Prinssi Rohkean ei tarvitse pelastaa tytärtäni - Äitiyden Ihme
 

Prinssi Rohkean ei tarvitse pelastaa tytärtäni

Prinssi Rohkean ei tarvitse pelastaa tytärtäni
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 03 elokuuta, 2018

Viime vuosina olemme kokeneet oikean kultaisen aikakauden sukupuolten välistä tasa-arvoa ja naisten oikeuksia koskien. Itse asiassa yksi asia on todella selvä nykypäivän äideille: tytär ei tarvitse Prinssi Rohkeaa pelastajakseen.

Meidän täytyy opettaa tyttäremme arvostamaan vapautta ja rohkeutta. UNESCO:n mukaan yksi yhteiskuntien päämääristä on kannattaa sukupuolten välistä tasa-arvoa ja estää tyttöjen syrjintää. Yleisesti ottaen ihmiset kannattavat tätä. Se on looginen tavoite – kyseessä on investointi, joka on resurssien, vaivannäön ja tietoisuuden arvoinen.

Mitä minä teen jaloilla, kun minulla on siivet lentääkseni.

-Frida Kahlo

Ikävä kyllä on eräs tosiasia, joka meiltä usein jää huomaamatta – sävy, jota me emme usein edes tunnista ja joka kuitenkin muokkaa tytärtemme luonnetta ja ajatusmaailmaa.

Yksi asia, jota korostamme tyttöjen jokapäiväisessä elämässä enemmän kuin mitään muuta, on ulkonäkö. Me kehumme tyttöjen mekkoja ja kerromme, kuinka kauniilta heidän hiuksensa näyttävät. Ja me muistutamme heitä joka päivä olemaan hyviä tyttäriä, siskoja, puolisoja ja naisia

Meidän tulisi kuitenkin muistaa, että näiden klassisten asenteiden avulla ainoa asia, jonka saavutamme, on vanhan patriarkaalisen yhteiskuntarakenteen vahvistuminen. Meidän tulisi tukea tyttöjä muilla elämän osa-alueilla – alueilla, jotka antavat heille mahdollisuuden olla oma itsensä ja tehdä sitä, mitä heidän sydämensä johtaa tekemään.

Opetetaan tyttäriämme antamalla heille siivet ja riittävästi rohkeutta, jotta he voisivat pelastaa itsensä milloin tahansa.

Tyttäreni ei tule pelkäämään lohikäärmeitä

tyttö ja lohikäärme

Antaaksemme maailmalle kypsiä, vapaita ja rohkeita tyttöjä, jotka osaavat kartoittaa omat tiensä, ei ole olemassa mitään parempaa vaihtoehtoa kuin tarjota heille päteviä toimintasuunnitelmia. Näin he voivat oppia hallitsemaan pelkojaan ja epävarmuuksiaan.

 • Jokaisen tytön, niinkuin jokaisen pojankin, tulisi osata kohdata omat pelkonsa ilman apuamme, jotta he voisivat perustella omat ajatuksensa ja kontrolloida tunteitaan päivä päivältä paremmin.
 • Jotta peloista voisi päästä eroon, on tärkeää ettei “ravitse” näitä pelkoja. Täten viimeinen asia, joka meidän tulisi tehdä tyttärillemme, on opettaa heidät olemaan riippuvainen muista. Isän ei tulisi katsoa sängyn alle, jos tytär pelkää mörköjä. Äidin ei tulisi puhua tyttärensä puolesta, jos hän on ujo eikä uskalla kysyä asiaa itse.
 • Pienestä pitäen meidän tulisi kannustaa lapsia kohtamaan asioita, jotka huolestuttavat heitä – kohtaamaan ne pienet asiat, jotka pelottavat kaikkia lapsia sukupuolesta riippumatta. Meidän tulisi myös tunnistaa, että usein perheet olettavat tyttärien huolehtivan ja murehtivan enemmän, antamatta heille kuitenkaan aseita joilla kohdata murheet.

Sinun ei tarvitse olla kiltti tyttö – ole vain oma itsesi, se riittää

tytön roolimallit

Ole kiltisti, pysy paikoillasi, älä puhu, pukeudu asiallisesti, älä ole häpeäksi, älä herätä huomiota, tee niinkuin muut tekevät, tee niinkuin käsketään… Nämä ja muut samanlaiset lausahdukset, käsitykset ja käskyt ovat jotakin, mitä tytöiltä on vaadittu jo vuosisatojen ajan.

Tulevaisuus kuuluu heille, jotka uskovat unelmiensa kauneuteen.

-Eleanor Roosevelt

Se on selvää, että haluamme tytärtemme tottelevan meitä, mutta perinteisen tottelevaisuuden opettamisen sijaan meidän tulisi keskittyä enemmän korostamaan heidän taitojaan, vahvuuksiaan ja arvojaan.

 • Opeta tyttöjä hienotunteisesti, ymmärtäen heidän tarpeensa, mieltymyksensä ja intohimonsa.
 • Opeta heitä tasa-arvoisesti. Älä suosi tyttöjä poikia enemmän tai toisinpäin.
 • Älä päätä tulevaisuutta heidän puolestaan. Älä ohjaa heidän käytöstään siihen suuntaan, mihin haluat heidän kääntyvän.
 • Kuuntele tytärtäsi ja tarjoa hänelle turvaa. Opeta häntä ottamaan vastuuta pienestä pitäen. Opeta hänet ymmärtämään, että hän on kykeneväinen mihin tahansa, eikä hän tarvitse muita saavuttaakseen haluamansa. Osoita hänelle, että uskominen itseensä ja omiin kykyihin vie hänet pitkälle. 

Tytön itsetuntoa ei voida vahvistaa vain kertomalla hänelle, kuinka kaunis hän on

tytön itsetunto

Voit tottakai kertoa tyttärellesi, että hän on kaunis, siinä ei ole mitään vikaa. Voit kertoa hänelle joka päivä, kuinka hän on maailman kaunein tyttö, sillä on selvää, että hän on! Älä kuitenkaan tee kauneudesta suurinta numeroa.

Kun me esittelemme tyttäremme muille, esimerkiksi ystävillemme, on hyvin yleistä kuulla heidän sanovan “Voi miten kaunis olet, ja onpa sinulla ihana mekko!”.

Pikkuhiljaa tytön omanarvontunto rakentuu pelkästään kehujen pohjalta hänen ulkonäköänsä koskien, eikä se ole hyväksi tyttärillemme.

 • Kysy häneltä, miksi hän haluaa isona tulla, ja kuuntele häntä aidosti, osoittaen kiinnostuksesi asiaa kohtaan.
 • Kysy häneltä, mitä kirjoja hän lukee tai mitä kirjoja hän haluaisi lukea.
 • Kehu sitä tapaa, jolla hän ilmaisee itsensä, jotta voisit antaa itsevarmuutta ja jotta hänestä voisi tulla päivä päivältä määrätietoisempi. 
 • Muistuta, että olet ylpeä hänestä juuri sellaisena kun hän on. Muistuta, kuinka ylpeä olet hänen saavutuksistaan ja siitä, että hän päivä päivältä oppii kehittämään itseään enemmän.

Lopuksi haluamme vielä sanoa, että tyttäresi on ja tulee tietysti aina olemaan kaunis, mutta sinulle äitinä tai isänä se ei ole tärkein asia. Se, mitä haluat hänestä tulevan, on nainen jolla on oma vahva ääni, omat mielipiteet ja omat päämäärät, jotka hän voi saavuttaa.

Hänestä voi kasvaa nainen, joka osaa rakastaa ja tulla rakastetuksi. Hänestä voi tulla nainen, joka pystyy saavuttamaan niin paljon. Ja mitä Prinssi Rohkeaan tulee, hänen ei tarvitse pelastaa tytärtäsi yhtään miltään…


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.