Lapsista julkaiseminen sosiaalisessa mediassa - mikä on OK? - Äitiyden Ihme
 

Lapsista julkaiseminen sosiaalisessa mediassa - mikä on OK?

Lapsista julkaiseminen sosiaalisessa mediassa - mikä on OK?
Eva Maria Rodriguez Diego

Kirjoittanut ja tarkastanut ammattikirjoittaja ja liikuntakasvatuksen asiantuntija Eva Maria Rodriguez Diego.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaikka lapsista julkaiseminen sosiaalisessa mediassa onkin nykyajan ilmiö, ja vaikka jakaminen saattaakin vaikuttaa ihan harmittomalta, on eräitä asioita, jotka vanhempien olisi hyvä muistaa.

Vielä jokin aika sitten kuvan tai videon jakaminen lapsista tarkoitti sitä, että se laitettiin tietokoneelle ja lähetettiin sitten sähköpostitse tai laitettiin cd-levylle. Kaikki tämä vaikuttaa nykypäivänä niin kovin työläältä, mutta asiahan oli vuosikymmeniä sitten vielä paljon hankalampi.

Nykyisin on sosiaalinen media, ja kuvien ja videoiden jakaminen lapsista perheen ja ystävien nähtäväksi on muuttunut hyvin paljon helpommaksi – ja samalla vaarallisemmaksi.

Itse asiassa onkin niin, että vaikka sosiaalisessa mediassa jakaminen voi vaikuttaa harmittomalta, se voi pidemmällä aikavälillä johtaa moniin ongelmiin. Tämä on totta etenkin silloin, jos et ole kiinnittänyt huomiota yksityisyysasetuksiin tai olet antanut tuntemattomien nähdä profiilisi.

Jotkut valokuvat voivat vaikuttaa täysin viattomilta, etkä mieti niistä mitään erityisempää. Mutta tämä ei kuitenkaan ole totta kaikkien ihmisten kohdalla.

Jos esimerkiksi laitat kuvia nettiin lapsistasi julkisilla paikoilla, annat vihjeitä siitä, missä sijaitsette ja missä liikutte mitenkin.

Lisäksi on niin, että jos kuvat ovat alueista, joilla on paljon lapsia, kuten esimerkiksi puistoista, muut lapset saattavat olla kuvissasi, halusivatpa he tai eivät.

Yksi esimerkki on sellainen kuva, jossa on intiimejä tilanteita lapsen kanssa tai jossa lapsi on osittain tai täysin alasti.

Ja ei tarvitse edes mainita niitä tilannekuvia, joista lapsesi saattaa olla vanhemmaksi kasvettuaan hyvin nolona tai joista voi tulla syy kiusaamiseen – tai jopa väijymiseen tai kiristykseen.

Älä laita pottakuvia sosiaaliseen mediaan

Potan käyttöön sopeutuminen on edistysaskel lapsen elämässä, ja joillekin se voi olla vaikeaa. On mahtavaa, että pikkuinen voi pissata ja kakata ihan itse, ja että olet onnistunut saamaan hänet istumaan potalle juuri ennen kuin vahinko olisi tapahtunut.

Jos haluat laulaa ja tanssia tästä ilosta, älä epäröi! Mutta älä laita sellaisia kuvia tai videoita nettiin, joissa lapsesi on potalla.

Samoin tulisi välttää niiden kuvien postaamista, joissa vaihdat vaippaa tai kylvetät lastasi, tai joissa puet häntä. Se, että he ovat pieniä, ei tarkoita että heillä ei olisi oikeutta yksityisyyteen.

Alastomana tai puolialastomana oleminen kuvissa on erityisen vaarallista, jos kuvat pääsevät vääriin käsiin.

Älä jaa nolojen tilanteiden kuvia

Nolostuttaminen on jo kauan ollut vanhempien käyttämä työkalu, ja opettajatkin käyttävät sitä lasten rangaisemisessa. Mutta lapselle nauraminen tai hänen häpäiseminensä muiden edessä saa sinutkin näyttämään huonolta.

Ongelma on se, että sosiaalisen median kohdalla kaikki, minkä laitat sinne, jää sinne ikuisiksi ajoiksi.

Jos olet vihainen jostakin, mitä lapsesi on tehnyt, et tule parantamaan tilannetta näyttämällä tätä kaikille tutuillesi.

Tämä on asia, jonka tulisi pysyä kodin seinien sisäpuolella. Et tule tuntemaan oloasi yhtään paremmaksi, jos kerrot koko maailmalle, mitä lapsesi teki.

Älä laita kuvia, joissa on muita lapsia kuin omasi

Jos et koe haitaksi sitä, että laitat jukisuuteen kuvia lapsistasi, tämä on oma asiasi. Äitinä, isänä tai huoltajana tämä on sinun päätöksesi.

Se, mitä sinun ei kuitenkaan tulisi tehdä, on laittaa kuvia tai videoita, joissa on muita alaikäisiä.

Kukaan ei estä sinua ottamasta kuvia tai videoita puistossa, koulun tapahtumissa, synttäreillä tai missä tahansa muussa tilanteessa, jossa on lapsia yhdessä.

Sinun ei kuitenkaan tulisi laittaa kuvia muista alaikäisistä ilman näiden vanhempien lupaa. Samoin kenenkään muun ei tulisi laittaa kuvia sinun lapsistasi nettiin näin.

Älä jaa kuvia lapsistasi sairaina

Lapset voivat joskus olla ihastuttavia sairaanakin ollessaan. On kuitenkin yksi asia lähettää kuva tällaisesta tilanteesta isoäidille ja aivan toinen, kun näytät koko maailmalle sen, kuinka lapsesi on kaikkein haavoittuvimmillaan.

Sinun tulisi kunnoittaa lapsesi yksityisyyttä näinä haurauden hetkinä, sillä se mikä voi näyttää sinusta söpöltä, voi toisille olla sääliä aiheuttavaa.

Ja et koskaan tiedä, mihin kaikkialle kuvasi voivat päätyä sen jälkeen, kun ne pääsevät nettiin.

Älä laita kuvia, joissa on henkilökohtaista tietoa

Kuva voi olla tuhannen sanan arvoinen. Kun jaat kuvia tai videioita, joissa on henkilökohtaista tietoa, saatat tehdä jotakin hyvin riskiatista.

Saatat esimerkiksi paljastaa missä lapsesi opiskelee, osoitteenne ja/tai puhelinnumeronne (jos ne on kirjoitettu lapsesi reppuun tai johonkin muualle), päivittäiset rutiininne ja niin edelleen.

Henkilökohtaisen tiedon laittaminen verkkoon voi laittaa sinut ja lapsesi vaaraan. Ei ole mikään sattuma, että hallitukset monissa maissa ovat laittaneet voimaan tiukempia yksityisyyteen liittyviä lakeja.

Älä unohda, että jos paljastat henkilökohtaista tietoa, altistat itsesi ja lapsesi vaaralle.

Vielä lopuksi

Se, että moni meistä ei ole huolissaan kuvien jakamisesta lapsistaan sosiaalisessa mediassa ei tarkoita sitä, että sinun tarvitsisi ajatella samoin. On oma päätöksesi, haluatko suojella perheesi yksityisyyttä internetissä.

Mitä olet sitten mieltä tämän artikkelin kuvista? Ne ovat kaikki ostettuja kuvia maineekkaalta kuvasivustolta, joten meillä on kyllä kaikki tarvittavat luvat niiden käyttöön!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.