Kuinka selittää veden kiertokulku lapselle? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka selittää veden kiertokulku lapselle?

Aivan kuten maapallokin, myös me ihmiset olemme suurimmaksi osaksi vettä. Veden kiertokululla on iso merkitys paitsi ihmisten, myös koko planeettamme terveyteen. Tässä artikkelissa annemme vinkkejä siihen, miten veden kiertokulku voidaan selittää lapsille.
Kuinka selittää veden kiertokulku lapselle?
Olga Carbajo

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Olga Carbajo.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Mikä saa veden muuttamaan olomuotoaan ja miten vesi liikkuu vesikehässä? Tässä artikkelissa pyrimme selvittämään yksinkertaisella ja lapsia viihdyttävällä tavalla, mikä on veden kiertokulku.

Maapallo on hieman yli 70-prosenttisesti veden peittämä. Vettä on saatavilla lähes kaikissa maapallon osissa, ja makea vesi on yksi elämän perusehdoista. Kaikesta planeettamme vedestä kuitenkin ainoastaan noin 3 % on makeaa vettä, josta suurin osa on vaikeasti käytettävissä jäätiköissä ja maa- ja kallioperässä. Vain noin 1 % maapallon makeasta vedestä on järvissä, joissa ja tekoaltaissa ja ainostaan 0,001 % vedestä leijuu vesihöyrynä pilvissä.

Mikä on veden kiertokulku?

Vesi on huoneenlämmössä nesteenä esiintyvä vedyn ja hapen muodostama kemiallinen yhdiste. Se on puhtaana mautonta, hajutonta ja väritöntä. Vesi voi esiintyä kolmessa eri olomuodossa, eli nesteenä (juomamme vesi), kiinteänä (jääkuutiot) ja höyrynä (ilmakehässä liikkuva vesihöyry).

Veden kiertokulku eli hydrologinen kierto kuvaa veden olomuodon muutoksia, eli veden muuttumista nesteestä höyryksi tai jääksi ja päinvastoin. Se kuvaa myös veden jatkuvaa liikettä vesikehässä. Veden kiertokulku jaetaan sadantaan, valuntaan, haihduntaan ja infiltraatioon.

Hydrosfääri eli vesikehä muodostuu kaikesta planeetalta löytyvästä vedestä. Maan vesikehään kuuluvat paitsi merien, järvien ja jokien kaltaiset pintavedet, myös pohjavesi, jäätiköt ja ilmakehään sekä kasvillisuuteen sitoutunut vesi. Hydrosfäärissä tapahtuu veden kiertokulkua paikasta ja olomuodosta toiseen.

Vesi haihtuu meristä ja järvistä ilmaan ja tiivistyy pilviksi. Tuulen, lämpötilan muutosten ja painovoiman avulla pilvessä oleva vesi palaa sopivissa olosuhteissa maapallon pinnalle vetenä, lumena tai rakeina. Myös me ihmiset olemme osallisena tässä kierrossa juomalla vettä ja poistamalla sen myöhemmin kehostamme.

Veden kiertokulku voidaan selittää lapselle helpon kokeen avulla

Materiaalit

  • Kaksi lasista kulhoa, tarvittaessa voidaan käyttää muovisia läpinäkyviä astioita
  • Elintarvikeväriä
  • Teelusikallinen suolaa
  • Läpinäkyvää muovikelmua
  • Omena
  • Vettä

Prosessi

  • Lämmitä vettä hieman läpinäkyvässä isossa kulhossa ja lisää elintarvikeväri ja suola. Suola sulaa helpommin lämpimään veteen.
  • Kun suola on sulanut, aseta ison kulhon sisään pienempi astia.
  • Peitä astia muovikelmulla ja aseta keskelle omena pitämään astia tarpeeksi alhaalla.
  • Aseta kulhot sellaisen ikkunan viereen, johon paistaa aurinko.
Kuinka selittää veden kiertokulku lapselle?
  • Hetken päästä huomaat veden alkaneen kerääntyä muovin pinnalle. Tämä on höyrystynyttä ja kondensoitua vettä.
  • Paina muovia keskeltä konsetroidaksesi vesitipat niin, että ne tippuvat pienempään kulhoon.

Vesi haihtuu lämmetessään. Saavuttaessaan muovikalvon se ei pysty enää nousemaan, samalla tavoin kuin saavuttaessaan ilmakehän. Seuraavaksi vesi alkaa viilentyä ja muodostaa pisaroita, jotka ovat nähtävillä veden pinnalla. Tämä vastaa luonnossa tapahtuvaa pilvien muodostumista. Lapsi voi haistaa ja maistaa pieneen kulhoon tippunutta vettä ja todeta sen olevan sadeveden tavoin väritöntä ja mautonta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Amorós, M. (2014) Ciclo del agua [artículo en blog]. Recuperado de: rimasdecolores.blogspot.com
  • Santillana Educación, S.L. (2015). Ciencias de la naturaleza: 4º de primaria
  • Vera, N. y Camilloni, I. (2007) El ciclo del agua [artículo en web]. Recuperado de: www.bnm.me.gov.ar

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.