Näitä viittä valhetta ei tule koskaan kertoa lapselle - Äitiyden Ihme
 

Näitä viittä valhetta ei tule koskaan kertoa lapselle

Näitä viittä valhetta ei tule koskaan kertoa lapselle
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jokainen vanhempi on todennäköisesti joskus kertonut lapselleen valkoisen valheen selvittääkseen vaikean tilanteen tai pitääkseen yllä rauhaa ja hiljaisuutta. Vaikka vanhemman tarkoitusperät ovatkin yleensä viattomat, tietyt lausahdukset voivat satuttaa tai hämmentää lasta. Seuraavaksi listaamme viisi sellaista valkoista valhetta, joita ei tule koskaan kertoa lapselle.

Näitä viittä valhetta ei tule koskaan kertoa lapselle

Mitä tapahtuu, kun lapselle valehdellaan tai hänelle tehdyt lupaukset rikotaan? Ensinnäkin tämä saattaa opettaa lapselle valehtelun olevan hyväksyttävää, minkä lisäksi lapsi voi alkaa ajatella, että vanhemman sanaan ei voi luottaa. Valheet eivät koskaan ole hyvästä, mutta tietyn tyyppiset valheet ovat erityisen haitallisia lapselle.

1. En jaksa sinua enää

Moni vanhempi on tokaissut näin lapselleen ollessaan väsynyt tai vihainen. Vaikka tämän tyyppiset lausahdukset johtuvatkin vain hetkellisestä turhautumisesta, lapsi ei ymmärrä, että vanhempi ei oikeasti tarkoita sanomaansa. Jos vanhemmalta pääsee tällainen sammakko suustaan, on hänen syytä keskustella asiasta lapsen kanssa mahdollisimman pian. Heti, kun tilanne on rauhoittunut, kannattaa vanhemman istua lapsen kanssa alas ja selittää tälle, että kyseessä oli hänen oma virheensä, eikä hän tarkoittanut sanomaansa.

Näitä viittä valhetta ei tule koskaan kertoa lapselle

2. Jos et tee kuten sanon, soitan poliisille

Jokainen vanhempi unelmoi siitä, että lapsi tottelee kaikissa asioissa ja tekee epäröimättä ja vastaan sanomatta juuri kuten häneltä on pyydetty. Kaikki kuitenkin tiedämme, että yksikään lapsi ei käyttäydy aina täysin toivotulla tavalla, ja toisinaan vanhemmat turvautuvat tällaisissa tilanteissa uhkailuun.

Esimerkiksi poliisilla uhkailu voi kuitenkin pelottaa lasta ja loukata hänen tunteitaan. Näin toimimalla vanhempi saattaa tahtomattaan viestittää lapselle, että mikäli tämä ei käyttäydy halutulla tavalla, tämän seuraa ei enää kaivata. Yksikään vanhempi ei varmasti halua lapsensa tuntevan näin, joten tällaisia uhkauksia kannattaa välttää.

3. Olet kunnossa, tämä ei ole iso juttu

Yllättävän monella vanhemmalla on tapana vähätellä tilanteita, joissa lapsi satuttaa itsensä tai pahoittaa mielensä. Vanhemmalla on mielessään lapsen etu, ja hän toimii näin pyrkiessään hälventämään lapsen säikähdystä ja pelkoa, mutta toisin kuin voisi kuvitella, tällainen käytös saattaa vain pahentaa tilannetta.

Mitä lapsi oppii siitä, että hänen kaatuessaan tai saadessaan haavan, vanhempi kertoo, että kyseessä ei ole iso asia? Hän oppii, että hänen omat tunteensa ja vanhemman kokema todellisuus eivät täsmää. Tämä voi olla lapselle hämmentävää ja saada hänet ajattelemaan, että hänen tunteillaan ei ole arvoa.

Näitä viittä valhetta ei tule koskaan kertoa lapselle

4. Ansaitset saada kaiken haluamasi

Lapsi on vanhempiensa elämän tärkein asia, ja omalle lapselle haluaa pelkkää parasta. Lapselle on kuitenkin syytä opettaa, että kaikkea haluamaansa ei voi saada, eikä itse voi olla aina huomion keskipiste. Jossain vaiheessa lapsen täytyy alkaa ymmärtää, että jokainen ihminen on aivan yhtä tärkeä kuin hän itse.

Lapselle kannattaa opettaa nöyryyttä, jotta hänen on mahdollisimman helppo integroitua yhteiskuntaan ja tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Lapsen täytyy oppia, että hän ansaitsee hyviä asioita, mutta niiden saavuttamiseksi täytyy tehdä töitä. Vanhempien on myös opetettava lasta olemaan kiitollinen siitä, mitä hänellä jo on.

5. Et tule koskaan kärsimään

Yksikään vanhempi ei halua nähdä oman lapsensa kärsivän, ja on tavallista, että tämän vuoksi he maalaavat lapselle kuvan täydellisestä maailmasta ja tekevät kaikkensa suojellakseen tätä ja estääkseen tätä turhautumasta. Toisinaan tämä tarkoittaa katteettomien lupausten tekemistä. Vanhempi voi kyseisellä hetkellä ajatella toimivansa oikein, mutta tosiasiassa tekee lapselle hallaa ja pahimmillaan ajautuu tilanteeseen, jossa lapsi ei enää luota häneen.

Jokaisen perheen elämässä tulee eteen se hetki, jolloin vanhemmat eivät enää voi suojella lasta kaikelta pahalta. Vaikka vanhemmat eivät haluakaan lapsen satuttavan itseään, he eivät voi kontrolloida kaikkia asioita. Elämään kuuluvat myös virheet, epäonnistumiset ja surulliset asiat, ja jossain vaiheessa lapsen on opittava kohtaamaan ne.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.