Anna lukemisen lahja: Parhaat kirjat teini-ikäisille - Äitiyden Ihme
 

Anna lukemisen lahja: Parhaat kirjat teini-ikäisille

Lukeminen on olennainen osa kasvatusta. Se on hyvä käytäntö, joka tulisi iskostaa lapsiin jo nuoresta iästä lähtien, ja sen ylläpitämiseen kannattaa rohkaista lapsen ollessa murrosiässä.
Anna lukemisen lahja: Parhaat kirjat teini-ikäisille
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 28 tammikuuta, 2019

Teini-ikäiset ovat usein intohimoisia lukemiaan kirjoja kohtaan ja usein myös kriittisempiä teoksen sisällön suhteen. Jotkut alkavat jopa luoda omia kirjallisia tuotoksia nuoresta iästä lähtien. On olemassa lukuisia kirjoja, jotka kannustavat nuoria nauttimaan lukemisesta. Tämän päivän aiheenamme ovatkin parhaat kirjat teini-ikäisille.

Lukeminen on aina hyvä idea. Itselleen sopivan kirjan valitsemiseksi on hyvä tietää jotain kirjan aiheesta ja ydinsanomasta. Monella kirjalla on voimakas vaikutus lukijaansa – joskus jopa niin voimakas, että se voi muuttaa lukijan elämän.

On olemassa lukuisia teini-ikäisille erinomaisesti soveltuvia kirjoja, jotka sopivat heidän mieltymyksiinsä, kiinnostuksen kohteisiinsa ja tavoitteisiinsa. Alla on muutama ehdotus teineille sopivista kirjoista, jotka auttavat nuoria kehittämään intohimoa lukemista kohtaan.

Parhaat kirjat teini-ikäisille

1. Vanhan rouvan salaiset paperit (E. L. Konigsburg)

Tämä kirja kertoo Claudian kiehtovan tarinan. Claudia ja hänen veljensä päättävät karata kotoaan saadakseen enemmän arvostusta vanhemmiltaan. Lapset onnistuvat karkaamaan, ja seikkailu voi alkaa – Metropolitan Museum of Art -museossa New Yorkissa.

Museossa lapset huomaavat patsaan, joka saa heidät uteliaiksi. Selvittäessään patsaan alkuperää lapset löytävät tiensä taideteoksen entisen omistajan rouva Basil E. Frankweilerin luokse.

2. Yöllisen koiran merkillinen tapaus (Mark Haddon)

Christopher Boone, 15-vuotias Aspergerin oireyhtymää sairastava poika, asuu isänsä kanssa. Hänen äitinsä on kuollut. Christopher on hyvä oppilas ja erityisen lahjakas matematiikassa. Hänellä on lisäksi erityisen hyvä muisti.

Christopherilla on kuitenkin ongelmia kommunikoinnin ja muutaman muun elämän osa-alueen kanssa. Hän ei esimerkiksi voi sietää ruskeaa tai keltaista väriä. Hän myös raivostuu, jos toiset koskevat häneen.

Christopherin löydettyä naapurin kuoliaaksi piestyn koiran ruumiin, hänen opettajansa kehottaa häntä kirjoittamaan tapahtuneesta. Christopher ryhtyykin selvittämään, kuka tappoi koiran.

Sherlock Holmesin inspiroimassa etsivätyössään Christopher kohtaa lukuisia yllätyksiä. Jäljet johdattavat hänet monen odottamattoman sattumuksen luokse.

Anna lukemisen lahja: Parhaat kirjat teini-ikäisille

3. Dyyni (Frank Herbert)

Dyyni on ihanteellinen kirja tieteiskirjallisuuden ystäville. Kirja vie lukijat mukanaan Arrakis-nimiselle planeetalle.

Arrakis on erityislaatuinen paikka, koska se on maailmankaikkeuden ainoa planeetta, josta saadaan melangea – ihmisille mahtavat voimat antavaa maustetta, joka on universumin tärkein aines. Kokonaiset perhekunnat ovat omistautuneet melangen keräämiselle. Ahneus ja kunnianhimo kuitenkin johtavat planeetan asukkaat petokseen.

Monien sattumusten kautta romaanin päähenkilö hylätään Arrakis-planeetan karuun autiomaahan, missä hänen täytyy selviytyä pysyäkseen hengissä ja palatakseen vaatimaan oikeutta.

Tätä palkittua kirjaa lukiessaan teinit pääsevät tutustumaan politiikan, uskonnon, ekologian, teknologian ja ihmisten tunteiden monikerroksiseen vuorovaikutukseen.

4. Paha saapuu portin taa (Ray Bradbury)

Tämä romaani yhdistelee kahden eri genren, kauhun ja fantasian, elementtejä. Kirjan tapahtumat sijoittuvat lokakuuhun.

Päähenkilöiden, 13-vuotiaiden naapurusten Jim Nightshaden ja William Hallowayn, elämä oli ennen aivan tavallista ja arkista. Eräänä päivänä karnevaali saapuu kaupunkiin, ja hyvin outoja asioita alkaa tapahtua. Tätä seuraavat painajaismaiset tapahtumat opettavat päähenkilöt taistelemaan pelkoa vastaan.

Anna lukemisen lahja: Parhaat kirjat teini-ikäisille

5. Näkymätön mies (H. G. Wells)

Griffin-niminen tiedemies kehittää vuosien kovan selvitystyön ja tutkimuksen jälkeen näkymättömäksi muuttumisen kaavan.

Griffin muuttaa itsensä näkymättömäksi, mutta ei pysty kumoamaan kokeensa vaikutusta ja muuttumaan takaisin näkyväksi. Hän alkaa kylvää kauhua kotikaupungissaan oudolla käytöksellään ja kammottavalla olemuksellaan.

Tästä alkavat kirjan seikkailut. Griffin kohtaa lopulta vanhan ystävänsä tohtori Kempin. Kemp tuntee Griffinin salaisuuden, ja hänen on päätettävä, haluaako hän auttaa ystäväänsä vai ei.

Hän, joka lukee ja kävelee paljon, pääsee pitkälle ja tietää paljon.

– Miguel de Cervantes Saavedra

Lasten on hyvä aloittaa lukeminen jo varhaisessa iässä. Tämä hyvä tapa pysyy mukana lapsen kasvaessa ja saavuttaessa murrosiän ja laajenee koko elämän kestäväksi intohimoksi.

Voi olla haastavaa valita oikea kirja, joka herättää teini-ikäisen mielenkiinnon. On tärkeää valita laadukas kertomus, joka vetoaa nuoreen mieleen, minkä lisäksi on hyvä pitää mielessä kirjan opettavaiset ja kasvatukselliset puolet. Pidä siis tämä lista mukanasi seuraavan kerran kirjakauppaan mennessäsi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Konigsburg, E. L. (2016). Los archivos secretos de la Sr. Basil E. Frankweiler. Palabra.
  • Haddon, M. (2016). El curioso incidente del perro a medianoche. Salamandra.
  • Covey, S. (2013). Las 6 decisiones más importantes de tu vida. Palabra.
  • Herbert, F. (2019). Dune. Nova.
  • Mendoza, E. (ed. 2016). La verdad sobre el caso Savolta. Booket.
  • Bradbury, R. (ed. 2019). La feria de las tinieblas. Planeta.
  • Sierra i Fabra, J. (2019). Kafka y la muñeca viajera. Siruela.
  • Wells, H. G. (ed. 2017). El hombre invisible. Lebooks Editora.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.