7 tapaa, joiden avulla lapsi oppii käsittelemään pettymyksiä - Äitiyden Ihme
 

7 tapaa, joiden avulla lapsi oppii käsittelemään pettymyksiä

7 tapaa, joiden avulla lapsi oppii käsittelemään pettymyksiä
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Asiat eivät aina onnistu haluamallamme tavalla, minkä vuoksi on tärkeää, että lapsi oppii käsittelemään pettymyksiä ja reagoimaan vaikeisiin tilanteisiin oikealla tavalla. Oppimalla nämä kyvyt, lapsi voi säästyä tulevaisuudessa monilta ongelmilta.

Kykyä sietää epämiellyttäviä tunteita tai stressaavia tilanteita ei ole helppo kehittää. Ihmiset, jotka eivät siedä pettymyksiä, yrittävät selvittää kaikki selkkaukset välittömästi. Toisin sanoen he yrittävät selvittää vaikeat tilanteet vaivatta ja nopeasti, ja jos ongelmaan ei löydy ratkaisua, he kokevat ahdistusta ja levottomuutta. Samoilla ihmisillä on tapana vältellä mahdollisesti haastavia tilanteita, mikä puolestaan lisää stressiä ja ahdistusta.

Välttääksemme näin käyvän jälkikasvullemme, on tärkeää, että lapsi oppii käsittelemään pettymyksiä jo varhaisessa vaiheessa.

7 tapaa, joiden avulla lapsi oppii käsittelemään pettymyksiä

Lapsen vastustuskyky kehittyy parhaiten, kun hänet altistetaan ärsykkeille. Altistus tehostaa immuniteettia, ja tämän vuoksi steriileissä olosuhteissa kasvanut lapsi kärsii kärsivät todennäköisemmin allergioista ja muista terveysongelmista. Jotain vastaavaa tapahtuu myös pettymysten käsittelyn kohdalla. Lapsi oppii käsittelemään pettymyksiä altistumalla niille.

1. Altistus pettymyksille tukee emotionaalista kehitystä

On normaalia, että tunnet halua suojella lastasi epämiellyttäviltä tilanteilta. Mutta silloin kun välttelet näitä epäsuotuisia tunteita, et salli hänen kehittää kykyjään.

Kun lapsi kohtaa esteitä tiellään, hän saa lisää sinnikkyyttä, päättäväisyyttä ja kykyä selviytyä vaikeuksista.

Pettymyksiä sietävästä lapsesta varttuu onnellinen ja menestyvä aikuinen, joka ymmärtää, että kaikki kokemukset eivät ole aina mukavia, mutta että niistä voi selvitä sen kamalampia traumoja kärsimättä.

“Meidät on istutettu tänne oppimaan asioita, jotka tekevät sielustamme kokonaisen.”

– Eric Pearl

2. Tarkkaile ennen kuin riennät pelastamaan

Ole kärsivällinen äläkä selvitä lapsesi ongelmia välittömästi. Luota sen sijaan hänen kykyihinsä selvitä omista haasteistaan omalla tavallaan.

Lapsesi ei tarvitse sinua antamaan hänelle valmista ratkaisua joka asiaan. Hän tarvitsee ainoastaan apua niiden löytämiseen.

7 tapaa, joiden avulla lapsi oppii käsittelemään pettymyksiä

3. Kannusta lasta ilmaisemaan tunteitaan

Opeta hänelle, että hänellä on aina vapaus itkeä tai nauraa silloin, kun hän tuntee olonsa surulliseksi tai iloiseksi. Tunteiden ilmaiseminen on ensimmäinen askel parempaan oloon.

Lapsellasi on oikeus kaikkiin kokemiinsa tunteisiin. Tunteiden esteetön kokeminen auttaa häntä kasvattamaan luonnettaan.

4. Aseta selkeät rajat

Toisinaan lapsi tarvitsee sitä, että vastaat sanalla “ei”. Se ei ole välttämättä sana, jonka hän haluaa kuulla, mutta se on sana, jota hän tarvitsee.

Olet täysin vapaa sanomaan “ei” silloin, kun lapsesi pyytää itselleen vaikkapa hyvin kallista lelua tai haluaa katsella televisiota myöhään illalla. Tällä tavoin ylläpidät kuria, ja lapsesi oppii, että hän ei voi aina saada mitä haluaa.

5. Opeta lapselle keinoja hallita reaktioitaan

Näytä hänelle, kuinka hengittäminen, käveleminen tai miellyttävän musiikin kuunteleminen voi auttaa häntä rauhoittumaan. Pettymyksen tunteesta selviämisessä on tärkeää osata rentoutua.

Lapsen on lisäksi tärkeää tietää, että jos hän ei löydä ratkaisua omin avuin, niin avun pyytämisessä ei ole mitään väärää.

“Kaadu seitsemän kertaa, nouse ylös kahdeksan kertaa.”

– Kiinalainen sananlasku

6. Näytä esimerkkiä

Olet varmasti kuullut tämän jo monesti, mutta lapset oppivat paremmin tekojen kuin sanojen kautta. Jos pysyt rauhallisena silloin, kun jokin ei suju odotusten mukaisesti, lapsi sisäistää tämän reaktiosi ja ottaa siitä mallia.

Pidä huolta, että lapsesi kehittyy ympäristössä, jossa on pettymystä sietäviä ihmisiä.

7 tapaa, joiden avulla lapsi oppii käsittelemään pettymyksiä

7. Anna lapsen kokea päätöstensä seuraukset

Lapset joutuvat tekemään päivittäisessä elämässään päätöksiä, kuten mitä syödä, mitä pukea päälleen ja millä leluilla leikkiä.

Auta lastasi ymmärtämään, että aina kun hän tekee päätöksen, hänen ympärillään tapahtuu jotakin, ja että hänen on hyväksyttävä tämän päätöksen seuraus silloinkin, kun se ei tunnu mukavalta.

Tästä on hänelle hyötyä tulevaisuudessa ja se saa hänet miettimään tarkemmin, mitä asioita hän todella haluaa.

Lapsesi tulevaisuus on kiinni niistä ohjenuorista, joita annat hänelle hänen ensimmäisten vuosiensa aikana. Oikeat arvot, jämäkkyys sekä joustavuus ovat avaimia, jotka tulevat auttamaan lastasi kasvamaan paremmaksi ihmiseksi.

Kukaan ei voi välttyä kohtaamasta haasteita tai vaikeuksia. Mutta jos autat lastasi kehittämään sietokykyä pettymyksiä kohtaan, autat häntä myös välttämään ylimääräistä stressiä tulevaisuudessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.