Kuinka kasvattaa vaikeaa lasta?
Vaikean lapsen kasvattaminen voi olla vanhemmille suuri haaste. Nyt kerromme, kuinka vanhempien kannattaisi käyttäytyä edistääkseen lapsensa kehitystä tällaisessa vaikeassa tilanteessa.
Ensimmäiseksi tulee ymmärtää, että kun lapsi käyttäytyy haastavasti, kyse on osittain samoista asioista, joita aikuisten käytöksessä on havaittavissa. Moni lapsen käytösmuodoista on nimittäin heijastusta siitä, mitä hän on nähnyt tai oppinut kotona.
Myös monet muut asiat häiritsevät sellaisen lapsen persoonallisuuden kehitystä, jolla on ongelmia auktoriteettihahmojen suhteen. Näissä tilanteissa tulee pyrkiä välttämään impulsiivisia reaktioita, kun on lapsen kanssa vuorovaikutuksessa. Aikuisen on tärkeää opetella hallitsemaan omia tunteitaan ja välttää sopimatonta käytöstä.
Kuinka kasvattaa vaikeaa lasta?
Valitse taistelusi
Kun lapsi vasta sopeutuu yhteiskuntaan, hän tulee huomaamaan, että moni teko koetaan sopimattomaksi. Jos jokainen näistä saa perheessä aikaan keskustelua tai konfliktia, sanat alkavat menettää merkitystään.
Käytösten, jotka sinä vanhempana otat prioriteeteiksi korjaamisen suhteen, tulee olla vaarallisia tai loukkaavia. Nämä ovat sellaisia asioita, joita kannattaisi yrittää hallita. Sen sijaan vähemmän vakavia asioita kannattaa hallita sellaisilla strategioilla kuten aikalisän käyttäminen.
Muista, että jotta voisit olla johdonmukainen lapsesi kurinpidossa, sopimattomilla käyttäytymisen muodoilla tulee olla seurauksia hänelle.
Vedä syvään henkeä ja rauhoitu
Jos vaikea käytös ei ole estettävissä, yritä hallita omaa reaktiotasi. Käytä rauhallista, mutta vakavaa äänensävyä ja vältä sanoja, jotka ovat loukkaavia tai lannistavia.
Kodin arjessa tarjoa ehdotuksia ja käytä positiivisia ilmaisuja. Rauhallinen ja rakastava kodin ilmapiiri toimii paljon suurempana apuna kuin väittely ja aggressiivinen suhtautuminen.
Muista myös osoittaa, että se mitä et hyväksy, on lapsen teko, eikä hän ihmisenä. Lapsen tulee ymmärtää, että rakkautesi häntä kohtaan on pysyvää ja että yrität vain auttaa.
Hallitse tilannetta empaattisesti
Paras tapa selittää lapselle, että hänen ei tulisi olla aggressiviinen, on sellainen, että saat hänet näkemään tilanteen erilaisesta näkökulmasta. Opeta häntä ajattelemaan tekojen seurauksia ja negatiivisia tunteita, joita hänen käytöksensä muissa voi saada aikaan.
Jos näin tehdään jo lapsen ollessa nuori, hän pystyy kasvamaan paljon herkemmäksi ympärillään olevien ihmisten reaktioiden suhteen.
Hyväksyntä on yksi asia, joka täytyy ottaa huomioon silloin, kun kyseessä on vaikeasti käyttäytyvä lapsi.
Anna lapselle vaihtoehtoja
On monia tapoja saavuttaa haluttua käytöstä lapsissa ilman, että seurauksena on riitoja. Sen sijaan, että määräät lapsen siivoamaan huoneensa, kannattaa antaa hänelle vaihtoehtoja, joista hän voi valita itselleen sopivimman.
Kodin askareiden jakaminen pienempiin ja sitten niiden tarjoaminen hänelle vaihtoehtoisina, on hyvä idea. Kun ihminen tuntee olevansa tärkeä ja uskoo, että hänellä on kyky päättää itse, hän tulee käyttäytymään vastuullisella tavalla.
Anna siis mahdollisuus valita sellaisista asioita, jotka ovat sinulle hyväksyttävissä ja joiden tiedät saavan aikaan lapsessasi halutun oppimisen.
Keksi ratkaisuja tunteiden hallintaan
On täysin normaalia, että monet tilanteet saavat aikaan tunteiden muutoksia. Tärkein oppi, joka lapsen tulee saada, on tämä: on olemassa erilaisia terveitä tapoja ilmaista tällaiset vaikeat tunteet ja pysyä erossa negatiivisista reaktioista.
Rohkaise hengitystekniikoiden käyttöä, vie lapsi kävelylle, ja ennen kaikkea opeta hänelle, että ei tule loukata toisen ihmisen tunteita silloin, kun hän itse on vihainen.
Kun olet viestinyt ja hallinnut lapsen tunnetta, auta häntä etsimään siihen ratkaisuja. Mitä voisit tehdä tilanteelle, joka saa sinut tuntemaan vihaa? Kaiken ikäisten lasten tarvitsee oppia ratkaisemaan omia pieniä tai suurempia ongelmiaan.
Myönnä omat virheesi
Osa työtäsi vanhempana on se, että hyväksyt omat virheesi ja suhtaudut niihin kuin oppituntina. Sinun tulee olla esimerkkinä lapsellesi. Joskus teemme virheitä ja sanomme asioita, joita emme tarkoita, tai päädymme hetken kuohun vietäväksi.
Kun näin käy, älä epäröi myöntää rohkeasti, että olet tehnyt virheen. Aikuisetkin voivat mokata aina silloin tällöin!
Hyväksyntä on asia, joka täytyy ottaa huomiooon silloin, kun kyseessä on vaikeasti käyttäytyvä lapsi. Vaikka päätavoitteena onkin korjata lapsen käytöstä ja välttää tulevaa kärsimystä, meidän tulisi vanhempina myös nähdä vaivaa lapsen persoonallisuuden ymmärtämiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Angulo Rincón, R., i Ballabriga, J., del Claustre, M., Bonillo Martín, A., Viñas i Poch, F., Corcoll Champredonde, A., … & Carbonés, J. (2010). Evaluación de la sintomatología negativista desafiante en niños de 6 a 8 años: concordancia entre padres y maestros. © Psicothema, 2011, vol. 22, núm. 3, p. 455-459. http://aprendeenlinea.udea.edu.co/revistas/index.php/iatreia/article/view/4435
- Barkley, R., & Robin, A. (2011). Adolescentes desafiantes y rebeldes. Madrid: Paidós.
- Céspedes, A. (2007). Niños con pataleta, adolescentes desafiantes. Como manejar los trastornos de conducta en los hijos. Ed Vergara, Chile. http://www.colegioshaddai.cl/wp/wp-content/uploads/2015/08/Niños-con-pataletas.-Adolescentes-desafiantes-Amanda-Cespedes.pdf
- Vásquez, J., Feria, M., Palacios, L., & De la Peña, F. (2010). Guía clínica para el trastorno negativista desafiante. México: Instituto Nacional de Psiquiatría Ramón de la Fente Muñiz.(Serie: Guías clínicas para la atención en trastornos mentales). http://www.inprf-cd.gob.mx/guiasclinicas/trastorno_negativista.pdf