Kaikki internetissä julkaisemamme pysyy internetissä - Äitiyden Ihme
 

Kaikki internetissä julkaisemamme pysyy internetissä

Kaikki internetissä julkaisemamme pysyy internetissä
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 31 toukokuuta, 2019

Jokaisen on hyvä muistaa, että kaikki internetissä julkaisemamme myös pysyy internetissä. Vanhempien kannattaa ottaa tämä huomioon paitsi lapsiaan ohjeistaessaan, myös julkaistessaan itse lapsiinsa liittyviä kuvia tai muuta sisältöä.

Lapsen turvallisuuden takaaminen on vanhempien ensisijainen tehtävä, ja on pidettävä mielessä, että väärissä käsissä esimerkiksi lasten kuvat voivat aiheuttaa vahinkoa. Nettikiusaaminen ja pedofiilien uhka voidaan kuitenkin välttää asianmukaisia ohjeita noudattamalla.

Kaikki internetissä julkaisemamme pysyy internetissä

Liika julkisuus ja nettikiusaaminen

Nettikiusaaminen alkaa tyypillisesti lapsen ollessa 10-12-vuotias, jolloin suurin osa lapsista pitää jo toisiinsa yhteyttä keskustellakseen ja jakaakseen kuvia. Tämä on eri asia kuin aikuisten perheenjäsenten lataamat kuvat, jotka voivat nekin toisinaan olla syynä nettikiusaamiselle.

Hauska, sopimaton tai huonosti otettu kuva voi joutua digitaalisen väärinkäytön kohteeksi. Toiset lapset voivat tallentaa näitä kuvia ja lähettää niitä eteenpäin. He saattavat kirjoittaa niiden yhteyteen loukkaavia kommentteja tai tehdä kuviin muokkauksia.

Tällaisilla julkaisuilla voi olla merkittäviä seurauksia. Jo pelkän verkkosivuston, Facebook-ryhmän tai -profiilin kautta voidaan saada laajaa julkisuutta sisällölle kuin sisällölle. Tällaisella voi olla traumaattinen vaikutus siihen nuoreen henkilöön tai lapseen, jota julkaistu sisältö koskee tai esittää.

Kaikki internetissä julkaisemamme pysyy internetissä

Poikkeavat seikat julkaistussa sisällössä saavat erityistä huomiota

Sosiaalisen median alustoilla eniten huomiota saavat erityisen hauskat, ironiset tai sarkastiset yksityiskohdat. Tällaisen sisällön seuraajan rooli on tavallisesti naureskella julkaisuille ja huomauttaa muita yksityiskohdista.

Vääriin käsiin joutuessaan mikä tahansa lapsiimme liittyvä sisältö voi toimia nöyryytyksen välineenä. Vanhempien on toimittava lastensa julkaisujen pääasiallisina tarkastajina.

Myös sukulaiset saattavat julkaista lasta esittäviä kuvia tai videoita, eivätkä välttämättä huomaa kiinnittää huomiota yksityisyysasetuksiin, joilloin julkaisut ovat pahimmassa tapauksessa kenen tahansa nähtävissä.

Sam Griner -efekti

Moni ei välttämättä tunnista Sam Grinerin nimeä, mutta lähes jokainen on nähnyt hänen kasvonsa internetissä jossain yhteydessä. Kuvan, jossa pieni poika esiintyy vihreässä paidassa nyrkki esiin nostettuna, on nähnyt vuosien varrella satoja miljoonia ihmisiä. Tästä kuvasta muodostui jotain, jonka tunnemme tänä päivänä meeminä.

Samin äiti julkaisi kyseisen kuvan vuonna 2007, minkä jälkeen kuvaa alettiin levittää ja käyttää mitä erilaisempiin tarkoituksiin. Me kaikki tunnemme kyseisen kuvan, mutta unohdamme usein, että kuva esittää todellista henkilöä.

Kuka tahansa voi joutua samanlaiseen tilanteeseen kuin Sam perheineen.Riittää, että yksi kyllin vaikutusvaltainen henkilö jakaa kuvan seuraajilleen sosiaalisessa mediassa.

Millaisten kuvien julkaisua kannattaa välttää?

  • Lähikuvia: Älä julkaise kuvia, joissa lapsi tekee lystikkäitä ilmeitä tai eleitä. Persoonalliset ja mieleenpainuvat eleet ja ilmeet toimivat meemien pääasiallisena inspiraatioina.
  • Alastomuutta sisältäviä kuvia: Tämän tyyppisten valokuvien julkaisu on vaarallista, vaikka kuva esittäisi vain vauvaa. On muistettava, että olemassa on valitettavasti paljon käyttäjiä ja verkkosivustoja, jotka ovat omistautuneet pedofilialle ja lapsipornolle.
  • Kyseenalaisia asentoja sisältäviä kuvia: Tämä koskee erityisesti nuoria ihmisiä. Viatonkin asento voi saada helposti haitallista julkisuutta.
Kaikki, mitä julkaisemme netissä, myös pysyy netissä

Käyttäjäprofiilin pitäminen yksityisenä on mainio tapa suojella omien lasten tietoja. Kaikissa suosituimmissa sosiaalisen median alustoissa käyttäjä voi valita, keiden sallii näkevän julkaisunsa. Kannattaa myös arvioida käyttämiään tunnisteita.  On tärkeää ohjeistaa myös sukulaisia, kuten lapsen isovanhempia, siinä, millaista sisältöä lapsesta sallitaan julkaistavan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.