Kuinka toimia, kun lapsi pelkää raketteja? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, kun lapsi pelkää raketteja?

Kuinka toimia, kun lapsi pelkää raketteja?
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Esimerkiksi vuoden vaihtumista juhlitaan perinteisesti ilotulituksin. Vaikka osa ihmisistä nauttiikin rakettien paukkeesta ja väriloistosta, kaikki eivät pidä niiden aiheuttamista kovista äänistä. Sen lisäksi, että ilotulitteet aiheuttavat stressiä sekä luonnonvaraisille eläimille että useille lemmikeille, myös moni lapsi pelkää raketteja.

Pelko on täysin normaali, luonnollinen ja myös hyödyllinen tunne, sillä se saa ihmisen välttämään turhia riskejä, suojautumaan vaaroilta ja pakenemaan vaarallisia tilanteita. Järkevät pelot kanavoituvat varovaisuudeksi, vastuullisuudeksi ja viisaudeksi, mutta irrationaaliset ja liialliset pelot ja fobiat voivat haitata elämää.

Lähes jokainen lapsi pelkää jossain vaiheessa jotain. Pelko onkin osa lapsen oppimisprosessia, aivan kuten siitä eroon pääseminenkin. Pelot vaihtelevat lapsen kasvaessa, kun hänen emotionaaliset, fyysiset ja kognitiiviset piirteensä kehittyvät. Vanhempien tehtävä on tunnistaa lapsensa pelot ja auttaa tätä pääsemään niiden yli. Lapsen pelkoja ei tulisi korostaa, eikä niitä tulisi käyttää lapsen suojelemiseksi tai rankaisemiseksi.

Kuinka toimia, kun lapsi pelkää raketteja?

Valmistaudu

Jos olette osallistumassa tapahtumaan, jossa ammutaan raketteja, tai ilotulituksen äänet kantautuvat kotiinne asti, kerro lapselle asiasta hyvissä ajoin. Selitä hänelle, että jossain vaiheessa päivää hän tulee kuulemaan ilotulituksen aiheuttamia kovia ääniä. Varmista, että hän ymmärtää ilotulituksen olevan vain osa juhlintaa, eikä hänen tarvitse pelätä sitä tai murehtia siitä. Voit selittää lapselle etukäteen, mitä ilotulitteet ovat, ja esimerkiksi katsoa videoita erilaisista ilotulituksista.

Kuinka toimia, kun lapsi pelkää raketteja?

Käyttäydy normaalisti

Jos lapsi pelkää raketteja, hän todennäköisesti pelästyy tai alkaa itkeä hallitsemattomasti. Tässä tilanteessa tärkeintä on, että vanhempana käyttäydyt itse normaalisti. Kun lapsi näkee, että muut eivät pelkää rakettien aiheuttamia ääniä, hän toivon mukaan alkaa ymmärtää niiden olevan vaarattomia.

Osoita lapselle ymmärrystä

Muista, että tilanne on lapselle vaikea, ja osoita hänelle ymmärrystä ja myötätuntoa. Kommunikointi on kaiken a ja o. Puhu lapsen kanssa kasvokkain ja kerro, että sinäkin pelkäät tietyissä tilanteissa. Vakuuta lapsi siitä, että olet hänen tukenaan ja turvanaan, eikä hänelle tapahdu mitään pahaa.

Onko kyseessä pelko vai fobia?

Jos lapsen pelko on liiallista ja lamauttavaa, voi kyse olla fobiasta. Fobia on tiettyihin tilanteisiin tai kohteisiin liittyvä todellisen uhan olemassaoloon perustumaton pelko, jonka aiheuttamia oireita henkilö ei pysty hallitsemaan. Tällaisessa tilanteessa on usein paras ajatus kääntyä ammattiavun puoleen.

Fonofobia tarkoittaa äänipelkoa tai äänten sairaalloista kammoa. Termiä käytetään kuvaamaan ihmisen tuntemaa irrationaalista ja äärimmäistä pelkoa voimakkaita ja yleensä yhtäkkisiä ääniä kohtaan. Nämä äänet voivat olla esimerkiksi rakettien pauketta. Fonofobiasta kärsivä ihminen voi menettää kontrollin käytöksestään ja esimerkiksi lamaantua täysin tai kärsiä paniikki- tai ahdistuskohtauksista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nardone, G. (2012). Miedo, pánico, fobias: la terapia breve. Herder Editorial.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.