsen kiinnostus hirmuliskoja kohtaan olisi väliaikaista, se voi synnyttää monia hauskoja hetkiä niin lapselle kuin vanhemmillekin. Dinosauruksista oppiminen on mahdollisuus tutkia maailmaa, ruokkia luovuutta, kerätä uutta tietoa ja herättää mielenkiinto tiedettä kohtaan.

Ja kukapa tietää, ehkä perheessänne kasvaa juuri nyt tuleva paleontologi!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.