3 tarinaa, jotka opettavat lapsille suvaitsevaisuutta - Äitiyden Ihme
 

3 tarinaa, jotka opettavat lapsille suvaitsevaisuutta

Jos haluat lapsesi kasvavan suvaitsevaiseksi nuoreksi ja aikuisiksi, tarjoa hänelle hänen tarvitsemansa työkalut tämän tärkeän taidon oppimiseen. Tämän päiväisessä artikkelissamme jaamme kolme kirjaa, joista jokainen sisältää tärkeä opetuksen suvaitsevaisuudesta.
3 tarinaa, jotka opettavat lapsille suvaitsevaisuutta
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 05 syyskuuta, 2019

Suvaitsevaisuus ja toisten kunnioitus kuuluvat epäilemättä tärkeimpien arvojen joukkoon, joita voimme lapsillemme opettaa. Jos koet näiden hyveiden selittämisen ja opettamisen vaikeaksi, ota avuksesi valmiita työkaluja, jotka opettavat lapsille suvaitsevaisuutta helposti ymmärrettävällä tavalla. Esimerkiksi tässä artikkelissa jakamistamme tarinoista on hyvä aloittaa.

Lapset ovat kuin sieniä, sillä he kuuntelevat jatkuvasti ja imevät itseensä kaiken ympärillään olevan tiedon. Lapseen on tärkeä iskostaa hyviä arvoja jo pienestä pitäen, jotta tämä käyttäytyy ystävällisesti ja kohteliaasti muita ihmisiä kohtaan.

On vanhempien tehtävä keskustella lapsen kanssa maailman ja ihmisten monimuotoisuudesta ja altistaa heidät erilaisille kulttuureille. On tärkeää, että lapset kasvavat myötätuntoisiksi ja ymmärtäväisiksi nuoriksi ja aikuisiksi.

3 tarinaa, jotka opettavat lapsille suvaitsevaisuutta

1. David Walliams: Poika ja mekko

3 tarinaa, jotka opettavat lapsille suvaitsevaisuutta

David Walliamsin Poika ja mekko –kirjan päähenkilö on 12-vuotias Dennis, joka kärsii vanhempiensa avioerosta. Hän kaipaa äitiään ja saa lohtua tämän vaatteiden käyttämisestä. Dennis harrastaa jalkapalloa ja nauttii pelaamisesta, mutta hänen toinen intohimonsa on muoti ja naistenvaatteet. Tätä hän ei kuitenkaan uskalla kertoa isälleen tai isoveljelleen.

Walliams kritisoi kirjassaan vielä tänäkin päivänä valloillaan olevia sosiaalisia ennakkoluuloja, yhdistäen tarinaan ystävyyden, huumorin, suvaitsevaisuuden ja kunnioituksen.

2. R.J. Palacio: Ihme

R.J. Palacion Ihme-kirjaa suositellaan yli 9-vuotiaille lukijoille. Siinä kerrotaan nuoresta August Pullmanista, jonka kasvot ovat pahasti epämuodostuneet. Poika on käynyt muutaman vuoden kotikoulua, mutta 10 vuoden iässä hänen on aika siirtyä opiskelemaan tavalliseen kouluun. August ei muuta halua kuin tulla koulutovereidensa hyväksymäksi, mutta näiden vakuuttaminen siitä, että hän on aivan samanlainen kuin kaikki muutkin lapset, ei ole aivan yksinkertaista.

Kyseessä on hauska ja rohkaiseva romaani ennakkoluulojen kohtaamisesta, hyväksynnästä ja sinnikkyydestä.

“Suvaitsevaisuus on paras uskonto.”

– Victor Hugo

3 tarinaa, jotka opettavat lapsille suvaitsevaisuutta

3. Rachel Anderson: Jenni saa ystävän

Rachel Andersonin Jenni saa ystävän -kirjan päähenkilö on kehitysvammainen nuori Jenni, joka rakastaa pikkusiskoaan syvästi.

Jenni tuntee usein itsensä yksinäiseksi, ja tilanne kärjistyy, kun hänen siskonsa tuo kotiin vierailulle ystävänsä Petran, joka pilkkaa Jenniä. Pian naapuriin muuttaa uusi perhe, jonka 3-vuotiaaseen poikaan Jenni tutustuu, ja josta tulee hänen hyvä ystävänsä. Myöhemmin myös Jenni ja Petra saavat välinsä selvitettyä.

Kirjassa käsitellään ongelmia ja konflikteja, jotka voisivat olla myös todellisuudessa kehitysvammaisten lasten arkipäivää. Tarinassa painotetaan suvaitsevaisuuden ja ymmärtäväisyyden kaltaisia hyveitä.

Suvaitsevaisuutta opettavat kirjat ovat erinomainen työkalu hyvien arvojen opettamiseen lapselle. Suuntaa siis paikalliseen kirjastoon tai kirjakauppaan ja nauti yhteisestä lukuajasta lapsesi kanssa


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.