Opeta lapsia käyttämään teknologiaa vastuuntuntoisesti - Äitiyden Ihme
 

Opeta lapsia käyttämään teknologiaa vastuuntuntoisesti

Nykypäivänä lapsemme elävät valtaosin digitalisoidussa ympäristössä. Tämän huomioidaksesi sinun tulee vanhempana opettaa lapsiasi käyttämään teknologiaa vastuuntuntoisesti ja terveellisellä tavalla.
Opeta lapsia käyttämään teknologiaa vastuuntuntoisesti
Natalia Cobos Serrano

Kirjoittanut ja tarkastanut sosiaalipedagogi Natalia Cobos Serrano.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Teknologia on nykyään suuri osa päivittäistä elämäämme, ja tähän liittyy luonnollisesti niin hyviä kuin huonojakin puolia. Kun yhteiskunnastamme tulee yhä enemmän ja enemmän teknologiasta riippuvainen, heräävät kysymykset ja huolenaiheet siitä, kuinka lapsemme voivat käyttää kaikkea tätä tarjolla olevaa teknologiaa vastuuntuntoisesti. Kuinka se oikein ylipäätään vaikuttaa lasten elämään sekä terveyteen? Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, joiden avulla opetat lapsia käyttämään teknologiaa vastuuntuntoisesti.

Yksi teknologian liikakäytön haittavaikutuksista niin aikuisilla kuin lapsillakin ovat fyysiset sekä kognitiiviset ongelmat. Liiallinen ruutuaika voi aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä, selkäkipua, silmien kuivuutta ja ahdistusta. Teknologia on kuitenkin ainoa tie eteenpäin, joten et voi varjella lastasi siltä täysin. Vanhempana sinun tulee ymmärtää myös se, että lapsesi on pakko oppia käyttämään teknologiaa elämänsä varrella. Sinun tulee siis opettaa lapsia käyttämään teknologiaa vastuuntuntoisesti sekä terveellisellä tavalla.

“Teknologia on vain työkalu. Jotta lapset saadaan motivoitumaan ja työskentelemään yhdessä, on opettajalla tärkein tehtävä.”

– Bill Gates –

Lapsia tulee opettaa käyttämään teknologiaa vastuuntuntoisesti.

Näin opetat lapsia käyttämään teknologiaa vastuuntuntoisesti

Neuvottele ja aseta rajoja

Vaikka sinä oletkin aikuisena päättäjän roolissa, joskus on parempi neuvotella ja sopia yhdessä lasten kanssa teknologian käyttöön liittyvistä rajoituksista. Jatka näin, kunnes lapsesi kasvavat vanhemmiksi. Rajoituksiin voi kuulua mm. se, kuinka paljon lapselle sallitaan ruutuaikaa päivässä ja minkälaista sisältöä he saavat katsoa netistä.

Varaa perheellenne yhteistä, teknologiasta vapaata aikaa

Perheiden tulisi viettää aikaa yhdessä myös ilman älypuhelimia ja tietokoneita. Mikäli tarpeellista, voitte sopia erikseen aikataulun, jolloin koko perhe sitoutuu viettämään päivän yhdessä ilman teknologiaa. Perheen viettämä yhteinen aika ilman teknologian häiriötekijöitä voi auttaa myös tiivistämään perheenjäsenten välisiä suhteita.

Perheen tulisi viettää aikaa yhdessä ilman teknologiaa.

Käytä 20–20–20-sääntöä

Yhdysvaltain optikkoyhdistys varoittaa vanhempia siitä, että lapsilla voi ilmetä samoja oireita kuin aikuisillakin, mikäli he viettävät liikaa aikaa tietokoneen näytön ja muun teknologian parissa päivittäin. Yksi tapa välttyä näiltä oireilta on hyödyntää 20–20–20-sääntöä. Tällä tarkoitetaan, että aina 20 minuutin välein siirrät katseesi pois tietokoneen näytöltä 20 sekunnin ajaksi, katsoen 20 jalan (noin kuuden metrin) päähän.

Valvo lapsia

Sellaiset lapset, joilla on rajoittamaton pääsy Internetiin, altistuvat kaikenlaiselle sisällölle. Tällaisissa tilanteissa lasten valvominen on vanhempien paras apu. Se auttaa suojaamaan lapsia haitalliselta ja riskialttiilta sisällöltä.

“Jos jatkamme teknologian kehittämistä ilman viisautta tai varovaisuutta, palvelijastamme voi hyvinkin tulla teloittajamme.”

– Omar N. Bradley –

Jos vanhemmat haluavat opettaa lapsia käyttämään teknologiaa vastuuntuntoisesti, heidän on näytettävä mallia.

Ole itse hyvä roolimalli lapsillesi

Nykypäivänä älypuhelimet aiheuttavat paljon säpinää niin lasten ja teini-ikäisten kuin aikuistenkin keskuudessa. Vanhemmat ovat itsekin usein puhelin kädessään sekä viettävät suuren osan ajasta istuen tietokoneen ääressä tai selaten tablettia.

Jos siis haluat lastesi käyttävän teknologiaa vastuullisesti, sinun tulee tarkastella ensin omaa käyttäytymistäsi. Sinun tulee toisin sanoen ensin itse opetella käyttämään sitä terveellisellä tavalla, jotta voi toimia hyvänä roolimallina lapsillesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.