Lapsen hienomotorisia taitoja kehittävät aktiviteetit

18 toukokuu, 2020
 

Jokainen lapsi kehittyy omaa tahtiaan, mutta tämä ei tarkoita, etteivätkö vanhemmat voisi tukea hänen kehitystään. Tämä pätee myös hienomotorisiin taitoihin, joista puhumme tänään. Jokaisessa perheessä kannattaakin ottaa käyttöön erilaiset lapsen hienomotorisia taitoja kehittävät aktiviteetit.

Hienomotoriset taidot ovat liikkeitä, jotka vaativat käsien ja käsivarsien pienten lihasten käyttöä. Ne sallivat meidän tehdä sellaisia aktiviteetteja, jotka vaativat tarkkuutta ja huolellisuutta. Nämä kyvyt kehittyvät stimuloinnin avulla asteittain vuosien varrella.

Kun lapset kasvavat – normaaleissa kasvuolosuhteissa – heille esiintyy useita mahdollisuuksia kehittää hienomotorisia kykyjään. Kuinka? Ihan tutkimalla ympärillä olevaa maailmaansa – koskettelemalla asioita, tarttumalla esineisiin, päästämällä niistä sitten irti, ja niin edelleen.

Jo nuoresta iästä lähtien, vauvat tarttuvat kiinni kaikkeen mikä on niiden käsien ulottuvilla. He haluavat tällä käyttäytymisellä selvittää esineen koostumuksen, ihan pelkkää uteliaisuuttaan.

Myöhäisemmässä vaiheessa lapset alkavat leikkimään näillä esineillä. He heittelevät niitä alas, nostavat sitten taas ylös, lyövät niitä pöydän kulmaan ja niin pois päin.

Kun lapsi toimii näin, hänen käsien ja käsivarsiensa lihakset alkavat saada liikuntaa. Tämä puolestaan johtaa parempaan tarkkuuteen esineisiin tarttumisessa. Sen lisäksi, esineisiin tarttuminen ja niistä irti päästäminen lisää lapsen voimankäytön kontrollointia.

 

Lapsen hienomotorisia taitoja tehostavat aktiviteetit

  • Piirtäminen
  • Kirjoittaminen
  • Leikkaaminen ja liimaaminen
  • Neulominen tai virkkaaminen
  • Paperinlävistimen käyttö
  • Origamien tekeminen
  • Savella tai muovailuvahalla muovaileminen
  • Muut samankaltaiset aktiviteetit

Miksi hienomotoriset taidot ovat niin tärkeitä?

Yksi ensimmäisistä hienomotoristen kykyjen merkeistä pienillä vauvoilla on se, kun he tarttuvat ja pitelevät leluaan, tai muita ympärillään olevia esineitä.

Oikeanlaisella stimuloinnilla ajan kuluessa vauvat oppivat kuinka pidellä värikynää kädessään ja raapustella paperille. Pikku hiljaa pienokaisesi kehittyy ja oppii tarvittavat kyvyt piirtämään, leikkaamaan paperia ja muita samankaltaisia toimia.

Mitä leikkaamiseen tulee, on tietenkin tärkeää, että lapsi on aina valvonnan alaisena jos saksia käytetään, ja pidetään huoli siitä, että lapsi osaa käsitellä niitä turvallisesti.

Joka kerta kun lapsi käyttää käsiään suorittaakseen jonkun tehtävän tai toimenpiteen, hänen silmä-käsi-koordinaationsa paranee. Tästä tulee tärkeää etenkin siinä vaiheessa, kun lapsesi alkaa piirtämään, värittämään värityskirjoja, lukemaan ja kirjoittamaan.

Nämä ovat kaikki sellaisia aktiviteetteja, joita lapsesi tulee käyttämään elämänsä aikana, niin koulussa, taiteessa, kuin päivittäisissä askareissaan.

Se, että annat lapsesi leikkiä, tai raapustella kynällä paperille jo nuorella iällä, ei ole kuitenkaan ainoa vaihtoehto tämän hienomotoristen kykyjen stimuloimiseksi.

Anna lapsesi tutkia ympärillä olevaa maailmaa vapaasti ja itsenäisesti, etenkin sellaisia esineitä ja tavaroita, jotka herättävät hänen mielenkiintonsa – tietysti turvallisuus huomioon ottaen! Tämä antaa lapselle parhaimman mahdollisen tavan kehittyä nopeammin, sekä saavuttamaan hyvän itsetunnon.

Hienomotoristen taitojen kehittymisen merkkejä

Kun vauvat syntyvät, niillä on hyvin vähän tai ei ollenkaan kontrollia omien raajojensa käytöstä, eivätkä he osaa hallita ollenkaan painonkäyttöään. Jo kuitenkin kahdeksan viikon ikäisenä vauvat alkavat jo vähitellen ojentamaan käsivarsiaan suoriksi, liikuttelemaan niitä, ja lyömään niillä. Tämä on täysin luonnollinen osa vauvan kehitystä.

Lapsen hienomotorisia taitoja kehittävät aktiviteetit

Viiden kuukauden ikäinen vauva osaa jo tarttua esineisiin. Vähän kerrallaan ne saavuttavat sellaisen kehityksen vaiheen, että he osaavat käyttää koko kämmentään, mukaanlukien peukaloa. He nostelevat leluja ja kokeilevat mitä tapahtuu kun he pudottavat sen, lyövät sillä pöydän kulmaan, tai kun he ravistelevat sitä.

Kun lapsi saavuttaa esikouluiän, heidän kynänkäsittelytaitonsa parantuvat, he osaavat leikata saksilla (valvonnan alaisina) sekä napittaa omat vaatteensa. Myös omatoiminen vaatteiden päälle pukeminen – vetoketjujen, nappien ja neppareiden kanssa pelailu – vaatii hienomotoristen taitojen käyttöä.

Vuoden ikäisinä lapsilla on jo parempi kontrolli käsistään ja he ovat jo paljon ketterämpiä niiden käyttämisessä. Tämä sallii heidän leikkiä useille eri leluilla kuten pehmoleluilla ja legoilla, sekä kääntämään esimerkiksi kirjan sivua.

Vuoden ikäinen lapsi osaa jo tarttua tiukasti värikynään, ja raapustella sillä paperiin kuvioita tai värejä.

Hienomotoriset kyvyt  sallivat lasten kirjoittaa ja harjoittaa muita sellaisia aktiviteetteja joita he tarvitsevat vielä loppuelämänsä aikana.

Lapsen hienomotorisia taitoja kehittävät aktiviteetit

Anna lapsellesi niin paljon vapautta tutkia ympäristöään, kuin mahdollista. Tämä on yksi hyvä keino tehostaa luonnollisesti lapsen hienomotoristen kykyjen kehittymistä.

Tietenkin pienimmät lapset tarvitsevat vielä aikuisen valvontaa. On kuitenkin tärkeää, että tarjoat pienokaisellesi turvallisen ympäristön, jossa hänellä on useita mahdollisuuksia rauhassa käyttää käsiään ja sormiaan.

Pidä muovailuvahaa ulottuvilla

Voi olla vaikeaa uskoa, mutta jopa muovailuvahan puristelu ja muotoileminen auttaa pieniä lapsia kehittämään sormien lihaksia. Puristelu, venyttelu ja muovaileminen auttavat kaikki lapsen hienomotorisia kykyjä kehittymään, sekä tarjoavat samalla tilaisuuden aistikokemuksille leikin ohessa.

Tee kylpyammeeseen seinämaalauksia

Leikkiminen ei ainoastaan ole ainoa keino auttaa lasta oppimaan kognitiivisella tasolla. Se on myös päätekijä lapsen hienomotoriikan ja koordinaation kehittymisessä.

Voit auttaa lastasi vaikkapa leikkelemällä erilaisia hahmoja jostakin vaahtoisesta materiaalista, kuten vaahtopaperista.

Anna lapsesi sitten kylvyn aikana kiinnittää vaahtomuovihahmoja kylpyammeen reunoille/seinille. Lapsellasi tulee olemaan hirvittävän hauskaa käyttäessään taiteellisia lahjojaan samalla kun läiskyttelee ammeessa!

Sormiväreillä maalaaminen

Sormivärit ovat loistava keino tehostaa lasten hienomotorisia kykyjä sekä koordinaatiota. Anna lapsellesi vain tarpeet, eli sormivärit, sekä jokin alusta jolla värjäillä (esimerkiksi seinä, paperi, tai jokin muu pohja) ja anna tämän mielikuvituksen laukata.

Vedellä leikkiminen

Pesusienen puristaminen nyrkissä, tai tyhjän purkin täyttäminen vedellä ovat molemmat yksinkertaisia keinoja joiden avulla voit vahvistaa pienen lapsen käsien lihaksia. Voit tehdä näistä harjoituksista entistä hauskempia lapsellesi lisäämällä pesuveteen vähän kuplia tai vaikka elintarvikeväriä.