Kuinka toimia, jos ei pidä tyttärensä kumppanista? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, jos ei pidä tyttärensä kumppanista?

Kun on kyseessä lapsen ensimmäinen parisuhde, on vanhemmilla tärkeä rooli tukijana ja ymmärtäjänä. Näin pitäisi olla, vaikka et pitäisikään lapsesi itselleen valitsemastaan kumppanista. Kommunikointi ja kunnioitus ovat avainasemassa. 
Kuinka toimia, jos ei pidä tyttärensä kumppanista?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 28 toukokuuta, 2019

On luonnollista, että jokainen äiti ja isä haluaa taata lapsensa onnellisuuden, turvallisuuden ja menestyksen. Jokainen lapsi kuitenkin kasvaa lopulta nuoreksi ja aikuiseksi, ja tulee aika, kun hänen täytyy antaa tehdä omat päätöksensä. Yksi näistä päätöksistä on monessa tapauksessa kumppanin valinta. Lapsen kumppanin tapaaminen ja hänen kanssaan tekemisissä oleminen voivat kuitenkin toisinaan aiheuttaa monimutkaisia ja hankaliakin tilanteita, ja pahimmassa tapauksessa vanhemmat ja uusi kumppani eivät tule toimeen. Kuinka vanhemman kannattaa toimia tällaisessa tilanteessa, jossa hän ei pidä tyttärensä kumppanista?

Kuinka toimia, jos ei pidä tyttärensä kumppanista?

Tyttäresi on alkanut seurustelemaan, ja on vanhempien aika tavata hänen uusi kumppaninsa. Tämä tilanne saattaa herättää ylisuojelemisen vaiston sinussa.

On täysin normaalia pelätä, että joudut luopumaan lapsestasi. Olet tehnyt paljon töitä kasvattaakseen hänet hyvin, opettaakseen häntä sekä tarjotakseen hänelle terveen ja arvokkaan elämän. Sinä haluat vain parasta lapsellesi.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että myös lapsi kasvaa joskus aikuiseksi, ja hänen on saatava tehdä itse omat päätöksensä sekä ottaa omat askeleensa elämässään. Kumppanin valinta on yksi tärkeistä lapsen tekemistä päätöksistä, joita meidän vanhempina tulee tukea.

Mitä sitten tehdä, jos et pidä tyttären kumppanista? Et ehkä ole samaa mieltä tyttäresi kanssa siitä, millaisen kumppanin hänen olisi hyvä valita rinnalleen, mutta sinun tulisi kunnioittaa tyttäresi päätöstä ja rakastaa häntä kaikesta huolimatta.

Avain positiiviseen alkuun on olla tuomitsematta

Ollaksesi rehellinen niin itsellesi kuin lapsellesikin, sinun on hyvä tunnistaa oma vajaavaisuutesi. Tämä on ensimmäinen askel kohti muutosta ja mielen avoimuutta uusien ihmisten kohtaamiselle, uusille ympäristöille sekä erilaisille todellisuuksille.

Kun tapaat tyttären kumppanin, älä tuomitse häntä ulkoisen olemuksen mukaan, varsinkaan, jos se ei miellytä sinun omaa makuasi.

Ehkäpä tyttären kumppani ei käytä parhaita mahdollisia vaatteita tai asusteita, koska taloudellinen tilanne ei salli sitä tai hänellä on ollut vaikkapa huono päivä töissä.

Kuinka toimia, jos ei pidä tyttärensä kumppanista?

Pitää myös kunnioittaa jokaisen omia mieltymyksiä. Jotkut pitävät yksinkertaisemmasta tyylistä, kun taas toiset haluavat olla näyttävämpiä.

Ennen kuin tuomitset tyttären kumppanin tämän ulkoisen olemuksen tai omien mieltymysten mukaan, olisi parempi viettää aikaa hänen kanssaan, jotta oppisit tuntemaan henkilöä, jonka tyttäresi on valinnut kumppanikseen. Ennakkoluulot vahingoittavat kaikkia ihmissuhteita, ja niiden muuttaminen riippuu vain meistä itsestämme.

Ymmärrä, että nuori ihminen on vielä nuori

Jos tyttäresi on vielä nuori tyttö tai teini-ikäinen, hänellä voi vielä ilmetä kommunikointivaikeuksia. Vaikka teitä yhdistääkin syvä rakkaus toisianne kohtaan, sukupolvien väliset erot voivat usein estää lapsen kanssa kommunikoimisen tässä vaiheessa elämää.

Tämän päivän nuorilla on oma kielensä ja teknologiansa, jotka kuuluvat vahvasti heidän elämäänsä. Nuorten käyttämä sanasto ja mieltymykset saattavat tuntua vanhemmista hyvinkin oudoilta. Vanhempien ei kuitenkaan tule unohtaa, että hekin ovat olleet joskus nuoria.

Jälleen kerran tulee muistaa, ettei pidä tuomita, vaan olla kärsivällinen tunteaksesi lapsesi paremmin. Internetin ja sosiaalisen median avulla opit ymmärtämään paremmin sitä, miten nuoret puhuvat, ja toimimaan siten itsekin paremmin.

Tämä auttaa myös lapsen kanssa kommunikoinnissa. Voit vahvistaa ystävyyden, luottamuksen ja ymmärryksen sidettä lapseesi. Tällä tavoin olet myös paremmin valmistautunut kohtaamaan tyttäresi uuden kumppanin.

Uuteen ihmiseen tutustuminen vie aikaa

Kun tapaatte lapsen kumppanin kanssa ensimmäistä kertaa, kumppani saattaa olla hyvinkin hermostunut. Hän saattaa tehdä joitakin virheitä ja vaikuttaa vaivaantuneelta ja epäsosiaalisesta. Tämä tarkoittaa vain sitä, että hän ymmärtää tämän tilanteen olevan tärkeä ja hän haluaisi miellyttää sinua.

On siis tärkeää muistaa, että ketään ei opi tuntemaan yhden päivän aikana, saati sitten muutamassa tunnissa. Jos olet vasta tavannut tyttäresi kumppanin, anna hänelle aikaa ja mahdollisuus näyttää, millainen hän on ihmisenä.

Kuinka toimia, jos ei pidä tyttärensä kumppanista?

Meidän täytyy hyväksyä, että myös lapsemme kasvavat lopulta aikuisiksi, ja heillä on oikeus tehdä omat päätöksensä ja ottaa omat askeleensa elämässään. Kumppanin valitseminen on yksi näistä tärkeistä päätöksistä, joissa meidän tulee olla lapsemme tukena.

Anna lapsen tehdä itse omat virheensä

Joskus vanhemmat osoittautuvat olleen oikeassa, eikä parisuhde kestänytkään. Tyttäresi saattaa erota kumppanistaan, josta et edes pitänyt, mutta sinun tulisi olla osa ratkaisua, ei osa ongelmaa.

Terveen ja onnellisen kumppanuuden luominen on vaikeaa, sen eteen pitää nähdä vaivaa, se vie aikaa ja vaatii omistautumista.

Et välttämättä ole samaa mieltä siitä, kenen kanssa tyttäresi kuuluisi elämänsä jakaa. Sinun ei myöskään milloinkaan tulisi muuttua taakaksi, jota hän joutuisi kantamaan mukanaan elämänsä aikana.

Meillä kaikilla on ollut sekä positiivisia että negatiivisia kokemuksia nykyisten ja entisten kumppanien kanssa. Ja olemme edelleen kiitollisia heille, jotka tukivat meitä ja kuuntelivat meitä noina aikoina.

Vanhempina haluamme lapsemme olevan onnellisia, ja rakkaus ja täyttymyksen tunne kuuluvat onnelliseen elämään. Tyttäresi ei välttämättä pysy nykyisen kumppaninsa kanssa yhdessä lopun elämää, mutta hän voi olla suunnattoman onnellinen niinä hetkinä, jotka hän viettää kumppaninsa kanssa.

Jos jonakin päivänä tyttäresi kertoo sinulle eronneensa kumppanistaan, vältä kommentoimasta tavoilla, kuten “Tiesinhän sen” tai “Mitä minä sanoin?”. Sinun tulee vain muistaa, että hän on vielä nuori, joka tarvitsee runsaasti rakkautta, hellyyttä ja rauhaa voittaakseen tämän vaikean tilanteen. 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.