4 tieteellistä koetta, jotka innostavat lasta oppimaan - Äitiyden Ihme
 

4 tieteellistä koetta, jotka innostavat lasta oppimaan

Tässä artikkelissa esittelemiemme tieteellisten kokeiden avulla lapsi oppii ja kehittää analysointikykyään. Nämä koejärjestelyt ovat hauska tapa viettää yhteistä perheen keskeistä aikaa.
4 tieteellistä koetta, jotka innostavat lasta oppimaan
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 18 kesäkuuta, 2019

Tiede on aihealue, jota suuri osa lapsista rakastaa, kunhan se esitellään heille oikealla tavalla. Esimerkiksi erilaisten kokeiden suorittaminen tarjoaa lapselle mahdollisuuden ymmärtää ympäröivää maailmaa paremmin – siitä puhumattakaan, kuinka mielenkiintoista tutkimusten tuloksia on tarkastella.  Tämän vuoksi esittelemmekin tänään neljä tieteellistä koetta, jotka auttavat lasta oppimaan helpolla ja hauskalla tavalla.

4 hauskaa tieteellistä koetta

Kiveksi muuttuva kananmuna

Tässä kokeessa lapselle esitellään, kuinka kananmuna muuttuu rikkoutumattomaksi pelkkää viinietikkaa apuna käyttäen. Tätä tieteellistä koetta varten tarvitaan:

  • Kananmuna
  • Kannellinen lasipurkki
  • Valkoviinietikkaa

Nosta kananmuna lasipurkkiin, täytä 2/3 purkista valkoviinietikalla ja aseta kansi purkin päälle. Anna kananmunan olla purkissa 48 tuntia. Kahden vuorokauden kuluttua muna voidaan nostaa purkista, jolloin sen huomataan muuttuneen oranssihtavaksi ja rikkoutumattomaksi.

Näin tapahtuu kalsiumkarbonaatin vaikutuksesta, joka on liukenevassa muodossa valkoviinietikassa, ja muodostaa kananmunan kuoreen kovan ja läpäisemättömän kerroksen.

4 tieteellistä koetta, jotka innostavat lasta oppimaan

Kävely kananmunien päällä

Kuten huomaat, voit hyödyntää kananmunia monessa tieteellisessä kokeessa. Kysy lapselta, mitä tapahtuu, jos kävelee kananmunien päällä. Lapsi tietysti vastaa, että kananmunat menevät rikki, mutta tulet osoittamaan tieteellisellä kokeella, että näin ei olekaan.

Käydäänpä siis töihin! Kananmunat tulee asettaa laatikkoon kaikki samaan asentoon. Varmista alkuun, että kaikki kananmunat ovat ehjiä. Sitten voit auttaa lasta astumaan kananmunien päälle niin, että lapsen paino jakaantuu kananmunille tasaisesti – tämä on hyvin tärkeää. Kun lapsi seisoo varmasti munien päällä, anna hänen kävellä.

Kananmunat eivät mene rikki, koska kananmunan muoto on hyvin samankaltainen kuin 3-D- holvikaaren eli arkkitehtuurinen muoto, joka kestää yhtenäistä painetta.

Paristo sitruunasta

Tämän tieteellisen kokeen voi suorittaa käyttämällä sitruunaa, ruuvia sekä kuparikolikkoa. Leikkaa sitruunaan kaksi viiltoa. Aseta sitten ruuvi toiseen viiltoon ja kuparikolikko toiseen.

Jos kotoasi löytyy yleismittari, voit mitata sitruunan tuottamaa sähkövirtaa ja käyttää sitruunaa käynnistämään elektronista laitetta.

Näin tapahtuu, kun ruuvi välittää elektroneja kuparikolikkoon, mikä luo pienen sähkövirran.

Kotitekoinen lämpömittari

Luodaksesi ilmalämpömittarin, tarvitset joitakin materiaaleja, joita kotoasi voi löytyä:

  • tyhjä 50 ml:n pullo
  • läpinäkyvä juomapilli
  • savea
  • vettä pullon täyttämiseen
  • sakset
  • kulho kuumaa vettä
  • elintarvikeväriä
  • alkoholia ja jäitä kalibroimiseen

Työvaiheet:

  1. Tee saksilla pullon korkkiin reikä ja laita reikään juomapilli.
  2. Sinetöidäksesi korkin kunnolla, laita siihen savea, niin se ei vuoda.
  3. Täytä pullo puolilleen vettä.
  4. Lisää veteen muutama tippa elintarvikeväriä, jotta nesteen nouseminen pillissä näkyy selkeämmin.
  5. Sulje pullo ja varmista, että pilli on alueella, josta vesi lähtee.
  6. Laita pullo kulhoon, jossa on kuumaa vettä. Tämä saa aikaan molekyylien villiintymisen, mikä nostaa nesteen pilliä pitkin ylös.
  7. Voit seurata, kuinka kuuma vesi nostaa nestettä pillissä.
Tieteellisten kokeiden avulla lapsi ymmärtää paremmin ympäröivää maailmaa

Riippuen lapsesi iästä, voit nostaa lämpömittarin kalibroinnin vaikeustasoa lisäämällä seokseen alkoholia.

Sinun pitää tietää, milloin vesi on 90-asteista, jonka takia veden lämpötila tulee nostaa kiehumispisteeseen, jonka jälkeen upottaa pullo veteen viiden minuutin ajaksi. Tee merkki pulloon, missä kohtaa vesi nousee ja milloin se on 90-asteista.

Tee sama veden ollessa 0-asteista ja upota pullo kulhoon, jossa on vettä ja jäitä, toiseksi viideksi minuutiksi. Näin olet saanut selville sen, milloin vesi on sekä 0- että 90- asteista ja voit laskea silmäilemällä keskimääräisen lämpötilan.

Tekemällä näitä neljää tieteellistä koetta, lapsen kiinnostus ja kysymykset heräävät. Näiden lisäksi myös elektroniset laitteet unohtuvat ainakin hetkeksi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.