Pidä lapsellesi tekemäsi lupaukset - Äitiyden Ihme
 

Pidä lapsellesi tekemäsi lupaukset

Pidä lapsellesi tekemäsi lupaukset
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 07 tammikuuta, 2020

Pidä lapsellesi tekemäsi lupaukset, äläkä lupaa hänelle jotain vain sen takia, että hän ilostuu siitä. Lupauksen rikkominen vahingoittaa sinun ja lapsesi välistä sidettä.

Lapsen muisti on mielenkiintoinen, sillä se pystyy säilyttämään informaatiota hyvin valikoivasti. Lapsi voi esimerkiksi unohtaa laittaa kengät jalkaansa kouluun lähtiessään, mutta muistaa kyllä, kuinka lupasit viikko sitten viedä hänet jäätelölle. Miten tämä on mahdollista? Miten lapsi voi osoittaa sellaista tarkkuuta niitä asioita kohtaan, jotka kiinnostavat häntä kaikista eniten?

Ymmärtääksemme lasta, on meidän tärkeä ymmärtää, että lupauksen pitäminen on paljon tärkeämpää lapselle kuin aikuiselle. Lapsen on tärkeää saada kasvaa ja kehittyä varmuutta täynnä olevassa ympäristössä. Jos lapselle luvataan jotain, eikä lupausta lunastetakaan, lapsi hämmentyy ja pettyy.

Kun emme pidä lapselle antamiamme lupauksia, tämän henkinen maailma kokee kolauksen – ja niin tekee myös oma luotettavuutemme, sillä lapsi kokee vanhemmat epäluotettavina ihmisinä. Tällaiseen tilanteeseen ei tietenkään kukaan halua joutua.

Seuraavaksi esittelemme neljä tärkeää näkökulmaa siihen, miksi jokaisen vanhemman on tärkeä pitää lapselleen tekemänsä lupaukset.

Miksi on tärkeää, että pidät lapsellesi tekemäsi lupaukset?

1. Muokkaat lapsen sisäistä eheyttä

On tärkeää, että pidät lapsellesi tekemäsi lupaukset

Olet varmastikin kuullut Banduran sosiaalisen oppimisen teoriasta. Sitä kutsutaan myös mallioppimisen teoriaksi, jonka mukaan lapsi oppii suurimmaksi osaksi jäljittelemällä mallia, esimerkiksi omia vanhempiaan.

  • Mallioppimisen avulla lapsi luo pohjan sosiaalisuudelleen sekä sille, miten hän ymmärtää maailmaa.
  • Jos lapsi saa huomata, että vanhemmat pitävät lupauksensa, hänestä kehittyy sisäisesti eheä ihminen. Lapsi oppii ymmärtämään, että lupausten pitäminen luo tyytyväisyyttä kaikille osapuolille, ja se on oppimisen arvoista.

2. Osoitat lapselle, että hän on tärkeä

Rakastat lastasi yli kaiken, mutta osoitatko rakkauttasi lapselle? Pieni lapsi ei vielä ymmärrä, että vanhemmat viettävät aikaansa kodin ulkopuolella tarjotakseen lapselleen parasta, taatakseen tämän hyvinvoinnin, ruuansaannin ja koulutuksen.

Lapsi huomioi ainoastaan sen, että vanhempi on poissa. Tästä syystä paras tapa osoittaa lapselle rakkautta on tehdä lapsen olo tärkeäksi. 

  • Lupaa lapselle katsoa hänen kanssaan hänen lempielokuvaansa.
  • Lupaa lapselle, että menet hänen kanssaan puistoon koulun jälkeen.
  • Vakuuta lapselle, että heti kun palaat töistä kotiin, vietät hänen kanssaan aikaa.
  • Lupaa lapselle, että vaikka pääsisit töistä myöhään kotiin, luet hänelle iltasadun ennen nukkumaanmenoa.
  • Lupaa lapselle, että valmistat illalliseksi hänen lempiruokaansa.

Kaikki edellä mainitut lupaukset ovat tapoja viettää aikaa lapsen kanssa. Ajanvietto lapsen kanssa osoittaa lapselle, että hän on paras ja tärkein asia elämässäsi.

3. Näytät mallia laadukkaiden ihmissuhteiden luomisesta

Paras tapa osoittaa rakkautta lapselle on viettää hänen kanssaan aikaa

Onnellisimmat ja antoisimmat ihmissuhteet perustuvat luottamukselle, aitoudelle ja varmuudelle.

Näyttämällä esimerkkiä lapsellesi siitä, että tehdyt lupaukset pidetään, osoitat samalla lapselle, kuinka palkitsevaa se on, että rakastamasi ihmiset ovat luottamuksen arvoisia, he eivät valehtele sekä ovat jokapäiväisen elämän tukipilareita.

Tämä auttaa myös luomaan tulevaisuudessa vahvempia ystävyyssuhteita sekä kypsempiä ihmissuhteita. Tulet huomaamaan, että pitämällä tehdyt lupauksesi, koulutat lastasi elämää varten. Ei ole olemassa tärkeämpää tehtävää kuin tämä! 

“Jos rikot lupauksesi, rikot jotain, mitä ei voi enää korjata.”

– Aristoteles

4. Lapsi oppii kunnioittamaan sinua

Harva asia on perhedynamiikan kannalta ongelmallisempi kuin se, että kumppani, äiti tai isä unohtaa tekemänsä lupaukset. Tämän seurauksena muut perheenjäsenet menettävät luottamuksen kyseistä henkilöä kohtaan. Jos lapsi saa todistaa vanhemmassaan epäluottamusta, hän pettyy, tulee surulliseksi tai jopa vihaiseksi. Pikkuhiljaa lapsen ja vanhemman välinen side haparoituu.

Siksi ei olekaan mitään niin tärkeää, kuin pitää lapselle tekemät lupaukset koko hänen lapsuutensa ajan. Niin pienet kuin suuremmatkin lupaukset tulee pitää, sillä se luo lapselle varmuutta, turvallisuutta sekä luottamusta. Myöhemmin lapsesta kasvaa vastuullinen ja onnellinen aikuinen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.