Täti on parhaimmillaan kuin toinen äiti - Äitiyden Ihme
 

Täti on parhaimmillaan kuin toinen äiti

Täti on parhaimmillaan kuin toinen äiti
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Täti on usein lähes yhtä innoissaan sisaruksensa lapsista kuin vanhemmat itse. Täti on perheen tärkeä tukipilari, joka tarjoaa lapsille halauksia ja tukea ja vanhemmille auttavan käden kykyjensä mukaan. Parhaimmillaan täti on sisaruksensa lapsille kuin toinen äiti.

Tädin kokema rakkaus sisarustensa lapsia kohtaan on hyvin erityistä, koska se on täynnä onnea ja seikkailua. He muodostavat ystävyyssuhteen, johon kuuluu luottamusta, kujeilua, leikkiä ja jonkin verran kurinpitoakin.

Vaikka täti saattaa olla sallivampi kuin lapsen omat vanhemmat, hän tietää kyllä miten laatia rajat varovaisesti ja herkästi. He pitävät aina tarkkaa huolta sisarustensa lapsista.

Kaikkien näiden piirteiden vuoksi lapset usein näkevät tätinsä toisena äitinään. Heille täti on ystävä ja myös suojelija.

Täti on parhaimmillaan kuin toinen äiti

Toinen äiti kertoo minulle satuja

Täti on usein tasapainoittelija lapsen ja vanhempien välillä. Täti tietää kaikki osapuolet melko hyvin ja siksi heidän näkökulmansa tiettyihin asioihin voi olla hyvinkin viisas.

Täti on myös hyvä satujen ja tarinoiden lähde. Hän muistaa aina hauskoja hetkiä lapsuudestaan sisarustensa kanssa, joita hän kertoo rakastavaan sävyyn sisarustensa lapsille.

Täti on kuin toinen äiti, koska hänestä tulee myös sairaanhoitaja tai opettaja jos sisaruksenlapsi sitä tarvitsee. Sisarustenlapset pitävät tätiä usein läheisenä ystävänä ja uskottuna. Täti huolehtii aina heidän hyvinvoinnistaan.

Vain täti voi tarjota halauksia niin kuin äiti, pitää salaisuuksia niin kuin sisko, ja jakaa heidän kanssaan hauskoja hetkiä niin kuin ystävä.

Tädin tehtävä lapsen terveessä kehityksessä

Tädin tehtävä lasten elämässä ja kehityksessä on tärkeä monelta eri näkökannalta. Yksi näistä näkökulmista on psykologinen, sillä hänen tehtävänsä on tärkeä perheen tiedostamattomalle rakenteelle.

Tämä “Tiedostamaton perheen rakenne” kasvaa olemassaolevien perheen siteiden kanssa, jotka muodostuvat alitajunnassamme.

“Ne ovat perheen salaisuuksia. Siteitä esi-isiemme kanssa. Ne ovat asioita, joita ei sanota ääneen, tai jotka sanotaan vain osittain tai jotka ymmärretään huonosti. Kaikki kokemamme muokkaa meitä ja määrittää alitajuntaista psykologiaamme“, mainitsee psykologi Florencia del Rocio López artikkelissaan.

Täti on parhaimmillaan kuin toinen äiti

Vauvan saapuminen muuttaa kaiken

Kun perhe saa uuden jäsenen, kaikkien elämä muuttuu. Tädistä todellakin tulee kuin toinen äiti, joka huolehtii sisaruksensa lapsista kuin omistaan.

Moni täti oppii paljon äitinä olemisesta kun hän pitelee sisaruksensa pientä lasta sylissään, ja hän tuntee uutta kutsumusta kehittää äidinvaistoaan.

Kaikki tädille asetetut tehtävät määritellään uusien lasten syntyessä perheeseen. Sisarustenlapset erityisesti tekevät sisarusten – joista on nyt tullut äitejä tai isiä ja tätejä – välillä olevasta siteestä entistäkin tiukemman. 

Perheessä oleva rakkaus kasvaa taatusti siitä hetkestä lähtien, kun täti kokee pienen sisaruksenlapsen rakkauden sydämessään. Kun täti hukkuu pienokaisen silmiin ja kokee yhteyttä tämän pikkuisen ihmisen lempeyden kanssa, hän toivoo että lapsi olisi hänen omansa.

Tämä rakkaus jatkaa kasvamistaan ja kehittymistään kun pieni sisaruksenlapsi kasvaa. Ajan myötä tädin rooli muuttuu suosikkihuoltajasta ystäväksi.

Muista, että tädit ovat tärkeitä

Älä unohda, että tädit voivat jakaa kiinnostuksenkohteensa sisarustenlasten kanssa. Vanhemmat eivät aina voi jakaa kiinnostuksenkohteitaan samalla tavalla lastensa kanssa ajanpuutteen tai muiden syiden takia.

Del Rocio Lópezin artikkelin mukaan tädin ja sisarustenlasten välillä on myös erityinen side, joka on verrattavissa lasten ja isovanhempien väliseen suhteeseen. Tässä tapauksessa sukupolven välinen ero ei vain ole yhtä suuri, ja heidän tapa näyttää rakkautta on hyvin erilainen.

Melanie Notkin, tädeille ja kummitädeille tarkoitettu Fiksu Täti – Savvy Auntie -virtuaaliyhteisön perustaja kertoo kuinka tädin ja lasten välinen suhde muodostuu siksi, koska tädillä ei ole samoja velvollisuuksia kuin vanhemmilla.

Vanhempien täytyy toisinaan kurittaa lapsiaan, ja tämän takia heidän suhde lapsiin on hyvin erilainen kuin tädillä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.