Kuinka valita sopivat kengät lapselle? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka valita sopivat kengät lapselle?

Kuinka valita sopivat kengät lapselle?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 15 maaliskuuta, 2020

Ensimmäisinä elinkuukausina vauvalla ei ole juurikaan käyttöä kengille, vaan erilaisten töppösten virka on lähinnä suojata tämän jalkoja kylmältä ja mahdollisilta vaurioilta. Lapsi tarvitsee sopivat kengät siinä vaiheessa, kun hän alkaa opetella kävelemistä. Hänen ensimmäisten kenkiensä päätehtävä on tukea hänen yrityksiään nousta jaloille ja kävellä omin neuvoin.

Kengät tulee valita huolellisesti, sillä lapsen kehittyvät jalat ovat aikuisen jalkoja herkemmät ja alttiimmat vaurioille. Lapselle suositellaan kenkiä, jotka tukevat hänen jalkojensa normaalia kasvua ja kehitystä. Parhaat lapsen kengät ovat mukavat, joustavat ja tarpeeksi kevyet. Hyvä kenkäpari auttaa lasta omaksumaan hyvän ryhdin, ja tällä taas on ajan mittaan myönteisiä vaikutuksia hänen fyysiseen kehitykseensä.

Kuinka valita sopivat kengät lapselle?

Kuinka valita sopivat kengät lapselle?

  1. Kenkien on oltava oikean kokoiset. Liian pienet kengät puristavat lapsen jalkoja, kun taas liian suuret jalkineet tekevät kävelystä vaikeaa ja aiheuttavat muita ongelmia.
  2. Materiaali on yksi kenkien tärkeimmistä tekijöistä, sillä se vaikuttaa kengän mukavuuteen ja käyttöikään. Kengät voivat olla kangasta tai nahkaa, kunhan käytetty materiaali on hengittävä, joustava, eristävä ja mukavan tuntuinen jalassa.
  3. Kengän tulee olla suora. Tämän varmistaminen onnistuu tarkastelemalla kengän pohjaa. Se, että vasenta kenkää ei erota oikeasta, tarkoittaa kengän olevan suora. Liian kalteva pohja voi aiheuttaa lapsen varpaisiin epämuodostumia.
  4. Kengän kärjen tulee olla pyöreä ja suljettu. Lapsen täytyy voida liikuttaa varpaitaan.
  5. Saumattomat kengät ovat paras vaihtoehto, sillä saumat voivat hiertää lapsen jalkoja.
  6. Matalavartiset kengät eivät ole paras vaihtoehto pienelle lapselle, vaan lapsen jalat hyötyvät enemmän hyvän tuen antavista korkeista varsista. Vauvoilla on aina lattajalat, sillä jalan kaari kehittyy vasta myöhemmin. Vasta, kun kaari on kehittynyt – noin neljän vuoden iässä – kannattaa alkaa käyttää matalavartisia jalkineita.
  7. Pohjan tulee olla tukeva, tarpeeksi ohut ja valmistettu niin, että se estää lasta liukastumasta.
  8. Myös kenkien kiinnitysmekanismia kannattaa miettiä. Tarrakiinnityksen hyvä puoli on sen helppokäyttöisyys, sillä riittää, että kengät sujautetaan jalkaan, ja lapsi on valmis kävelemään. Tarrakiinnitys kuitenkin aukeaa solmittuja nauhoja helpommin, eikä tue lapsen jalkaa tarpeeksi etenkään elämän ensimmäisinä vuosina, kun lapsi vielä opettelee kävelemään. Nauhojen avulla on helppo kontrolloida kenkien kireyttä, joskin nauhojen liian tiukalle solmimista on varottava, jotta kenkä ei purista lapsen jalkaa. Nauhakenkiä käytettäessä narut täytyy muistaa sitoa hyvin, jotta solmu ei aukea ja aiheuta lapselle kompastumisvaaraa.

Mistä tietää, minkä kokoiset kengät lapsi tarvitsee?

Kuinka valita sopivat kengät lapselle?

Oikean kokoisten kenkien löytämisessä voidaan hyödyntää seuraavia vinkkejä:

  1. Kenkiä sovitettaessa kannattaa aloittaa poistamalla kengästä sisäpohja ja asettaa sitten kenkä maahan ja pyytää lasta asettamaan jalkansa sen sisään. Lapsen varpaiden ei tule ylittää kengän leveyttä, ja pisimmän varpaan ja kengän kärjen välissä tulisi olla noin senttimetrin verran kasvuvaraa.
  2. Uusia kenkiä kannattaa sovittaa päivän päätteeksi, jolloin lapsen jalat ovat eniten turvoksissa.
  3. Jotkut vanhemmat jäljentävät lapsen jalat paperille kenkien hankkimista varten. Kaikki ammattilaiset eivät kuitenkaan suosittele tätä tekniikkaa, ja kenkiä kannattaakin aina sovittaa lapsen jalkaan niiden istuvuuden takaamiseksi.
  4. Sen lisäksi, että kengät eivät saa olla liian pienet, niiden ei myöskään tule olla liian suuret. Jotkut vanhemmat ostavat lapselle hieman liian isot kengät, ajatellen lapsen pärjäävän niillä näin pidemmän aikaa. Tämä voi olla totta, mutta väärän kokoisilla kengillä käveleminen ei tee hyvää lapsen jaloille.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.