Onko väärin antaa vauvan itkeä pitkään? - Äitiyden Ihme
 

Onko väärin antaa vauvan itkeä pitkään?

Onko väärin antaa vauvan itkeä pitkään?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 06 maaliskuuta, 2020

Jokainen vanhempi on todennäköisesti miettinyt monta kertaa, onko väärin antaa vauvan itkeä vai pitäisikö lasta lohduttaa välittömästi tämän alkaessa kyynelehtiä. Asiaa ei varsinaisesti auta se, että sekä vanhemmilla että asiantuntijoilla on asiasta hyvin eriäviä mielipiteitä.

Siinä missä toiset suosittelevat, että vauvan annetaan itkeä, jotta hän oppii rauhoittumaan yksin, toiset ovat vahvasti sitä mieltä, että itkevä lapsi tarvitsee vanhempaansa tunteakseen olonsa turvalliseksi. Päätöksen tekevät tietysti vanhemmat itse, mutta tässä artikkelissa listaamme muutamia tärkeitä syitä siihen, miksi lapsen ei kannata antaa itkeä pitkään itsekseen.

Itkeminen on lapsen kieli hänen varhaisissa elämänvaiheissaan, sillä hänellä ei ole muuta tapaa kertoa tunteistaan ja tarpeistaan. Vauva itkee ilmaistakseen pelkoa, nälkää, väsymystä, epämukavaa oloa sekä kiintymyksen ja huomion tarvetta. Vanhempien on ymmärrettävä, että itkiessään lapsi yrittää kertoa heille jotain.

“Itku on toisinaan tapa ilmaista asioita, joita ei voida sanoa sanoin.”

– Concepción Arenal

Onko väärin antaa vauvan itkeä pitkään?

Mitä seurauksia sillä voi olla, että vauvan annetaan itkeä pitkään?

Se, että vanhempi ei reagoi nopeasti vauvan itkuun, voi saada lapsen tuntemaan olonsa epävarmaksi ja pelokkaaksi, mikä voi vahingoittaa häntä ja aiheuttaa hänelle ahdistusta. Se voi jopa heikentää pitkällä aikavälillä hänen kykyään suhtautua muihin.

Itkiessään yöllä vauva tuntee olonsa turvattomaksi ja kaipaa äitinsä tai isänsä läheisyyttä. Kun tämä tarve täytetään, lapsi on onnellinen, mikä kasvattaa hänen itseluottamustaan ja luottamustaan etenkin perheenjäseniään kohtaan.

Tutkimuksissa on havaittu, että se, että vauvan annetaan itkeä pitkään, aiheuttaa hänelle stressiä. Tämä stressi saa elimistön vapauttamaan kortisolia, joka voi liian suurissa määrin vaurioittaa hiljattain muodostuneita neuroneita ja neuronien välisiä hermoliitoksia. Tämän hormonin runsas määrä elimistössä voi aiheuttaa jopa oksentelua. Elimistö pyrkii tasapainottamaan tilannetta erittämällä muita hormoneja kuten endorfiineja, jotka rauhoittavat lasta.

Itkemiseen tottuminen voi laukaista kiukkukohtauksia

Lapset kokevat kiukkukohtauksia monista eri syistä, joista yksi on se, että he ovat tottuneet itkemään saadakseen haluamansa. Tämän vuoksi vanhempien on tärkeä osoittaa lapselle, että olemassa on parempia tapoja kommunikoida ja ilmaista itseään.

“Se, joka usein itkee runsaasti, osaa myös nauraa voimakkaasti seuraavassa hetkessä.”

– Oscar Wilde

Jokaisessa perheessä tulee vastaan hetkiä, jolloin lapsi alkaa itkeä, eivätkä vanhemmat pysty reagoimaan tilanteeseen välittömästi. Vanhempien onkin käytettävä maalaisjärkeä siinä, kannattaako käsillä oleva tehtävä – kuten autolla ajo – suorittaa loppuun ennen kuin lasta aletaan lohduttaa.

Kun lapsi kasvaa, hänen on opittava, että hän ei saa aina kaikkea haluamaansa, eikä kaikki, mitä hän tahtoo, tapahdu välittömästi. Näin hän oppii pikkuhiljaa kärsivällisyyttä ja muita aikuisille tärkeitä ominaisuuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cassidy, S. Babies left to cry can suffer brain damage, warns parenting Guru. 2010. The Independent. [Online].
  • M R Rao, et al. Long Term Cognitive Development in Children with Prolonged Crying. National Institutes of Health. Archives of Disease in Childhood. 2004; 89: 989-992.
  • Stifter and Spinrad. The Effect of Excessive Crying on the Development of Emotion Regulation. Infancy, 2002; 3(2), 133-152.
  • Teicher MH et al. The Neurobiological Consequences of Early Stress and Childhood Maltreatment. Neuroscience Biobehavior Review 2003, Jan-Mar; 27(1-2):33-44.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.