Kuinka toimia, kun lapsi pelkää tukehtuvansa ruokaan? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, kun lapsi pelkää tukehtuvansa ruokaan?

Kuinka toimia, kun lapsi pelkää tukehtuvansa ruokaan?
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jos lapsi pelkää tukehtuvansa ruokaan, hän saattaa kärsiä fagofobiasta eli nielemisen sairaalloisesta kammosta. Fagofobia voi vaikuttaa suuresti lapsen elämään, sillä hän saattaa alkaa tuntea kovaa ahdistusta ruokailutilanteissa ja voi jopa vältellä kaikkia tilanteita, joihin liittyy ruoka.

Kuinka toimia, kun lapsi pelkää tukehtuvansa ruokaan?

Tukehtumisen pelko voi saada alkunsa traumaattisesta ruokailukokemuksesta tai jos lapsi on joutunut todistamaan jonkun olevan tukehtumaisillaan. Vaikka on paljon myös monia muita syitä, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisen pelkoa, edellä mainitut ovat niistä yleisimmät. Riippumatta siitä, mistä pelko on saanut alkunsa, on tärkeää löytää ratkaisu pelon voittamiseksi. Haluat varmasti auttaa lastasi tässä prosessissa, joten seuraavaksi esittelemme joitakin ohjenuoria tilanteen käsittelemiseksi.

  • Ole kärsivällinen ja pysy rauhallisena. Tiedämme, että lapsen kieltäytyminen syömisestä ruokaan tukehtumisen pelon takia on hyvin huolestuttava. Lapsen vuoksi on kuitenkin tärkeää, että pysyt itse rauhallisena. Lapsen pakottaminen syömään tai lapselle suuttuminen eivät vie asiaa lainkaan eteenpäin, koska lapsen irrationaalinen pelko nielemistä kohtaan jatkuu. Sinun tulee siis olla kärsivällinen ja tehdä ruokailuista mahdollisimman stressittömiä sekä miellyttäviä.
  • Osoita ymmärrystä lasta kohtaan. Lapsen on tärkeää saada tietää, että ymmärrät kuinka vaikeaa hänen on syödä ruokaa. Osoita lapselle ehdotonta tukeasi ja kerro hänelle, ettet anna lapselle tapahtua mitään pahaa. Tällaisissa tapauksissa avoin ja sujuva kommunikaatio on avainasemassa. Tällöin lapsi uskaltaa ilmaista tilanteeseen liittyviä ajatuksiaan ja tunteitaan.
  • Tarkastelee lapsen ruokailuja. Yksi tapa auttaa lasta voittamaan ruokaan tukehtumisen pelko, on tarkastella lapsen ruokailuja ja varmistaa, että niissä ei tapahdu tarpeetonta hidastelua. Jos huomaat lapsen stressaantuvan ja muuttuvan ylijännittyneeksi, ota lapsen lautanen pois ja yritä saada lapsi syömään seuraavalla aterialla.
  • Syökää yhdessä perheen kesken. Jos tilanne ei parane, vaikka olisit kokeillut jo muita edellä mainitsemiamme neuvoja, olisi hyvä hakeutua asiantuntevan psykologin luokse. Psykologi auttaa teitä yhdessä voittamaan lapsen irrationaalinen pelko terapian avulla.
Kuinka toimia, kun lapsi pelkää tukehtuvansa ruokaan?

Tukehtumispelon käsitteleminen on tärkeää

Jos lapsi on kokenut tukehtumisen pelkoa jo pidemmän aikaa, sillä voi olla monenlaisia negatiivisia seurauksia – niin fyysisiä kuin henkisiäkin:

  • Aliravitsemus: Lapsen päätös olla syömättä tai hän syö vain vähän, lapsen keho ei saa tarvitsemiaan ravintoaineita toimiakseen kunnolla.
  • Sosiaalinen eristäytyneisyys: Muiden ihmisten kanssa (perheen, ystävien jne.) vietettävien aterioiden välttely voi saada aikaan sen, että lapsi alkaa ottaa etäisyyttä ympärillä oleviin ihmisiin.
  • Masennus: Jos lapsi kokee runsasta psyykkistä epämukavuutta päivästä toiseen, voi seurauksena ilmetä masennusta.

Kuten huomaat, kyseessä ei ole mikään mitätön asia, päinvastoin. Lapsen fyysisen ja henkisen terveyden vuoksi sinun on tärkeää puuttua asiaan heti, kun huomaat lapsen tilanteen. Lapsen irrationaaliselle tukehtumisen pelolle tulee laittaa loppu niin pian kuin mahdollista, jotta voidaan välttyä suuremmilta ongelmilta tulevaisuudessa.

Pelon voitettuaan lapsi on innokas elämään normaalia elämää sekä nauttimaan ruoasta kuin kaikki muutkin. Tästä syystä sinun tulee olla lapsesi tukena, apuna ja seurana, kun lapsi käsittelee tätä vaikeaa tilannetta voittaakseen irrationaalisen pelkonsa ruokaan tukehtumista kohtaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nardone, G. (2012). Miedo, pánico, fobias: la terapia breve. Herder Editorial.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.