7 erinomaista lyhyttä romaania lapsille

7.8.2019

Lasten on hyvä oppia lukemisen taito ja tapa jo nuoressa iässä, ja on vanhempien tehtävä rohkaista jälkikasvuaan kirjojen pariin. Tässä artikkelissa listaamme seitsemän romaania lapsille ja nuorille, joista on hyvä aloittaa lukuharrastus.

Pienille lapsille on tärkeää valita kirjoja, joissa on paljon huomion kiinnittäviä kuvia ja ääniä. Siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa yhdistää kirjaimia ja ymmärtää lauseita, voidaan siirtyä vaativampien kirjojen pariin. Kirjoihin ja lukemiseen tottunut lapsi siirtyy kasvaessaan luonnostaan monimutkaisempiin teoksiin.

“Intohimoni on opettaa lapsia kasvamaan lukijoiksi ja tuntemaan olonsa mukavaksi kirjojen kanssa. Kirjojen ei tule olla pelottavia, vaan hauskoja, jännittäviä ja ihania.”

– Roald Dahl, kirjailija

7 erinomaista lyhyttä romaania lapsille

1. Pikku prinssi

Pikku prinssi on klassikko, jota rakastavat niin lapset kuin aikuisetkin. Tarina mielletäänkin usein saduksi, joka tarjoaa elämänfilosofiaa kaikille iästä riippumatta. Pikku prinssi on paitsi luetuin ja käännetyin ranskalainen kirja, myös yksi kaikkien aikojen myydyimmistä kirjoista.

Tämä kauniisti kuvitettu helppolukuinen kirja kertoo B612-tähdellä asuvasta Pikku prinssistä, joka tuntee olonsa yksinäiseksi ja lähtee vierailemaan muilla tähdillä, päätyen lopulta maahan. Maassa Pikku prinssi tapaa esimerkiksi aavikkoketun, jonka suusta kuullaan tarinan tärkeimpiä lauseita, ja kirjan kertojan, eli kirjailija Antoine de Saint-Exupéryn.

7 erinomaista lyhyttä romaania lapsille

2. Peukaloinen

Peukaloinen on alun perin suullisesti kerrottu kansansatu, joka julkaistiin vuonna 1697 Charles Perrault’n muokkaamana Hanhiemon tarinoita -satukokoelmassa.

Satu kertoo köyhästä puunhakkaajasta ja hänen vaimostaan, jotka päättävät hylätä lapsensa metsään, koska perheellä ei riitä rahaa ruokaan. Metsässä lapset kohtaavat lukuisia seikkailuja ja vaaroja, mutta monien käänteiden jälkeen perheen nuorin lapsi, pieni ja rohkea Peukaloinen, johdattaa sisaruksensa turvaan.

3. Sherlock Holmesin seikkailut

Lapsille sovitetut kirjallisuuden klassikot ovat yhä yleisempiä, ja myös Arthur Conan Doylen kirjoittamasta Sherlock Holmesin seikkailut -kokoelmateoksesta on olemassa nuoremmille lukijoille sopiva versio. Kyseinen kokoelma sisältää kolme ensimmäistä Sherlock Holmes -novellikokoelmaa.

Sherlock Holmes on kaikille tuttu fiktiivinen salapoliisihahmo, joka ratkaisee rikoksia viiltävän älynsä, tarkan havainnointikykynsä ja uskollisen apurinsa tohtori Watsonin avulla. Holmesin ja Watsonin seikkailut herättävät kenen tahansa lapsen mielikuvituksen.

4. Onnellinen prinssi

Oscar Wilden kirjoittama Onnellinen prinssi julkaistiin vuonna 1888 osana The Happy Prince and Other Tales -lastensatukokoelmaa. Tarina kertoo Onnellisen Prinssin patsaasta, joka suree kaupunkilaisten kokemaa kipua ja vääryyttä. Onnellinen Prinssi uskoi aina maailman olevan onnellinen paikka, kunnes hän todisti tavallisten puolustuskyvyttömien kansalaisten elämää. Oman elämänsä uhraten hän päättää auttaa kaupungin asukkaita tarjoamalla näille opetuksia arvoista, periaatteista ja hyvyydestä.

5. Ihmemaa Oz

Myös L. Frank Baumin kirjoittama Ihmemaa Oz on yksi kirjallisuuden klassikoista ja yksi parhaista fantasiatarinoista nuorille lukijoille. Kirja kertoo Dorothy-nimisen tytön seikkailusta Oz-maassa, ja siitä on tehty myös lukuisia elokuva- ja teatteriversioita.

7 erinomaista lyhyttä romaania lapsille

6. Saapasjalkakissa

Saapasjalkakissa on klassinen ranskalainen satu puhuvasta myllärin poikaa auttavasta kissasta. Saman tyylisiä kansansatuja on julkaistu ympäri Eurooppaa satoina versioina.

Kirjassa älykäs kissa muuttaa myllärin pojan täysin viisautensa ansiosta, ja tarinan alun köyhä ja toivonsa menettänyt nuori mies muuttuu rikkaaksi aateliseksi, joka päätyy naimisiin prinsessan kanssa.

7. Percy Jackson -sarja

Rick Riordanin 5-osainen Percy Jackson -kirjasarja on erittäin suosittu niin lasten kuin teini-ikäistenkin keskuudessa. Kirjat kertovat nuoresta Percy Jacksonista, jolla on diagnosoitu ADHD ja lukihäiriö, mikä johtuu siitä, että hän kuolevaisen ja jumalan lapsi.

Tämä kirjasarja on erinomainen mahdollisuus lapsille ja nuorille oppia klassisesta kirjallisuudesta moderniin yhteiskuntaan sijoittuvan tarinan kautta. Kirjoista on tehty myös elokuvaversioita.

Kuten huomaat, lapsille ja nuorille on tarjolla valtavasti mielenkiintoisia kirjoja, jotka auttavat heitä rakastumaan kirjallisuuteen ja lukemiseen. Kirjojen avulla lapset oppivat maailmasta, tutustuvat uusiin kulttuureihin ja oppivat kielestä itsestään. Jossain vaiheessa elämäänsä jokainen lapsi, jota on kotona rohkaistu lukemaan, kiittää vanhempiaan.