Käytännöllinen opiskelutila lapselle 5 vinkin avulla - Äitiyden Ihme
 

Käytännöllinen opiskelutila lapselle 5 vinkin avulla

Käytännöllinen opiskelutila lapselle 5 vinkin avulla
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Erityisesti koronavuoden aikana nähtiin, että on tärkeää, että lapsilla on myös kotona käytössään toimiva ja käytännöllinen opiskelutila. Vaikka opiskelut suoritettaisiinkin normaaliin tapaan lähiopiskeluna, jokaisella lapsella on hyvä olla dedikoitu paikka, jossa tehdä läksyt ja harjoitustyöt ja opiskella kokeisiin. Espanjalaisen Gabinete Psicodiagnosis -organisaation lapsi- ja nuorisopsykologien mukaan toimiva opiskelutila on yksi parhaista tavoista motivoida lasta opiskelemaan. Opiskeluun varatun tilan on hyvä olla hiljainen, häiriötön sekä hyvin valaistu ja ilmastoitu, mutta myös muutamia muita tekijöitä kannattaa ottaa huomioon.

Käytännöllinen opiskelutila lapselle 5 vinkin avulla

1. Hyvä työpöytä

Hyvä työpöytä on käytännöllisen opiskelutilan tärkeimpiä hankintoja. Pöydän on oltava sopivan kokoinen suhteessa lapsen kokoon, mikä tarkoittaa, että pöydänreunan tulee olla noin rinnan korkeudella lapsen istuessa pöydän ääressä. Lisäksi pöydän täytyy olla tarpeeksi suuri, jotta lapsi mahtuu levittämään sille kaikki opiskeluun tarvitsemansa välineet. Pöydän on hyvä olla tukeva ja valmistettu kestävästä materiaalista, jotta sen käyttöikä on monia vuosia.

2. Ergonominen työtuoli

Pöydän lisäksi toinen tärkeä kaluste on hyvä työtuoli. Oikean kokoinen ja ergonomisesti suunniteltu tuoli mahdollistaa pitkätkin opiskelusessiot ilman, että lapsen ryhti ja kroppa kärsivät. Jos lapsi on taipuvainen levottomuuteen, kannattaa hänelle hankkia tuoli, joka ei pyöri ja jossa ei ole pyöriä alla.

Käytännöllinen opiskelutila lapselle 5 vinkin avulla

3. Tietokone ja toimiva internetyhteys

Tänä digitaalisena aikana, jota parhaillaan elämme, tietokone on tärkeä työkalu jo pienille koululaisille, ja sen tärkeys vain kasvaa siirryttäessä yläluokille ja toisen asteen opintoihin. Tästä syystä lapsella on hyvä olla käytössään tietokone tai tabletti ja toimiva internetyhteys.

4. Säilytystila

Opiskelutilassa olisi hyvä olla käytännöllinen hylly, lipasto tai laatikosto, jossa lapsi voi säilyttää hyvässä järjestyksessä tarvitsemiaan välineitä ja tarvikkeita. Kaiken tulisi olla helposti lapsen saatavilla, eli esimerkiksi hyllyjen korkeuteen kannattaa kiinnittää huomiota.

5. Lapsen mieltymysten mukainen sisustus

Opiskelutila on hyvä suunnitella mahdollisuuksien mukaan niin, että lapsi viihtyy siellä pitkiäkin aikoja. Lapsi kannattaa ottaa mukaan tilan sisustamiseen, jotta tilasta muodostuu hänen näköisensä. Hän voi valita esimerkiksi huonekalujen ja seinien värin tai ripustaa seinille omia julisteitaan tai piirustuksiaan. Pienetkin asiat näkyvät positiivisesti lapsen opiskelumotivaatiossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.