Mitä vaatteita vastasyntynyt tarvitsee kesällä? - Äitiyden Ihme
 

Mitä vaatteita vastasyntynyt tarvitsee kesällä?

Vanhemmat joutuvat miettimään vauvan pukemista erityisesti tämän syntyessä vuoden kylmimpinä tai kuumimpina kuukausina. Mitä tulee kesään, tuoreet vanhemmat olettavat usein automaattisesti vauvan pärjäävän hyvin vähillä vaatteilla, mutta pitääkö tämä paikkaansa?
Mitä vaatteita vastasyntynyt tarvitsee kesällä?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 13 lokakuuta, 2022

Jos odotat lasta, ja laskettu aika osuu kesälle, joudut pikkuhiljaa alkaa miettiä, mitä vaatteita vastasyntynyt tarvitsee elämänsä ensimmäisille, todennäköisesti lämpimille, kuukausille.

Vaikka voisi kuvitella toisin, vauvat tulee aina pukea lämpimästi vuodenajasta riippumatta. Herkkä vastasyntynyt kokee lämpötilan eri tavalla kuin vanhemmat lapset ja aikuiset. Vaikka sää voi tuntua vanhemmista kuumalta, vauva olo voi olla täysin mukava tai hänellä voi olla jopa kylmä.

Tämän lisäksi pienen lapsen iho on hyvin herkkä, ja se tulee suojata aurinkovoiteen lisäksi sopivilla vaatteilla. Vaatteiden materiaaliin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta lapsen olo on mahdollisimman mukava, eikä kangas aiheuta hänelle esimerkiksi hiertymiä tai allergiaa.

Mitä vaatteita vastasyntynyt tarvitsee kesällä?

Vastasyntynyt ei siis koe lämpötilaa samalla tavalla kuin aikuinen, minkä vuoksi pienen vauvan pukemisessa tulee olla tarkkana myös lämpimällä säällä. Vastasyntynyt säätelee kehonsa lämpötilaa jalkojen ja pään kautta, minkä vuoksi vauvan pää ja jalat kannattaa peittää myös kesällä.

Vauvan kesävaatteet

Vastasyntyneen iho on hyvin ohut ja herkkä, ja se voi ärtyä paitsi kuumuudesta, myös hankaavan kankaan vuoksi. Siksi kaikkien ihon kanssa kosketuksessa olevien vaatteiden tulee olla valmistettu luonnonmateriaaleista. Hyvä valinta on kevyt ja hengittävä puuvilla. Vaatteiden tulee olla niin väljiä, että ne eivät hinkkaa lapsen ihoa.

Luonnolliset materiaalit

Mitä tulee vauvan kesäasuihin, käytännöllisyys ja mukavuus ovat tyyliä tärkeämpiä seikkoja. Vaatteiden materiaaliksi paras valinta ovat luonnonmateriaalit kuten puuvillla, pellava, hamppu ja silkki. Näistä paras vaihtoehto on 100-prosenttinen puuvilla.  Vastasyntyneelle kannattaa valita värjäämättömiä kankaita, etenkin tummia värejä on syytä välttää. Muuten tuloksena voi olla vauvan herkän ihon ärtyminen.

Aluspaidat

Valkoiset puuvillaiset aluspaidat ovat erittäin monikäyttöisiä ja vastasyntyneen lapsen vaatekaapin kulmakivi. Lämpötilan noustessa vanhempien on helppo riisua lapselta yksi vaatekerros, ja vauvan rintaa peittää silti edelleen pehmeä ja mukava kangas.

Potkupuvut

Vauvanvaatteet kuivumassa

Jokaisen vauvaperheen kaappiin tarvitaan iso pino potkupukuja. Puuvillaiset puvut, jotka suljetaan neppareilla haaroista, ovat kätevä valinta. Nepparit paitsi helpottavat vaipanvaihtoa, myös mahdollistavat vaatteen löysentämisen ja näin lapsen viilentämisen, jos ilma muuttuu kuumemmaksi.

Kuumalla säällä vauva voidaan pukea lyhythihaiseen potkupukuun, jolloin jalkansa ja kätensä saavat liikkua vapaasti, eikä hän hikoile turhaan.

Puuvillasukat tai -tossut

Vauvan jalat voidaan peittää yksinkertaisilla sukilla tai tossuilla. Kannattaa valitse kevyitä ja ohuita malleja, jotta liika kuumuus ei ole ongelma. Pieni lapsi ei tarvitse kenkiä, vaan sukat riittävät.

Hatut

Kuten jo mainitsimmekin, vauvan jalat ja pää ovat ne kohdat, jotka säätelevät kehon lämpötilaa tehokkaasti. Pään suojaaminen on tärkeää myös auringonpistokselta suojautumiseksi. Vauvalle voidaan valita esimerkiksi kudottu hattu, mutta myös tässä tapauksessa puuvilla on paras materiaalivaihtoehto.

Viltit

Ohut puuvillaviltti on loistava apu kesäkuukausien aikana. Se mahdollistaa esimerkiksi vauvan pukemisen kevyempiin vaatteisiin, sillä hänet voidaan kääriä vilttiin tarpeen vaatiessa. Viltit mahdollistavat yleensä lapsen ihon hengittämisen, ja ne sopivat päivän muuttuviin lämpötiloihin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.